אתם שאלתם – המומחים עונים: 7 שאלות נפוצות על פנסיה
האם הכסף שחסכתי באמת יעמוד לרשותי כשאצא לפנסיה? מה קורה לפנסיה במעבר לחו"ל או רילוקיישן, ומה היתרון של קרן פנסיה לעומת נדל"ן? אלה רק חלק מהשאלות ששואלים אותנו כל הזמן. ריכזנו עבורכם 7 שאלות עם 7 תשובות שעשויות להיות רלוונטיות לציבור החוסכים בישראל


כמומחי השקעות שמלווים חוסכים כבר 35 שנים ופוגשים אותם באופן אישי, בכנסים ובוובינרים, אנו נתקלים פעם אחר פעם במספר שאלות נפוצות על פנסיה – שהתשובה עליהן עשויה להיות חיונית ומהותית לציבור החוסכים בישראל.
החלטנו לרכז עבורכם את השאלות הנפוצות ביותר ששואלים אותנו על חיסכון לטווח הארוך, כדי שתוכלו גם אתם להיות יותר מעורבים ואקטיביים בכל הנוגע לחיסכון שככל הנראה הינו החשוב והמהותי ביותר בחייכם.
הנה 7 השאלות הנפוצות ביותר ששואלים אותנו על פנסיה:
1. האם כספי הפנסיה שחסכתי לאורך עשרות שנים ישולמו לי בבוא היום?
התשובה היא כן. החיסכון הפנסיוני בישראל מבוסס על מערכת הנתונה לרגולציה מחמירה מפוקחת היטב. גם אם הפרישה מאוד רחוקה וצפויה להתרחש רק עוד 20, 30 או 40 שנים – הכסף שלכם יעמוד לרשותכם¹. הכסף רשום בחשבון על שם החוסך או החוסכת, ונתוני החיסכון זמינים באזור האישי באתר החברה המנהלת 24/7. קרנות הפנסיה פועלות תחת מודל של ערבות הדדית, וזאת על מנת שניתן יהיה לספק רשת ביטחון לחוסכים.
יחד עם זאת, הסכום שנצבור וממנו גם נגזר גובה הקצבה בפרישה, מושפע מגורמים רבים לאורך השנים, על חלקם יש לנו השפעה וחלקם חיצוניים. כך למשל, הקצבה העתידית שלנו מושפעת, בין היתר, מביצועי שוק ההון לאורך השנים, משינויים בתוחלת החיים, מרציפות ההפקדות לאורך שנות העבודה, גובה השכר המבוטח והפקדות המעסיק וכן מהחלטות אישיות לאורך השנים – כמו למשל האם החלטתם למשוך פיצויים בעת מעבר בין עבודות (פעולה שרצוי לחשוב עליה לעומק).
2. מי אחראי לשמור על כספי החיסכון הפנסיוני שלי?
מערכת הפנסיה בישראל מתאפיינת במבנה פיקוח רב-שכבתי. כספי החוסכים לטווח הארוך מושקעים בשוק ההון ומנוהלים על ידי גופים מוסדיים (חברות ביטוח ובתי השקעות) המפעילים מנגנוני בקרה פנימיים וחיצוניים ונתונים לפיקוח של רשות שוק ההון. הם נדרשים, בין היתר, להון עצמי מינימלי, וישנם בעלי תפקידים כמו מבקרי פנים, מנהלי ציות, מנהלי סיכונים ובקרי השקעות שמוודאים עמידה בהוראות ההסדר התחיקתי ובמגבלות ההשקעה. הרגולציה המחמירה בענף וכן מנגנוני הפיקוח והבקרה נועדו להבטיח שכספי העמיתים מוגנים, מופרדים מנכסי החברה המנהלת ומנותקים ממצבה העסקי².
3. איך אוכל לוודא שהמעסיק מפקיד עבורי כספים כמו שצריך?
כיום, המידע הפנסיוני מונגש כולו באזור האישי באתר החברה המנהלת וכל חוסך או חוסכת יכולים בכניסה פשוטה לבדוק את מצב החיסכון, פירוט ההפקדות, הכיסוי הביטוחי ועוד. בנוסף, בכל רבעון נשלח דו"ח המסכם את הרבעון שהיה או את השנה החולפת, עם מידע רלוונטי. כך למעשה קיימת שקיפות מלאה ואפשרות למעקב אחרי ההפקדות, היתרות, התשואות ויתר פרטי החיסכון הפנסיוני. בנוסף, כל המידע ניתן להשוואה גם אל מול תלוש השכר, שם המעסיק נדרש לפרט את גובה ההפקדות לחיסכון הפנסיוני ואת שיעור ההפקדה מתוך השכר.
4. האם כספי החיסכון הפנסיוני שלי עלולים להיות מושפעים מהרעה במצב העסקי של החברה המנהלת?
לצד העובדה, שכספי העמיתים מופרדים לחלוטין מנכסי החברה המנהלת, הגופים המוסדיים, כאמור מפוקחים ונתונים תחת רגולציה מחמירה. משכך, הרעה במצב העסקי של החברה המנהלת אינה צפויה להשפיע על כספי החיסכון הפנסיוני של העמיתים.
5. עזבתי את הארץ ומרכז חיי כבר לא בישראל מספר שנים. האם אקבל את כספי הפנסיה שחסכתי כשאפרוש?
אין כל מניעה לקבל את כספי הפנסיה שחסכתם בעמל רב לאורך השנים - גם אם אתם מתגוררים בחו"ל, ובלבד שהנכם מחזיקים חשבון בנק ישראלי לצורך קבלת הקצבה, וכן מקפידים על המצאת "אישור חיים" כנדרש, אחת לחצי שנה לפחות. ניתוק תושבות או שהייה ממושכת בחו"ל אינם פוגעים בזכאותכם לקבל את הכספים שצברתם לאורך השנים. במקביל, ייתכן ויש מקום להיעזר בליווי מקצועי בעת תהליך קבלת הקצבה מחו"ל וכן לבצע התאמה של מסלול המיסוי למעמד התושבות.
6. מה היתרון של קרן פנסיה ביחס להשקעות אחרות, כמו נדל"ן למשל?
קודם כל, חשוב לדעת שחיסכון פנסיוני הוא בגדר חובה במדינת ישראל. החל מינואר 2008 כל עובד שכיר מגיל 21 ועובדת מגיל 20 זכאים להפקדות פנסיוניות מטעם המעסיק מרגע שהתחילו לעבוד ועד הפרישה. כמו כן, החל מ-2017 גם עצמאים מחויבים להפקדות פנסיוניות בהתאם לתקרות שקובע החוק. ועדיין, החיסכון הפנסיוני מציע יתרונות ייחודיים.
בניגוד להשקעות אחרות, קרן הפנסיה משלבת חיסכון ארוך טווח עם כיסויים ביטוחיים והטבות מס, פיזור סיכונים מובנה וניהול מקצועי של הכספים. בנוסף, קרנות הפנסיה המקיפות מציעות מנגנון מובטח תשואה עבור 30% מנכסיהן, מה שבהחלט עשוי להגן על החוסכים גם בזמן תנודתיות גבוהה בשוק ההון. מרבית קרנות הפנסיה החדשות פועלות גם לפי מודל תלוי גיל, המחלק את החוסכים לשלוש קבוצות גיל עיקריות, כאשר ההשקעות ביחס לכל קבוצה לוקחות בחשבון, בין היתר, את גילאי העמיתים. כך למשל, בקרב צעירים עד גיל 50 החשיפה למניות ככל הנראה תהיה גבוהה יותר, בעוד שאצל מבוגרים בני 60 ומעלה החשיפה למניות עשויה לרדת משמעותית, תוך הפניה של יותר השקעות לרכיבים סולידיים.
קשה להשוות ישירות בין פנסיה להשקעות אחרות כמו נדל"ן, שכן מדובר באפיקים בעלי מאפיינים שונים. בעוד שקרן הפנסיה חשופה, בין היתר, לתנודתיות של שוק ההון ולהחלטות ההשקעה של הגוף המנהל, נדל"ן הוא אפיק שמושפע יותר מהמצב הכלכלי במדינה, מביקוש, היצע ועוד. לכן, קשה להשוות בין השניים, אך לכל אפיק יש את היתרונות הבולטים והמזוהים עמו.
7. הגעתי לגיל הפרישה בשעה טובה. איך אוכל לוודא שהכסף יעבור לידיים ה"נכונות" במקרה של מוות חלילה או גירושין?
תכנון מוקדם הוא המפתח במקרה הזה. במעמד הפרישה ולפני תחילת קבלת הקצבה הפנסיונית, נדרשים החוסכים לבצע מגוון בחירות עבורם, וכן עבור בני ובנות הזוג והשאירים. כך למשל, ישנה אפשרות לקביעת מסלול קצבה עם הבטחת תשלומים ולוודא שגם במקרה של פטירה חלילה זמן קצר אחרי היציאה לפנסיה ותשלום של מספר קצבאות מועט, היורשים או השארים, בכפוף להוראות תקנוני קרנות הפנסיה, יקבלו את יתרת הקצבאות לתשלום לפי הבחירה שנעשתה על ידי החוסך בטרם היציאה לפנסיה. ניתן גם להגדיר את שיעור קצבת השארים שתשולם לבן/בת הזוג במקרה של פטירת החוסך/ת וכן קיימות אפשרויות מגוונות לחלוקת הקצבה בין השארים. המפתח הוא, כאמור, תכנון מוקדם והתאמת הבחירות בקרן הפנסיה לצרכים האישיים של החוסכים ומשפחתם.
טיפ חשוב לסיכום: בין אם אתם עומדים בפני פרישה או שיש עוד שנות חיסכון רבות לפניכם, תשקלו לבצע בדיקה שנתית של החיסכון הפנסיוני שלכם, לוודא שההפקדות מתבצעות כנדרש ולבחון את התאמת מסלולי החיסכון והביטוח לצרכים המשתנים. זכרו כי החלטות שאתם מקבלים היום עשויות להשפיע על איכות חייכם בגיל הפרישה.
אולי יעניין אותך
-
אחד החששות הגדולים של הורים לילד/ה עם מוגבלות, הוא מה יקרה להם אחרי פטירת ההורים. האם יהיו להם מספיק כספים? איך ניתן לדאוג לעתידם הכלכלי? אחד הפתרונות החשובים במסגרת קרן הפנסיה הוא כיסוי ביטוחי ל- "בן עם מוגבלות", המאפשר לילד/ה לקבל קצבת שארים לכל ימי חייהם.
-
2025 כבר כאן: ארבעה דברים שאתם יכולים לעשות בפתחה של השנה שעשויים לשפר את העתיד הכלכלי שלכם
לוודא שהפנסיה מנוהלת במסלול ההשקעה המתאים, לעבור על מטרות החיסכון בתיק ההשקעות ולפתוח חיסכון לילדים – אלה רק חלק מהדברים שתוכלו לבצע בפתחה של שנה אזרחית חדשה, להתייעל ולבצע בחירות חכמות יותר שעשויות לשפר את מצבכם הכלכלי בעתיד -
הגזרות הכלכליות בפתח: כך אפשר לנסות לייצר הכנסה מהשקעה בשוק ההון
שנת 2025 צפויה להיות רצופה בהרבה מאוד גזרות כלכליות שישפיעו על הכיס של כולנו, וכל משפחה ממוצעת בישראל עשויה לספוג הפסדים שיכול ויסתכמו בכאלפי שקלים בשנה. איך אפשר לנסות לייצר הכנסה מהשקעה בשוק ההון? מהן האפשרויות הקיימות ולמי עשויה להתאים כל אחת מהן? -
במיוחד לחג החנוכה: כך תתחילו לחסוך עבור הילדים וגם תלמדו אותם על חשיבות החיסכון
חג החנוכה והמנהג של חלוקת דמי חנוכה מייצרים הזדמנות מצוינת לשוחח עם ילדים על כסף, וגם להתחיל לחסוך עבורם. מדובר בנושא שמטריד ומעסיק הורים רבים, שכן כולנו רוצים להעניק לילדים נקודת פתיחה טובה בחייהם הבוגרים. הנה כמה טיפים שכדאי לכל הורה להכיר

פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: המידע לעיל מוגש כמידע כללי בלבד ונכון ליום מועד פרסומו ביום 20.2.2025. המידע לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת. אין באמור ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח ו/או תחליף להם ו/או התחייבות להשגת תשואה. בכפוף להוראות ההסדר התחיקתי, תקנוני קרנות הפנסיה ונהלי החברה המנהלת, כפי שיהיו מעת לעת. השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. ט.ל.ח
1. בכפוף להוראות ההסדר התחיקתי ותקנוני קרנות הפנסיה. אין באמור התחייבות של החברה להשגת תשואות.
2. אין באמור התחייבות של החברה להשגת תשואות.