מהן השקעות אלטרנטיביות וכיצד הן משתלבות בתיק ההשקעות שלך?
בעידן הדיגיטלי של היום, תעשיית הידע משנה את כללי המשחק. המידע הפיננסי זמין ונגיש יותר מאי פעם, ומשקיעים פרטיים יכולים להיחשף למגוון רחב של נתונים, ניתוחים והזדמנויות שבעבר היו שמורים למקצוענים בלבד. המודעות הגוברת לכך שכסף שאינו מושקע עלול לאבד מערכו בשל אינפלציה ושחיקת כוח הקנייה, מובילה רבים לחפש אפיקי השקעה מגוונים. אחד התחומים הבולטים בהקשר זה הוא השקעות אלטרנטיביות.

מה זה בעצם השקעות אלטרנטיביות?
תחום ההשקעות האלטרנטיביות החל לצמוח משמעותית בעשורים האחרונים, במיוחד לאור המשברים הכלכליים בשווקים המסורתיים. השקעות אלו, מציעות גישה ייחודית לניהול הון, השונה מהאפיקים המוכרים כמו מניות, אגרות חוב ומזומנים. בניגוד להשקעות המסורתיות, אפיקים אלו אינם תלויים ישירות בתנודתיות של שוק ההון, ועשויים לאפשר יציבות גבוהה יחסית ופיזור סיכונים בתיק ההשקעות. בעידן שבו אינפלציה ושינויים כלכליים כגון הדפסת כסף יכולים לשחוק את ערך הכסף, השקעות אלו עשויות להוות פתרון אפקטיבי לשמירה על הון ולהתאמת התיק למציאות הפיננסית המשתנה. נגישות המידע הפיננסי כיום מאפשרת למשקיעים לקבל החלטות מושכלות ולבחון את היתרונות שבאפיקים אלה כחלק מאסטרטגיה להשגת יציבות וצמיחה בטווח הארוך.
דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות:
- נדל"ן: רכישת נכסים מסוגים שונים תוך אפשרות למינוף מייצרת השקעה יחסית סולידית ופחות תנודתית. ישנם 2 סוגים של רווחים עיקריים אפשריים בתחום, רווחי הון (רווח מעליית ערך) ורווח תזרימי (מהכנסות שוטפות ושכירות). ההשקעה יכולה לכלול חשיפה לסוגים שונים של נכסים, כגון: נכסים לוגיסטיים, מסחריים, מגורים ומלונאות. השקעות אלו לרוב מספקות תזרים מזומנים ובעלות יכולת להתמודד עם השפעת האינפלציה.
- קרנות פרייבט אקוויטי (PE): מבנה קרן, מאפשר פיזור רחב יותר ומנעד רחב יותר של סגמנטים, דבר אשר עשוי להגן על כספי המשקיעים ולהקטין את הסיכון. לדוגמא, השקעה בחברות היי-טק, נדל"ן, תשתיות, השקעה בחברות פרטיות תוך ביצוע שיפורים על מנת להגדיל את ערכן.
- קרנות גידור (Hedge Funds): קרנות שמנהלות אסטרטגיות השקעה מתקדמות במגוון נכסים, תוך שימוש בטכניקות כמו שורטים ומינוף. המטרה העיקרית שלהן היא לייצר תשואות גם בתקופות של ירידות בשוק המניות המסורתי.
- הון סיכון (VC): השקעה בחברות סטארט-אפ בשלבים מוקדמים, עם פוטנציאל צמיחה גבוה. תחום זה מספק גישה לחברות חדשניות בתחומים כמו טכנולוגיה, בריאות דיגיטלית, אנרגיה מתחדשת וכו'.
- סחורות (Commodities): השקעה בנכסים פיזיים כמו זהב, כסף, נפט וסחורות חקלאיות. תחום זה עשוי לשמש כגידור מפני אינפלציה ולתרום לפיזור תיק ההשקעות.
- נכסים מיוחדים (Specialized Assets): השקעה במטבעות דיגיטליים, יצירות אמנות ופריטי אספנות ייחודיים. אפיק זה עשוי להציע פוטנציאל ליצירת ערך ייחודי שאינו תלוי בשוקי ההון המסורתיים.
- חוב פרטי (Private Debt): השקעה בהלוואות פרטיות לחברות או פרויקטים שאינם נסחרים בבורסות. אפיק זה פועל לספק תזרים מזומנים קבוע בתשואה שעשויה להיות גבוהה יחסית לאלטרנטיבה של פיקדון בבנק, הלוואה שאינה ממונפת הנושאת בטוחות הינה הלוואה עם סיכון מוגבל למדי.
למה כדאי לשקול השקעה אלטרנטיבית?
השקעות אלטרנטיביות מציעות יתרונות ייחודיים עבור משקיעים שמחפשים להרחיב את תיק ההשקעות ולשפר את עמידותו:
- קורלציה נמוכה לשוק ההון: היסטורית, נכסים אלו מתנהגים באופן עצמאי יחסית לשווקים המסורתיים, מה שעשוי לקטין את התנודתיות בתיק ולספק יציבות לאורך זמן.
- נגישות לנכסים לא סחירים: השקעות אלטרנטיביות מאפשרות גישה לנכסים שאינם זמינים לציבור הרחב.
- גיוון רחב של אפשרויות השקעה: תחומים כמו נדל"ן, קרנות פרייבט אקוויטי, או קרנות חוב מאפשרים פיזור רחב יותר ומקטינים את התלות בשוק או סקטור מסוים.
- חלוקה בין סקטורים שונים: השקעות אלו מאפשרות חלוקה בין תחומים כמו נדל"ן למגורים, מסחרי, תשתיות ותחומים נוספים, מה שעשוי להפחית את הסיכון לחשיפה לתחום ספציפי.
- אפשרות להשקעות ממוקדות בנכסים ספציפיים: בהינתן והמשקיע מתעניין בחשיפה לתחום ספציפי ניתנת האפשרות להשקיע בנכסים פרטניים, כמו פרויקט נדל"ן ספציפי או חברה פרטית, בהתאם לאסטרטגיה של המשקיע.
- הגנה אפשרית מפני אינפלציה: בנדל"ן, לדוגמה, תשלומי שכירות מוצמדים באופן יחסי למדד המחירים לצרכן, מה שמאפשר הגנה מפני עליית מחירים.
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים?
- נזילות: השקעות אלטרנטיביות אינן תמיד נזילות, מה שאומר שלא ניתן לממשן במהירות ובהחלטה של רגע. הנכסים האלטרנטיביים מוחזקים לרוב על ידי קבוצות משקיעים המאוגדות תחת תכניות עסקיות ארוכות טווח, כמו שותפויות נדל"ן, קרנות נדל"ן או קרנות פרייבט אקוויטי. המשמעות היא ,שהגישה לכסף תלויה בסוג ההשקעה והמבנה המוצע שלה (למשל, קרן פתוחה/סגורה), ולכן השקעות אלו מתאימות בעיקר למי שיכול לתכנן לטווח הארוך ולנהל חלק מההון שלו בנפרד מהשקעות נזילות.
- מידע ושקיפות: השקעות אלו דורשות בדיקות נאותות (Due Diligence) מעמיקות, הכוללות הערכת סיכונים, בדיקת הגוף המנהל וניתוח תנאי ההשקעה. בחירת גופים מנהלים מנוסים ומקצועיים עם רקורד מוכח היא קריטית להצלחה. בנוסף, חשוב לוודא את החשיפות השונות בעולמות המיסוי והרגולציה, במיוחד בהשקעות גלובליות, כדי למנוע הפתעות או עלויות לא צפויות בהמשך.
- התאמה אישית: השקעות אלטרנטיביות צריכות להיות מותאמות לצרכים, ליעדים וליכולת הפיננסית של כל משקיע, לעיתים הן פתוחות בפני קהל כשיר בלבד. יש לקחת בחשבון, בין היתר, את אורך חיי ההשקעה, היחס בין נכסים לטווח קצר, בינוני וארוך, וכן את רמת המינוף הרצויה, ישנן השקעות ממונפות יותר וכאלו שפחות. התאמת האסטרטגיה האישית מבטיחה שההשקעה תשתלב בתיק בצורה מיטבית.
שיקולים עיקריים בבחירת השקעה אלטרנטיבית
בחירת השקעה אלטרנטיבית דורשת גישה אסטרטגית ותכנון מוקפד, תוך התחשבות במגוון גורמים שיבטיחו התאמה מיטבית לצרכים ולמטרות שלכם:
- הגדרת מטרות ההשקעה: תחילת התהליך היא בהבנת מה אתם מחפשים: האם מדובר בתזרים מזומנים יציב, פיזור סיכונים, או פוטנציאל לרווח הון? לכל מטרה יש אפיקים מתאימים, וחשוב להתמקד במטרות המרכזיות שלכם.
- התאמה לתיק הקיים: השקעות אלטרנטיביות נועדו להשלים את האסטרטגיה הפיננסית שלכם, בין אם על ידי הוספת יציבות או על ידי הרחבת פיזור הסיכונים. חשוב לבחון כיצד האפיק הנבחר משתלב עם הנכסים האחרים בתיק ומהי תרומתו הכוללת.
- בחירת גוף מנהל מקצועי: הצלחת ההשקעה תלויה רבות בגוף שמנהל אותה. בחרו גופים בעלי ניסיון, שקיפות, ורקורד מוכח, שיוכלו לספק מידע מקיף ולנהל את הנכס בצורה מקצועית.
- אורך חיי ההשקעה ונזילות: השקעות אלו דורשות לעיתים קרובות התחייבות לטווח הבינוני או הארוך. חשוב לוודא שהכספים שתשקיעו לא יהיו נחוצים לצרכים מידיים. תכנון מוקדם יסייע למנוע לחצים פיננסיים בעתיד.
- בחינת סיכונים ותשואה: כל השקעה נושאת סיכונים מסוימים, ולכן חיוני להבין את רמת הסיכון בכלל וכן ביחס לפוטנציאל התשואה. בדקו את מאפייני ההשקעה לעומק והעריכו האם היא תואמת את רמת הסיכון שאתם מוכנים לקחת.
שוק ההשקעות האלטרנטיביות נושא בחובו סיכויים אך גם סיכונים, שיש לקחת בחשבון בעת ביצוע ההשקעה, כגון: סיכוני שוק, לרבות חשיפה למט"ח, לריבית ולשווקים גלובליים, סיכונים תפעוליים, סיכונים רגולטוריים, סיכון נזילות מוגבלת וסיכון מורכבות ושקיפות מוגבלת של העסקאות.
האמור לעיל כולל מידע כללי ונבחר בלבד בנוגע לתחום ההשקעות אלטרנטיביות ולכן אינו מתיימר להיות כוללני ומקיף, ואין לראות בו סקירה ממצה של התחום ו/או של הסיכונים הכרוכים בו. האמור אינו מהווה יעוץ משפטי ו/או פרשנות ו/או סקירה מלאה של הוראות הדין. בקבלת החלטת השקעה על המשקיע לסמוך על בדיקה שהתבצעה על ידו בלבד אודות העסקה ותנאיה, לרבות יתרונות וסיכונים הכרוכים בעסקה, עליו לעיין בקפידה בכל המסמכים הרלוונטיים לעסקה, וכן להתייעץ עם היועצים המקצועיים שלו ככל שהדבר נדרש בטרם ההשקעה. הצעת ההשקעה בעסקאות של אלטשולר שחם השקעות אלטרנטיביות למשקיעים ממדינת ישראל, הינה על בסיס פטור לפי חוק ניירות ערך, התשכ"ח - 1968 ("חוק ניירות ערך") הקובע כי הצעה ומכירה לעד 35 משקיעים בכל תקופה בת 12 חודשים (כמפורט בסעיף 15א(א)(1) לחוק ניירות ערך ובתקנותיו) אשר אינם מנויים בתוספת הראשונה לחוק ניירות ערך או למשקיעים כאמור בסעיף 15א(א)(7) לחוק ניירות ערך ובתקנותיו אינה מחייבת פרסום תשקיף שרשות ניירות ערך אישרה את פרסומו. לאור האמור, ההשקעה אינה מוסדרת לפי חוק ניירות ערך ו/או לפי הוראות חוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ד-1994. ההשקעה וכל חומר פרסומי אודותיה לא אושרו על ידי רשות ניירות ערך בישראל. האמור לעיל אינו מהווה יעוץ השקעות בהתאם לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995 ("חוק הסדרת העיסוק"). אלטשולר שחם השקעות אלטרנטיביות, כמו גם יועציה והפועלים מטעמה (א) אינם מורשים לספק ייעוץ השקעות או ניהול תיקים לפי חוק הסדרת העיסוק; (ב) אינם בעלי רישיון מכוח חוק זה; ו-(ג) אינם מבוטחים בהתאם להוראות חוק הסדרת העיסוק. כל מידע פרסומי שנמסר וכן כל מידע שיימסר לגבי אפשרות השקעה במסגרת הצעה עתידית לא יהווה יעוץ השקעות או שיווק השקעות כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק. מובהר כי אין באמור לעיל התחייבות להשאת תשואה כלשהי על כספי ההשקעה. השימוש במידע לעיל הוא על אחריותו של המשתמש בלבד. המידע לעיל נכון ל- מרץ 2025.
באתר זה נאסף מידע בטכנולוגיות שונות ונעשה שימוש בהתאם לאמור במדיניות הפרטיות>> תנאי השימוש באתר>>.