שיגעון הביטקוין נמשך - היסטריה מוגזמת?

pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
08 ינואר, 2018


בתקופה האחרונה המטבעות הוירטואליים בכלל והביטקוין בפרט מככבים בראש כל אתר כלכלי שאנחנו פותחים.. קצרה היריעה מלהסביר את כל הפרטים, אבל באופן כללי, לאחר המשבר של 2008 החליט אדם שזהותו לא ידועה עד היום (אולי בכלל מדובר בקבוצת אנשים) להמציא מטבע חדש שלא יהיה תחת השליטה של רגולטור מרכזי ויועבר בין קונים למוכרים ללא תיווך של המערכת הבנקאית. הוא קרא למטבע ביטקוין.

הביטקוין מיוצר באמצעות תהליך שנקרא "כרייה" – בדומה לכריית זהב, רק שכאן לא חופרים שום דבר מתחת לאדמה, אלא הכורים מפעילים מחשבים שמתחרים ביניהם על פתרון בעיות מתמטיות מורכבות, והראשון שפותר את הבעיה מתוגמל במטבעות ביטקוין חדשים שנוספים למחזור. במילים אחרות, הביטקיןו הוא למעשה שורת קוד במחשב בניגוד למטבעות הרגילים שאנו מכירים מחיי היום-יום, וכדי להחזיק אותו אתם צריכים להוריד אפליקציית ארנק לסמארטפון שלכם, שם תישמר שורת הקוד הזו.

העברת תשלום בביטקוין בין קונה למוכר מתבצעת באמצעות רשת האינטרנט וכרוכה בעמלת תיווך מזערית. כל טרנזקציה כזו נרשמת בספר הפעולות הנקרא ledger שפועל באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין. הטכנולוגיה מאפשרת ביצוע ואימות טרנזקציות בין שני צדדים ללא צורך בגוף מנהל מרכזי, כך שהיא אנונימית לחלוטין  אולם, זה מייצר בעיה חמורה עבור הרגולטורים – ממשלות, רשויות מס, רשויות חוק ועוד, שלא יכולות לפקח אחר מערך התשלומים הזה.

שוק המטבעות הוירטואליים גם אינו מפוקח על ידי מרבית הרשויות לניירות ערך בעולם, ולכן חברות מהתחום ניצלו את הפירצה כדי לגייס מימון בהיקפים גדולים מהמשקיעים להשקת מטבעות חדשים. הבעיה היא, שזה נעשה ללא שקיפות מלאה ולעיתים תוך מכירת חלום של התעשרות מהירה, כאשר בפועל סיכויי ההצלחה של רוב המטבעות האלו הם אפסיים. אלו בעיות שהרגולטורים בעולם יצטרכו לפתור כדי שהשימוש במטבעות הוירטואליים יהיה הגון וחוקי.

כאן לא מסתיימות הבעיות של הביטקוין. מסתבר, שטכנולוגיית הבלוקצ'יין על בסיסה פועלים המטבעות הדיגיטליים, מוגבלת מאוד מבחינת מספר הטרנזקציות שהיא מסוגלת לבצע בזמן קצר. כרגע, רשת הביטקוין יכולה לבצע לכל היותר 7 טרנזקציות בשנייה בלבד. לשם השוואה, מחשבי ויזה יכולים לבצע קרוב ל-47,000 טרנזקציות בשנייה. כל עוד המגבלה הזו לא תיפתר, הביטקוין לא יוכל לשמש למסחר בין קונים למוכרים בהיקפים גדולים. בעיה חמורה נוספת היא כמות האנרגיה העצומה שנדרשת בתהליך כריית מטבעות דיגיטליים. כבר היום צריכת החשמל של רשת הביטקוין גבוהה מצריכת החשמל של למעלה מ-150 מדינות ברחבי העולם. לפי ההערכות, בקצב התרחבות השימוש בביטקוין שנראה לאחרונה, צריכת החשמל של הרשת תהיה גבוהה יותר מזו של ארה"ב כולה בסוף 2019 ומשל העולם כולו ב-2020. גם זו מגבלה שתקשה על המשך הצמיחה של התחום.

נקודה נוספת שצריך לקחת בחשבון כל מי ששוקל להשקיע בביטקוין, היא ריבוי המטבעות הדיגיטליים שיש כבר היום. הביטקוין היה המטבע הוירטואלי הראשון ולכן הוא המוכר ביותר, אבל מי מבטיח שהוא ימשיך להחזיק בבכורה לטווח הארוך? לאחרונה למשל ראינו את הזינוק המרשים בערכו של מטבע הריפל (Ripple), שכבש את המקום השני בשוק המטבעות הדיגיטליים. בניגוד לביטקוין, חברת ריפל העומדת מאחורי המטבע חתמה על הסכמי שיתוף פעולה מול מוסדות פיננסים גדולים ובנקים ברחבי העולם, כך שיכול להיות שהביטקוין כבר קרוב לאיבוד ההובלה בתחום. התחום כל כך תנודתי שיכול להיות שבעוד חודש נראה מטבע חדש פורץ למעלה ולוקח את הבכורה משניהם.

בסופו של דבר, צריך לזכור שאף אחד לא יודע מה השווי האמיתי של הביטקוין או כל מטבע וירטואלי אחר. לכן, אנשים שקונים ביטקוין מהמרים שמישהו יהיה מוכן לקנות מהם יותר ביוקר בעתיד. העניין הוא שביטקוין זה לא כמו זהב שלבטח יהיה לו ביקוש גם בעתיד. הקיום של המטבעות הוירטואליים לאורך זמן תלוי בעיקר באישור של הרגולטור. בסין למשל, אסרו לאחרונה שימוש בביטקוין במוסדות פיננסיים והגבילו גיוס כסף למימון מטבעות וירטואליים חדשים. זה לא אומר שהמטבעות הוירטואליים לא יקבלו בסופו של דבר תוקף חוקי במקומות אחרים, אבל זה אומר שקניה של ביטקוין היא בגדר השקעה ספקולטיבית, שאנחנו לא ממליצים עליה.

תרחיש אפשרי הוא שטכנולוגיית הבלוקצ'יין העומדת בבסיס המטבעות הדיגיטליים תאומץ בעתיד הרחוק יותר על ידי המערכת הבנקאית העולמית, אולם הביטקין עצמו יעלם מהעולם  זה דומה מאוד למה שקרה בבועת הדוט-קום של תחילת המאה ה-20, שם חלק נכבד מהמניות איבדו את מרבית שוויין בעוד הרעיונות הטכנולוגיים המרכזיים שהניעו את הבועה הזו נמצאים היום בשימוש נרחב כמעט בכל תחומי חיינו. אם התרחיש הזה יתממש, זו לא בשורה מעודדת עבור מחזיקי הביטקוין או המטבעות הדיגיטליים האחרים.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.