רבות מהחברות הגדולות בעולם בוחרות בשנים האחרונות להיכנס לבורסות בארה"ב דרך IPO ענקיים. אפשרות השקעה אטרקטיבית או שוויים מוגזמים שעדיף להתרחק מהם?
המשבר הפיננסי הגדול של 2008 וחוסר האמון שהוא יצר אצל המשקיעים, סגר את המסלול הקל יחסית שהיה לחברות הטכנולוגיות לפני כן. כתוצאה מכך, ראינו התגברות משמעותית בהיקף ההנפקות הפרטיות, כלומר כספים שגייסו חלק מהחברות מחוץ לבורסות. לאחר המשבר גם התגברה בצורה משמעותית הרגולציה על החברות הציבוריות וייתכן כי גם זה הוביל הרבה חברות להישאר פרטיות. לזה צריך להוסיף את התרחבות פלטפורמות גיוס ההמונים, שמאפשרות לגייס סכומי כסף גדולים בקלות רבה יותר ממשקיעים בכל העולם. הגורמים האלו, בין היתר, הובילו בשנים האחרונות להיקף שיא בהנפקות הפרטיות בארה"ב, שלפי הוול-סטריט ג'ורנל, עמדו על למעלה מ-2.4 טריליון דולר בשנה שעברה. מטבע הדברים, הגידול בגיוסי הפרייבט אקוויטי בא על חשבון הגיוסים הציבוריים דרך שוק ההון. מאז 1996 התכווץ מספר החברות הציבוריות בארה"ב בלמעלה מחצי. עדיין, כשהתמחור של השווקים הפיננסים עולה, המשקיעים בסופו של דבר רוצים לממש את ההשקעה הפרטית שלהם לכסף מזומן, והדרך המקובלת לעשות את זה היא על ידי הנפקה ציבורית. בנוסף, חברות טכנולוגיות בעלות פוטנציאל מבטיח בדרך כלל יכולות לגייס סכומים גדולים למדי בבורסה, ולכן האפיק הזה אטרקטיבי עבורן.
מה שמעניין, הוא שאם בעבר היינו רגילים לראות חברות טכנולוגיות מנפיקות את מניותיהן בבורסה בשלב מוקדם יותר, אפילו כאשר אין עדיין הכנסות, היום המצב הוא לרוב שונה. הבחירה של חלק מהחברות בגיוס כסף פרטי בהיקפים גדולים אפשרה להן להרחיב את הפעילות, להגיע למצב של הכנסות משמעותיות, ולהגדיל מאוד את השווי שלהן. כך, הגענו למצב בו אנו רואים חברות טכנולוגיות בשלות יותר, המנפיקות את מניותיהן בבורסה לפי שווי גבוה.
הנפקת שירות אחסון קבצים דרופבוקס ושירות סטרימינג המוסיקה ספוטיפיי הן רק שתים מהנפקות מוצלחות מהשבועות האחרונים, אבל מתחילת השנה גייסו החברות הטכנולוגיות כ-7 מיליארד דולר. זה גבוה בהשוואה לגיוסים ב-2015 ו-2016, ויותר משליש ממה שגייסו החברות בשנה שעברה כולה. לפי הרמזים שמשחררות ענקיות פרטיות נוספות כמו אובר, airbnb, Wework, פינטרסט ואחרות, כנראה שגל ההנפקות הזה צפוי להתרחב בשנים הקרובות. יש גם לא מעט חברות סיניות גדולות שהבינו את הקלות היחסית לגיוס סכומי עתק בוול סטריט, ובוחנות גם הן כניסה לבורסות בארה"ב,. דוגמא טובה היא Baidu, שהנפיקה את חטיבת הוידאו שלה וגייסה כ-2.3 מיליארד דולר.
הנפקה של חברה פרטית בבורסה היא בדרך כלל טובה עבור המשקיעים הפרטיים, המנהלים והעובדים של החברה. אבל הנפקה ציבורית היא לרוב גם טובה עבור הכלכלה עצמה, ובמיוחד עבור ענף הטכנולוגיה מהסיבה שחלק מהכסף הגדול שקיבלו המשקיעים ממכירת מניותיהם חוזר בצורת השקעה לסטארט-אפים חדשים, וחוזר חלילה. השאלה הגדולה היא האם גם המשקיעים שרוכשים את המניות בהנפקה נהנים מתשואה לאורך זמן?
רוב החברות הטכנולוגיות המונפקות היום בבורסה שונות מאלו שראינו בבועת הדוט-קום בתחילת המאה. גם אז, חלק נכבד מהחברות היו הבטחות גדולות, אבל רובן היו ללא הכנסות. היום, מדובר כאמור בחברות שחלקן בוגרות יותר שאמנם נמצאות עדיין בשלב של צמיחה מואצת בפעילות, אבל כבר עתה מתבססות על הכנסות יפות. מצד שני, רובן גם נזקקות להרבה כסף למימון הצמיחה הזו, כך שבשורה התחתונה של הרווח הנקי הן עדיין בדרך כלל מפסידות כסף. במילים אחרות, מדובר בחברות בעלות פוטנציאל להפוך לענקיות המובילות בעולם בתחומן, אולם ההשקעה בהן היא בעלת פרופיל סיכון גבוה.
לכן, הבחירה צריכה להיעשות בסלקטיביות גבוהה במיוחד. מומלץ להתמקד בחברות בהן יש סבירות גבוהה יותר שכבר בשנים הקרובות יצליחו להגיע להיקף הכנסות משמעותי שיפצה על ההוצאות הקבועות הגדולות של החברה. זו לא משימה פשוטה, אבל משקיע שרוצה ליהנות מתשואה לאורך זמן מהחברות האלו צריך לעשות את עבודת הניתוח הזו ביסודיות.
אולי יעניין אותך
-
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים
-
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית? -
עולים להגנה: האם ההאטה בהייטק מחלחלת אל חברות הסייבר?
למרות שהאיומים על ארגונים ומדינות רק הופכים למתוחכמים יותר, איבדו חברות סייבר עשרות אחוזים משוויין מתחילת השנה. איך זה קורה, וכיצד יתמודדו חברות בתחום?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.