בשנים האחרונות התרחב בצורה אדירה המסחר באמצעות מוצרים עוקבי מדד. האם המספר הגדול של תעודות הסל כבר משפיע על המדדים עצמם והאם מנהלים אקטיביים יכולים לנצל את זה?
תמליל הסרטון:
האם היקף המסחר בתעודות סל יצא מפרופורציה?
בעשור האחרון, גדלה הפופולאריות של מוצרים עוקבי מדד כמו תעודות סל, והרבה כסף זרם מאפיקים מנוהלים לעבר האפיק הפסיבי. התוצאה היא שהיקף המסחר בתעודות סל מהווה היום כמעט 30 אחוזים ממחזור המסחר באפיק המנייתי בארה"ב. גם בשוק המקומי התרחשה מגמת התרחבות בתעודות הסל, ולאחרונה צמח השווי הכולל של התעודות המנייתיות ל-105 מיליארד שקלים. מספר זה שקול לכ-13 אחוזים משווי השוק של כל החברות הנסחרות בת"א.
כיצד זה משפיע על תשואת תעודות הסל?
התרחבות המסחר בתעודות הסל כבר משפיעה על התנהגות המדדים, ומתעצמת בעיקר באירועים קיצוניים, בין השאר בגלל שהמעקב אחר המדד מתבצע לעיתים באמצעות ניירות המירים ולא על ידי רכישת מניות המדד עצמן. לדוגמא, באירוע ה- Flash Crash באוגוסט 2015 - שבו התרחשה נפילה תמוהה של המניות בוול סטריט למשך רבע שעה, חלק נכבד מתעודות הסל קרסו בעשרות אחוזים, בעוד המדדים עצמם ירדו באחוזים בודדים בלבד. בארץ, בגלל הסחירות הנמוכה יחסית, השפעה של המסחר בתעודות הסל על המדדים עצמם אף גדולה יותר, במיוחד במדדי המניות הקטנות. זה מגיע לשיא העוצמה בקרבת מועדי עדכון המדדים. הדברים שציינו מגדילים את התנודתיות של המדדים ועלולים לפגוע בתשואה של המשקיעים בתעודות לאורך זמן.
השאלה היא האם משקיעים אקטיביים יכולים לנצל את המצב הזה?
כבר טענו זאת בעבר יותר מפעם אחת. התרחבות המסחר בתעודות הסל יוצרת עיוותים במדדים ומנהלי השקעות מתוחכמים יכולים לנצל אותם כדי לייצר תשואה עודפת על השוק, גם לאורך תקופות ארוכות. זה לא אומר שכל המנהלים ינצחו את השוק, זאת משימה לא פשוטה. מצד שני, ככל שהשקעה באמצעות התעודות תתרחב, כך צפוי שילך ויגדל מספר המנהלים שיכו את השוק. כשלוקחים בחשבון גם את העובדה שבתי השקעות רבים משקיעים היום גם באמצעות אפיקים נוספים כמו קרנות גידור או נכסים ריאליים, מבינים מדוע יש יתרון לניהול האקטיבי במיוחד בתקופה הנוכחית.
אולי יעניין אותך
-
משקיעים מתחילים או מנוסים? זה לא ממש משנה. הנה 10 הטעויות הפופולאריות ביותר של משקיעים בשוק ההון – והדרך לנסות להימנע מהן
-
אלטשולר שחם מגוון את תיק ההשקעות: מאפשר להצטרף להשקעות אלטרנטיביות
השקעות אלטרנטיביות, שהיו פתוחות רק בפני גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים בעלי הון, מאפשרות להשקיע במגוון תחומים שאינם נסחרים בבורסות כמו נדל"ן, וקרנות גידור -
עניין של ביקוש: האם עליית הריבית יכולה להצליח לצנן את מחירי הדיור?
עליית הריבית הרחיקה משוק הנדל"ן משקיעים ורוכשים פוטנציאליים, שנרתעים מהתייקרות החזרי המשכנתא. כיצד יושפע הביקוש בטווח הארוך ואיך הוא משפיע על שוק השכירות? -
האם הצמצומים בהייטק מחלחלים אל ענף הנדל''ן המניב?
בחצי הראשון של השנה ראינו עליות חדות במחירי השכירות למשרדים ובשיעורי התפוסה. אבל בחודשים האחרונים, עם הציפייה להאטה עולמית וצמצומים בחברות הייטק, עולה השאלה - האם אנחנו לקראת שינוי מגמה?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 01/11/2016 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש.