סוף עידן הכלים החד-פעמיים?

pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
11 מרץ, 2019
גילוי נאות

הכלים החד-פעמיים משמשים אותנו לכמה דקות בלבד, ולאחר מכן מזהמים את העולם לשנים ארוכות. הם פוגעים באיכות הסביבה, בבעלי החיים, ובסופו של דבר בכולנו, ולכן יותר ויותר מדינות מתחילות להגביל את השימוש בהם. האם גם המשקיעים מעדיפים חברות ירוקות?

יצרנית הגלידות המוכרת בן & ג'ריס הודיעה לאחרונה כי היא מפסיקה את השימוש בקשים וכפיות מפלסטיק בסניפים שלה. לפי ההערכות, לקוחות החברה משתמשים ב-30 מיליון כפיות פלסטיק ו-2.5 מיליון קשים בשנה. החברה הצהירה כי עד 2020 היא תפסיק לגמרי גם את השימוש בכוסות וצלחות פלסטיק. בן & ג'ריס אינה הראשונה שמחליטה ללכת לכיוון הירוק ולעבור לשימוש בכלים מתכלים מנייר או מעץ. כבר לפני שנה הצהירה ענקית הקפה סטארבקס כי תפסיק את השימוש בקשים מפלסטיק וגם יצרנית המזון המהיר מקדונלד'ס הודיעה שתפסיק להשתמש במוצרי פלסטיק בבריטניה ובאירלנד.

ההחלטה של החברות האלו חשובה למדי עבור איכות הסביבה. כלי פלסטיק משמשים בעיקר לצרכים חד-פעמיים קצרים, אבל לאחר מכן לוקח להם שנים ארוכות מאוד עד שהם מתכלים. בדרך, הם גורמים לנזקים סביבתיים חמורים הן ביבשה והן בים. כ-8 מיליון טון של פסולת פלסטיק מוצאת את דרכה אל האוקיינוסים מידי שנה, ואם זה יימשך אז ההערכות הן כי עד שנת 2050 יהיה בים יותר פלסטיק מאשר בעלי חיים.

נראה כי המשקיעים בשוק ההון כבר מזמן הבינו את החשיבות של השמירה על איכות הסביבה והם מתגמלים את החברות שפונות לכיוון הירוק. למשל, חלק מהמשקיעים מוכנים להלוות כסף בריבית נמוכה יותר לחברות שמגייסות אגרות חוב יחד עם התחייבות להשקיע את הכסף בפרויקטים ירוקים, זאת בהשוואה לריבית הנושאות אג"ח של חברות רגילות. בנוסף, בארה"ב אג"ח שגויסו לפרויקטים ירוקים פטורים מתשלום מס על הריבית ועל הרווחי הון, וזה עשוי לתת מוטיבציה נוספת למשקיעים להעדיף לממן פרויקטים כאלו. גם באפיק המנייתי, חברות העוסקות בפרויקטים בעלי אופי סביבתי נקי יותר, כגון חברות אנרגיה ירוקה, מקבלות אהדה  ממשקיעים ונסחרות לעיתים במכפילים גבוהים יותר מהממוצע בענף.

גם מחוץ לשוק ההון ענייני איכות הסביבה החלו לקבל את מרכז הבמה. הנושא קיבל דחיפה מיוחדת בתחילת 2018, כאשר סין הודיעה כי היא אינה מוכנה יותר להיות "פח האשפה של העולם" ולהפסיק לקלוט כחצי מפסולת הפלסטיק, הנייר והמתכת של מדינות העולם. הגבלת כמות הפסולת שתקלוט סין חייבה את מדינות העולם להתחיל לחשוב על פתרונות לצמצום כמויות הפלסטיק האדירות שאנו מייצרים. זה הוביל לתחילתה של מהפכת מחזור וניסיון לצמצם את השימוש במוצרי פלסטיק.

בריטניה היא אחת מהמדינות המובילות בתחום. ראש הממשלה, תרזה מיי, התחייבה כי עד 2025 לא תייצר הממלכה הבריטית פסולת פלסטיק כלל. בריטניה לא לבד - האיחוד האירופי הציג לפני כשנה תוכנית אסטרטגית שמטרתה להפוך כל אריזת פלסטיק המיוצרת באיחוד לכזו שניתנת לשימוש חוזר או למחזור עד שנת 2030. חברות שלא יעמדו בתנאים המחמירים - ייקנסו. גם ארה"ב נכנסה להילוך גבוה במלחמה בפסולת הפלסטיק, בהובלת מדינות כמו וושינגטון הבירה וניו-יורק.

אנחנו, הישראלים, רובנו עדיין מכורים לכלים החד-פעמיים מפלסטיק, אבל כנראה שזה הולך להשתנות בשנים הקרובות עם עליית המודעות בנושא. עיריית הרצליה, למשל, השיקה לפני כשנה את "עיר ללא פלסטיק", פיילוט ראשון מסוגו בישראל, שנועד לצמצם משמעותית את כמות פסולת הפלסטיק בעיר. עיריית כפר סבא יזמה מהלך משלה, שכלל חלוקת חיתולים רב פעמיים לתושביה, במטרה לצמצם את פסולת החיתולים. חוק השקיות, שהגביל את השימוש בשקיות פלסטיק הוא צעד נוסף בכיוון הנכון, וסביר להניח שבשנים הקרובות נראה המשך של המגמה הירוקה גם כאן בישראל.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.