ועדת שטרום פסקה כי הבנקים חייבים להיפרד מחברות כרטיסי האשראי שבבעלותם בשנתיים הקרובות. האם ההפרדה הזו צפויה לשפר את התחרות בשוק האשראי או שתעשה טוב בעיקר לבנקים?
להלן תמליל הסרטון:
מדוע הבנקים חייבים למכור את הפעילות של כרטיסי האשראי?
שלום לאה, הוועדה להגברת התחרותיות בשירותים הבנקאיים והפיננסיים הנפוצים בישראל, או בקיצור - וועדת שטרום, דנה כבר מ-2015 בדרכים להגדיל את התחרות בשוק האשראי בארץ והקטנת העמלות שמשלמים הציבור והעסקים לגופים הפיננסים. ב-2017 אושרה אחת מההחלטות המרכזיות של הוועדה, שמחייבת את שני הבנקים הגדולים – לאומי ופועלים, למכור עד ינואר 2021 את השליטה בחברות כרטיסי האשראי שהם מחזיקים. דיסקונט הוא הבנק היחיד שקיבל אישור להמשיך להחזיק את חברת כאל, כדי שיוכל להתחרות בהצלחה בדואופול של פועלים ולאומי. בנק לאומי כבר סיכם על מכירת לאומי קארד לחברת ההשקעות ורבורג פינקוס ב – 2.5 מיליארד שקלים, ובנק הפועלים עדיין מחפש קונה עבור חברת ישראכרט.
עד כמה מהותית פעילות כרטיסי האשראי לרווח של הבנקים?
פעילות כרטיסי האשראי היא פעילות צומחת ורווחית מאוד, שמוטלת עליה הרבה פחות רגולציה בהשוואה למערכת הבנקאית, ולכן החששות מפגיעה בבנקים מובנת. בשביל לקבל מושג, במחצית הראשונה של 2018 הניבה הפעילות של ישראכרט 158 מיליון ש"ח לרווח הנקי של בנק הפועלים, ולאומי קארד תרם 104 מיליון ש"ח לרווח הנקי של בנק לאומי. מדובר בכמעט 7% מהרווח הנקי של הבנקים באותה תקופה - הרבה כסף שעשוי לרדת מהרווחים שלהם בעתיד. בנוסף, ייתכן שהיציאה של חברות כרטיסי האשראי לעצמאות תגדיל את מספר השחקנים בשוק האשראי, וזה יחייב את הבנקים להיות תחרותיים יותר, כלומר להציע הלוואות בריביות נמוכות יותר מאלו שהם מציעים ללקוחות כיום.
האם להערכתך הבנקים מתכוונים לשבת בשקט או שהם כבר דואגים לעצמם למקורות הכנסה חלופיים?
הסיטואציה הנוכחית מזכירה מאוד את המצב שהיה ערב מכירת קרנות הנאמנות וקופות הגמל ברפורמת בכר. כמו אז, גם הפעם מכירת חברות כרטיסי האשראי נעשית בעיתוי טוב מבחינת הבנקים, כששוק האשראי המקומי בשיא, כך שזה צפוי להכניס להם הרבה מזומנים לקופה. בנוסף, נראה כי הבנקים כבר פועלים מאחורי הקלעים כדי לדאוג לעצמם להכנסה חלופית ליום שאחרי. למשל, הם מגבשים הסכמי תפעול חדשים מול חברות כרטיסי האשראי כדי להשאיר בידיהם חלק מהעמלות ולהגביל את אפשרויות מתן האשראי של החברות ללקוחות הבנק. הבנקים גם מנסים לשכנע את מועדוני הצרכנים הגדולים במשק להנפיק ללקוחותיהם כרטיסי אשראי בנקאיים. בנוסף, הם השיקו אפליקציות תשלומים דיגיטליות - ביט ופפר, שצפויות לעזור להם לנגוס חלק מפעילות כרטיסי האשראי המסורתית. כלומר, בשורה התחתונה אפשר להעריך שלא תהיה פגיעה מהותית ברווחי הבנקים הגדולים.
אולי יעניין אותך
-
בימים של תנודתיות גבוהה בשווקים, רבים מחפשים חלופה עם חשיפה פחותה לשוק ההון. פיקדונות מט"ח הם אפיק המאפשר ליהנות מעליית הריבית, לצד נזילות גבוהה יחסית בפיקדון לטווח קצר
-
תחילתו של תיקון היסטורי? ירידה במחירי הבתים בארה''ב
שוק הנדל"ן האמריקאי מראה סימני צינון עקב עליית הריבית, וצניחה במחירי הבתים לרכישה ולשכירות -
כשהדולר והאירו הפכו שווים: הסיבות, המגמות והמשמעויות
לראשונה מזה 20 שנה, הדולר והאירו – שני המטבעות המרכזיים ביותר - נסחרים בשוויון. יש לכך שלל סיבות, כשהמרכזית היא כמובן העובדה שמתווה העלאות הריבית בארה"ב מהיר וברור הרבה יותר ביחס למדינות אירופה, מה שמחזק את הדולר. אבל זה לא הכל -
כיצד משפיעות האינפלציה ועליית הריבית בארה''ב ובעולם על שוק האג''ח?
לאחר עשור של אינפלציה אפסית וריבית נמוכה, בחודשים האחרונים חל שינוי. האינפלציה עולה ובמדינות כמו ארה"ב ואנגליה אף נמצאת בשיא של עשרות שנים. בתגובה, הבנקים המרכזיים נוקטים בהעלאות ריבית במטרה לרסן את קצב עליית המחירים. כיצד צפוי לפעול הבנק המרכזי בארה"ב בתקופה הקרובה ומהן ההשלכות שכבר רואים כיום על שוקי האג"ח?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 04/12/2018 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.