כיצד משפיע השינוי בתוחלת החיים על הפנסיה שלנו?
ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם מבחינת תוחלת החיים. בספטמבר הקרוב צפויים להיכנס לתוקף מספר שינויים בתקנוני קרנות הפנסיה, שחלקם נוגעים גם לשינוי הצפוי בתוחלת החיים. מהם השינויים ואיך הם ישפיעו על הפנסיה שלנו בעתיד?
1. מה הקשר בין תוחלת החיים ובין החיסכון הפנסיוני שלנו?
קרן הפנסיה מחויבת לשלם קצבת זקנה לפנסיונר לכל ימי חייו, מרגע הפרישה לפנסיה. כדי שקרן הפנסיה תוכל לעמוד בהתחייבות זו, היא נדרשת להתאים את גובה הקצבה לשינויים בתוחלת החיים הצפויה לפנסיונר. ככל שתוחלת החיים מתארכת, הקרן נאלצת לעשות התאמות ולהקטין את הפנסיה החודשית שהיא משלמת, וכמובן גם להיפך. על מנת לוודא שהקרנות יוכלו לעמוד בתשלום הקצבאות, מבצעת רשות שוק ההון מחקרים שעל בסיסם מעריכים את תוחלת החיים הצפויה ובודקים האם חל בה שיפור, תוך מיקוד באוכלוסיית הפורשים. הממצאים העדכניים מראים כי אכן חל שיפור בתוחלת החיים הצפויה לגברים, כאשר בקרב נשים השינוי הוא פחות משמעותי ואפילו זניח. המשמעות היא, שהגברים מצמצמים את הפער בתוחלת החיים מול הנשים. לשם המחשה גבר שמתחיל לקבל השנה קצבה בגיל 60, צפוי לחיות עד גיל 87.5 שיפור של קרוב לשני אחוזים ביחס להערכות הקודמות. אישה שתפרוש היום בגיל 60, צפויה לחיות עד גיל 90 לערך, כאשר נתון זה לא השתנה ביחס לאומדן הקודם.
2. דן, בסך הכל נראה שמדובר בחדשות טובות – אנחנו צפויים לחיות יותר. איך בכל זאת ישפיע השינוי במקדמי ההמרה על הפנסיה שלנו?
השינויים בתוחלת החיים מגולמים במקדם ההמרה לקצבה, שמפרסמת קרן הפנסיה. מקדם ההמרה הוא מספר שבאמצעותו מתבצעת המרה של כל הסכום שצברנו במהלך השנים לטובת פנסיה חודשית. לדוגמה, אם צברנו במהלך חיינו מיליון וחצי שקלים לטובת הפנסיה, והמקדם שאיתו מחשבים את הפנסיה החודשית שלנו הוא 200 – אז נקבל בכל חודש עד סוף חיינו, פנסיה בגובה של שבעת אלפים וחמש מאות שקלים. מקדם ההמרה מחושב רק פעם אחת – בנקודת היציאה לפנסיה. מנקודה זו והלאה הפנסיה תהיה צמודה לתשואה ולשינויים במאזן האקטוארי. משמעות השינויים האחרונים בתוחלת החיים, היא שקרנות הפנסיה יצטרכו לשלם בעתיד קצבאות נמוכות יותר ולכן מקדמי ההמרה צפויים להתעדכן כלפי מעלה. השינוי הנוכחי ישפיע על גובה הקצבה שלנו בעתיד, אך בצורה יחסית נמוכה מאוד. לשם המחשה, עבור גבר שיפרוש ויקבל קצבה החל מספטמבר הקרוב - הקצבה הפנסיונית תהיה נמוכה בכאחוז בודד. חשוב לציין שהשינוי בתקנון ייכנס לתוקף רק בספטמבר הקרוב ולכן הוא לא חל על מי שכבר פרש לפנסיה או על מי שצפוי לפרוש עד אז.
3. ולסיום, מה אפשר לעשות כבר היום כדי להגדיל את הפנסיה שלנו בעתיד?
השינויים בתוחלת החיים והרפורמות שמבצעת רשות שוק ההון הם כמובן לא בשליטתנו. לעומת זאת, כשמדובר בסכום המצטבר שנחסוך לאורך השנים וישמש אותנו אחרי הפרישה – יש הרבה דברים שנוכל לעשות כדי לנסות ולהגדיל אותו כמה שיותר. קודם כל, חשוב להתחיל לחסוך מוקדם ככל האפשר, גם כדי לחסוך יותר וגם כדי ליהנות מריבית דריבית שתגדיל את התשואה לאורך השנים. בנוסף, כדאי לבדוק מה התשואה שמניבה קרן הפנסיה שלכם ולהשוות אותה ביחס לקרנות אחרות. פרמטר משמעותי נוסף שכדאי לבדוק הוא דמי הניהול. רשות שוק ההון בחרה באמצעות הליך תחרותי, ארבע קרנות פנסיה שמאפשרות לחוסכים ליהנות מדמי ניהול מופחתים לתקופה של 10 שנים לפחות. שילוב של מספר פרמטרים כמו תחילת חיסכון בגיל צעיר, בחירה בגוף מנהל איכותי לצד דמי ניהול נמוכים - יכולים לעזור לכם להגדיל את הפנסיה בצורה משמעותית.
אולי יעניין אותך
-
בתחילת החודש הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק, על פיה תתאפשר עד סוף שנת 2024 משיכת כספים לא נזילים בקרן ההשתלמות, תמורת תשלום מס מופחת כדי לסייע למי שנקלעו לקושי תזרימי בעקבות המלחמה. כזכור, בזמן משבר הקורונה אפשרה המדינה למשוך כספים לא נזילים, אך הגבילה את סכום המשיכה. מדוע ייתכן וכדאי להימנע ממשיכת קרן השתלמות, ומה עושים אם בכל זאת יש צורך ממשי בכסף?
-
בעלי שכר גבוה: מה כדאי לכם לשאול את הסוכן.ת או היועץ.ת הפנסיוני שלכם?
בכל חודש ניתן להפקיד עד 5,139 ₪ לקרן הפנסיה המקיפה (נכון לשנת 2024). אצל בעלי שכר גבוה, כשההפקדות חורגות מהתקרה שנקבעה, יתר ההפקדות עוברות אוטומטית לקרן פנסיה כללית. מה המשמעות של הפקדה בקרן הכללית? מה חשוב לדעת ומה כדאי לשאול את בעל.ת הרישיון הפנסיוני שלכם? מדריך -
חיסכון שיכול לעשות את ההבדל: אפשרויות שיכולות לסייע לעתיד ילדיכם
הפקדה משלימה בידי ההורים ובחירת מסלול השקעה בתכנית "חיסכון לכל ילד" יכולים להכפיל ואף לשלש את סכום החיסכון, אך בימים אלה פורסם שכ- 43% מההורים לא הכפילו את סכום ההפקדה, וכ-41% מהם לא בחרו מסלול השקעה. מה חשוב לדעת על חיסכון לטווח ארוך, ואילו אפשרויות חיסכון יכולות להתאים לילדים שלנו? -
לצבור ניסיון, להרוויח כסף ולתרגל עצמאות: בני הנוער מתחילים לעבוד בקיץ? דברים שכדאי לדעת
הטמפרטורות מסמנות שהקיץ כבר כאן, וזה גם הזמן בשנה שבו חלק מבני הנוער עושים את צעדיהם הראשונים בעולם הקריירה, או בפועל - מתנסים בעבודה בחופש הגדול. מה חשוב לדעת על זכויות מתבגרים עובדים, ואיך הכסף שירוויחו יכול לעבוד בשבילם? קראו את המדריך להורים ולמשקיעים הצעירים
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.