תפריט משנה
בשנתיים האחרונות שינה מחיר הנפט כיוון ועלה למעלה
מה הן הסיבות להתייקרות?
מחיר הנפט ירד לפני כשנתיים לשפל של כ- 30 דולר לחבית. זה מחיר לא כלכלי עבור מרבית מפיקות הנפט בעולם והיה בשוק צפי להתייקרות המחיר. המחירים אכן התחילו לעלות אחרי שהמדינות שחברות בקרטל אופ"ק חתמו יחד עם רוסיה על הסכם להקטנת היצע הנפט העולמי. העלייה במחיר הנפט ככל הנראה קיבלה גם דחיפה חזקה בעקבות ההחלטה של ארה"ב לבטל את הסכם הגרעין עם איראן והחשש מהטלת סנקציות כלכליות מחודשות עליה ואולי אפילו עימות צבאי בין המדינות. ההתחממות בגזרה הסורית בין ישראל ואירן והאפשרות שהיא תצית את המזרח התיכון, ייתכן ונתנה דחיפה נוספת למחיר הנפט.
מי המרוויחות מעליית מחירו של הזהב השחור ומי יהיו המפסידות?
מטבע הדברים, כשהנפט מתייקר המרוויחות העיקריות הן המפיקות עצמן, הן החברות והן מדינות כמו רוסיה, סעודיה, ארה"ב, עיראק ואחרות. לכלכלות שמתבססות על ייצוא נפט כמו רוסיה למשל, ההתייקרות של מחיר הנפט היא קריטית כדי שיצאו מהמשבר אליו נקלעו בשנים האחרונות. מנגד, לחברות התעופה, שהדלק הוא ההוצאה הגדולה ביותר שלהן, אין ברירה אלא להעלות את מחירי כרטיסי הטיסה ולכן ייתכן שצרכני התעופה יפגעו. בשלב השני, עליית מחירים זו עלולה לפגוע גם בחברות עצמן שיכולות לסבול ירידה בביקוש לטיסות. בשנים האחרונות החברות נהנו מהפריחה בתיירות ומרווחיות גבוהה בגלל מחיר הדלק הנמוך ומצב זה עשוי להשתנות.
בהסתכלות לטווח ארוך יותר, האם חבית נפט תחזור למחיר גבוה מ-100 דולר או שנראה התמתנות במחיר?
להערכתנו, העלייה במחיר הנפט היא זמנית בלבד. קודם כל, חלק נכבד מההתייקרות מקורה, בין היתר, בהתערבות של סעודיה. בטווח הקצר סעודיה מנסה להנפיק את חברת הנפט הגדולה שלה וברור שהיא רוצה לעשות את זה במחיר כמה שיותר גבוה. אולם בטווח הרחוק יותר, לאחר הנפקה זו, נראה שסעודיה מעוניינת להקטין את התלות שלה בנפט והשקיעה סכומי עתק ביצירת תחומים חדשים בכלכלה שלה שמנותקים מהנפט. בנוסף, כמות הפקת הנפט בארה"ב והירידה בעלויות ההפקה, מאפשרות ייצור כמויות אדירות במחיר זול יותר מבעבר, וזה היה צריך להוריד את המחיר וכנראה יתרום לירידה בעתיד. בטווח הארוך יותר, אנחנו מעריכים שתתרחש גם ירידה משמעותית בביקוש העולמי לנפט בגלל שהפקת החשמל תתבסס בעיקר על אנרגיה נקייה ולא על חומרים מזהמים. גם בתחום הרכב אנחנו כבר רואים את תחילתה של מהפכת הרכב החשמלי, וסביר שהיא תתעצם בעתיד ותלחץ את מחיר הנפט למטה.
אולי יעניין אותך
-
לאחר חודשים ארוכים של מומנטום חיובי ושיאים חדשים במדדים, בשבועות האחרונים אנחנו רואים את שוקי המניות בעולם נסחרים בתנודתיות.
-
השמש העולה: אחרי 30 שנים של קיפאון כלכלי, יפן מתחילה להציג סימני התאוששות
בדצמבר 1990 חוותה יפן התפוצצות של בועת נדל"ן אשר הביאה לשנים ארוכות של קיפאון בצמיחה ואינפלציה שלילית. כעת, מתחילה המדינה להציג סימנים ראשונים של התאוששות, ולאור העובדה שהיא נפגעה במידה פחותה מהקורונה, נראה שיש מקום לאופטימיות -
שוק ההנפקות הראשוניות בארה''ב רותח: מדוע החברות רוצות להפוך לציבוריות?
חברות רבות מנצלות את התקופה הנוכחית לצאת להנפקה ראשונית ולהפוך לציבוריות. מתוך עשרות ההנפקות בחודשים האחרונים, ישנן לא מעט חברות אשר הכפילו את שווין ביום המסחר הראשון או הגיעו קרוב לכך. מדוע דווקא עכשיו נוהרות כל כך הרבה חברות לוול סטריט? -
מה הוביל את מניות השבבים לשיא כל הזמנים?
ענף השבבים הציג ביצועים נאים בשנים האחרונות, שאף עלו על ביצועי המדדים המובילים בארה"ב, כמו הנאסד"ק וה-S&P500. אילו השפעות היו למשבר הקורונה על הענף ומה צפוי קדימה?

פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.
