אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית?
בשנים האחרונות נכתב רבות על הכשלים שנוצרו בשרשרת האספקה בשל משבר הקורונה העולמי. סגרים חוזרים ונשנים והיעדר ידיים עובדות הובילו לעיכובים משמעותיים בשינוע וכתוצאה גם לנסיקת מחירים. במקביל, התנהגות הצרכנים השתנתה, והובילה לעלייה ברכישות אונליין ופריחה של ענפים כמו אלקטרוניקה ומוצרי חשמל, ריהוט וגיימינג.
כדי לענות על העלייה החדה בביקושים, חברות רבות הרחיבו את רכש המלאים, מתוך אמונה שהרגלי הצריכה שהתבססו בימי הקורונה יהפכו למגמה קבועה. כך נוצר מצב שבו חברות קמעונאיות ביצעו רכישות מלאי כפולות, הן מהספק הקבוע שלהן והן מספקי משנה במטרה להבטיח את הגעתה של הסחורה.
אלא שבמהלך 2022 הצרכנים דווקא שינו כיוון. עם היציאה מהסגרים אנשים יצאו יותר לבילויים וקנו פחות אונליין, מה שהותיר חברות E-commerce רבות עם עודפי מלאי משמעותיים. לכך נוספו עוד משתנים גלובליים: המלחמה באוקראינה, שגרמה לעליית מחירי חומרי גלם ולנסיקת מחירי האנרגיה. כפועל יוצא, עליות המחירים גרמו לצרכנים לצמצם רכישות שנתפסו כמיותרות. שוק הלפטופים וקונסולות המשחק, למשל, שזכה לפריחה אדירה בימים שאנשים היו בבתים ותחת סגר, נראה כי נמצא השנה בירידה.
הבעיה בעודפי מלאי היא כפולה, הן בשל העובדה שהצטברות מלאים גורמת לרוב לפגיעה במחיר המכירה ולכן מובילה לשולי רווח נמוכים יותר, והן בשל בטיפול במלאי, הכרוך בהוצאות לוגיסטיות ותפעוליות. כמו כן, במצב שבו החברה מזהה מלאים עודפים, היא תפחית את תדירות וכמות ההזמנות, מה שיגרום גם לפגיעה בספק שהיא עובדת מולו. במצב זה נוצרת תגובת שרשרת הגורמת להאטה כלכלית, או במילים אחרות, למיתון.
כאמור, ניהול המלאי כרוך בעלות לא זניחה, הכוללת תשלום על אחסון, תפעול ולעיתים גם אובדן ערך. בסקטורים מסוימים המלאי עונתי ועלול להתיישן ולהירשם כהפסד. בתעשיית הסמארטפונים, למשל, הדגם של השנה שעברה אינו יכול להימכר במחיר מלא, כך גם בסקטור האופנה, התלוי כמעט בלעדית בעונתיות.
אחד הפתרונות לקצץ בהפסדים הגיע עם מבצעי הענק של נובמבר, שהציעו היקפי הנחות גבוהים בהשוואה לשנים קודמות. בארה"ב הצליחו כמה מותגים בינלאומיים מובילים להיפטר מעודפי המלאי, וגם בישראל עמדו חברות ביעדי המכירות, אך הציגו נתוני רווח נמוכים יחסית בשל אחוזי ההנחות המוגדלים.
למלאים העודפים ולהנחות לצרכן יש השפעה ממתנת על האינפלציה מתוקף ירידת המחירים, ובטווח הרחוק יותר עשוי להיות להם אפקט מצנן גם על הריבית, שהועלתה מלכתחילה במטרה לרסן את האינפלציה. אז איך 2023 עומדת להיראות? נראה כי נושא המלאים ימשיך להיות במוקד המאזן הפיננסי, אך יחסי הגומלין בין ניהול המלאי לאינפלציה ייתכן שיובילו בסופו של דבר גם להשבת האיזון.
אולי יעניין אותך
-
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים
-
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
עולים להגנה: האם ההאטה בהייטק מחלחלת אל חברות הסייבר?
למרות שהאיומים על ארגונים ומדינות רק הופכים למתוחכמים יותר, איבדו חברות סייבר עשרות אחוזים משוויין מתחילת השנה. איך זה קורה, וכיצד יתמודדו חברות בתחום? -
יש מה לראות: המודל העסקי החדש של ענקיות הסטרימינג
חברות הסטרימינג נהנו מצמיחה מואצת בשנים האחרונות וצירפו עשרות מיליוני מנויים – עד שהתחרות גברה, המחירים עלו והמגמה התהפכה לנטישה מדאיגה. כעת הן מנסות לפצח מחדש את המודל עם שילוב פרסומות ומסלולים מוזלים, ואפילו זכויות לשידורי ספורט
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה היא מיום 19/01/2023 וכלל האמור בה מתייחס למצב הקיים והידוע נכון למועד זה (ייתכנו שינויים בנתונים ובמידע המפורטים בסקירה בחלוף הזמן). הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה (להלן: "אלטשולר שחם"). הסקירות האמורות, לרבות המידע, הנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, דעות, תחזיות, טקסט, צורות ו/או תמונות המתפרסמים במסגרתן, מסופקות כשירות לקוראים, ואין בהן אלא הבעת דעה בלבד. הסקירות האמורות נערכו בהסתמך בין השאר על מידע פומבי גלוי לציבור וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר שיתבררו כחסרים, כבלתי מדויקים או כבלתי מעודכנים. מבלי לגרוע מכלליות האמור לעיל, המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים ו/או מכשירים פיננסיים המוזכרים בו, ו/או בכל השקעה אחרת הנזכרת בסקירות, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ, לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. אלטשולר שחם לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על סקירות אלה והעושה בסקירות שימוש עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד. אלטשולר שחם ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין באיזה מאלה עשויים לעסוק בעצמם ו/או באמצעות חברות קשורות בפעילות בתחום שוק ההון והפיננסים, וכן עשויים להעניק שירותים הקשורים בכך ובכלל זאת לייעץ, להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בין היתר, בניירות ערך, בנכסים ובמכשירים הפיננסיים ו/או הפנסיוניים המצוינים בסקירות או קשורים אליהם ולהיות בעלי עניין אישי בנושא,. הסקירה אינה מתחשבת בצרכים ובנתונים המיוחדים של כל קורא ולא מהווה בשום פנים ואופן תחליף בין השאר ליעוץ פרטני על ידי אנשי מקצוע ובעלי רישיון מורשים ובכלל זה ייעוץ משפטי ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או שיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח ו/או ייעוץ בהקשרי מיסוי ו/או בהיבטים חשבונאיים, פיננסיים, כלכליים ו/או אחרים ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. הסקירות המובאות באתר זה הנן רכושו של עורך הסקירות ואין להעתיקן, לשכפלן, לצטטן, להפיצן או לפרסמן או חלקים מהן ללא רשות מפורשת מראש ובכתב של עורך הסקירות. אין בתשואות ובדירוגי עבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד. אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.