קניית מניות - איך זה עובד והאם ניתן להרוויח מזה כסף?

כל מה שרציתם לדעת על מניות ולא היה לכם את מי לשאול

דרך יעילה נוספת לגייס כסף היא באמצעות הנפקת המניות של החברה בבורסה. מידע על מניה
pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
08 יוני, 2020

מהי מניה?

חברות רבות נזקקות להון כספי כדי להקים או להרחיב את פעילותן - לבנות מפעלים, לרכוש ציוד ומכונות, בניינים, כדי לייצר את מוצריהן ועוד. אחת האפשרויות להשגת מימון היא לקיחת הלוואה מהבנק או ממשקיעים, באמצעות אגרת חוב. החיסרון בכך הוא, שסכום ההלוואה יהיה לעיתים מוגבל והריבית עליה תהיה גבוהה מידי עבור החברה, ובפרט אם היא בשלב התנעת הפעילות שלה והכנסותיה אינן גבוהות.

דרך יעילה נוספת לגייס כסף היא באמצעות הנפקת המניות של החברה בבורסה. המשמעות של הנפקת מניות היא, שבעלי החברה מוכרים חלק מההחזקה שלהם לציבור המשקיעים, והחברה מקבלת את התמורה בגין המכירה לקופת המזומנים שלה. במילים אחרות, מחזיקי המניות החדשים נכנסים כשותפים עם בעלי החברה, שהופכת מחברה פרטית לחברה ציבורית.

מניה היא נייר ערך המקנה למחזיק בו בעלות חלקית בזכויות השליטה בחברה, בנכסיה, בחובותיה וכן ברווחיה. מחזיק מניות של החברה גם זכאי להשתתף באסיפת בעלי המניות ולהצביע בהחלטות שונות הנוגעות לעתיד החברה.

מניות נסחרות בבורסה בימים בהם מתקיים מסחר, במהלך כל שעות המסחר, כך שמחזיק המניה יכול באופן עקרוני למכור את ההחזקה שלו למשקיע אחר בכל עת שיחפוץ.

האפיק המנייתי נחשב לבעל פרופיל סיכון גבוה יותר בהשוואה לאפיק אגרות החוב, בעיקר בגלל אי הוודאות הגדולה יותר הכרוכה בחיזוי פעילותן של חברות ובשל התנודתיות הגדולה יותר במחירי המניות. לצד הסיכון מגיע גם פוטנציאל תשואה גבוה יותר ולאורך זמן מניות אכן נטו להניב תשואה גבוהה יותר מזו של אפיקי השקעה סולידיים יותר. על כן, התאמת שיעור החשיפה לאפיק המנייתי מושפעת, בין השאר, ממטרת ההשקעה, טווח ההשקעה ואופיו של המשקיע.

חשוב לזכור כי שוק המניות מתנהג פעמים רבות בתנודתיות. לכן, השקעה במניות מחייבת הסתכלות ארוכת שנים קדימה. מובן שקשה יותר מבחינה פסיכולוגית להתמיד בהשקעה במניות בתקופות של משבר, כמו משבר הקורונה שאנו חווים בימים אלו, אולם מצד שני, דווקא בתקופות האלו עשויות לצוץ הזדמנויות השקעה אטרקטיביות. בזמנים כאלו משקיעים רבים נוטים למכור גם מניות של חברות איכותיות, שלא צפויות להיפגע מהמשבר בטווח הארוך, מה שמייצר מנגד ההזדמנויות לקנות מניות של חברות איכותיות הנסחרות בתמחור אטרקטיבי מאוד.

אלו סוגי מניות קיימים בשוק?

רוב המניות הינן מניות רגילות, המקנות בעלות חלקית בחברה עבורה הן הונפקו. בנוסף, יש חברות שהנפיקו גם "מניות בכורה", שלרוב לא מקנות בעלות בחברה ולעיתים גם אינן נסחרות בבורסה, אולם הן מקנות קדימות בקבלת הדיבידנדים שמחלקת החברה או התחייבות לקבלת תשואת דיבידנד מובטחת.

יש חברות שמניותיהן נסחרות במספר בורסות והן נקראות "מניות דואליות". לעיתים יש הפרשי שעות בין מועד סיום המסחר בין הבורסות השונות בהן נסחרות המניות הדואליות, לכן, לפעמים נפתח פער בין מחיר המניה בבורסה אחת לבין מחירה בבורסה אחרת. הפער הזה נקרא פער ארביטראז', ויש משקיעים המנסים לנצל אותו כדי לייצר רווח ארביטראז'.

 

איך קונים מניות?

קניית מניות מתבצעת באמצעות מחשבי הבורסות השונות לניירות ערך, כגון הבורסה בת"א או בורסת הנאסד"ק בניו יורק. כדי שלא נצטרך להתקשר לניו יורק בכל פעם שאנו רוצים לקנות מניה ובשביל שהמסחר בבורסה יתנהל בצורה יעילה, מסודרת ומפוקחת, הסמיכה הרשות לניירות ערך בכל מדינה מספר חברות להן ניתנה הרשות לשדר את הוראות המסחר של המשקיעים אל הבורסה. החברות האלו נקראות חברי בורסה או ברוקרים. הבנקים הם הברוקרים הגדולים ביותר, ובנוסף אליהם הסמיכה הרשות לניירות ערך גם גופים נוספים - ברוקרים פרטיים, המורשים להעביר את הוראות המסחר שלנו אל הבורסה.

משקיע שמעוניין להשקיע במניות יכול לבצע זאת במספר אופנים, כגון: לפתוח חשבון השקעות עצמאי בבנק או אצל חבר בורסה אחר, ולקנות את המניות בהן הוא חפץ. הקניה יכולה להתבצע באמצעות מערכת מסחר אונליין או באמצעות פניה טלפונית אל חדר המסחר של הברוקר. אפשרות נוספת היא התקשרות עם מנהל תיקים מורשה, שיבצע את המסחר בעבור הלקוח בחשבון הבנק שלו באמצעות ייפוי כוח.

האפשרות הראשונה מחייבת את המשקיע לבחור את המניות בעצמו. אולם, השקעה מושכלת ומוצלחת במניות מצריכה הבנה מעמיקה בניתוח חברות ויכולת איתור של המניות האטרקטיביות כרגע בשוק. הדבר מצריך ניסיון וגם זמן - משאבים שלרוב לא זמינים עבור מרבית המשקיעים.

לעומת זאת, מנהל תיק השקעות מכורח תפקידו עוקב אחר אירועים בשווקים ומסתייע בעבודות מחקר ואנליזה לצורך קבלת החלטות ההשקעה. בנוסף, מנהל השקעות מבצע מעקב שוטף אחר אירועים כלכליים בעולם ופועל לאיתור הזדמנויות השקעה עבור לקוחותיו.

מנהל תיק גם נדרש להרכיב את התיק בהתאם לאופיו ולצרכיו של הלקוח וכן נדרש לעדכן את הלקוח אחת לתקופה לגבי הפעילות והתשואות בתיק, כך שהלקוח יכול לבחון האם התיק שלו מנוהל על ידי אנשי מקצוע אחראים ומנוסים.

האם יש דרך לדעת אם מניה כדאית להשקעה?

כפי שלא הייתם מצטרפים כשותפים לעסק כושל או עסק שאינכם מאמינים בהצלחתו, כך באותו אופן, משקיעים נוהגים לבחור במניות של חברות שהם מאמינים בהצלחתן ובכך שמניותיהן יניבו להם רווחי הון או רווחים מקבלת דיבידנדים.

בטווח הקצר, מחירה של מניה יכול לעלות או לרדת באקראיות, אבל בטווח הארוך יותר, לרוב קיים קשר הדוק בין ביצועי החברה - הרווחים ותזרים המזומנים שלה, לבין התנהגות מחיר המניות שלה. לכן, אחד הפרמטרים להשקעה במניות הוא הצורך לאתר חברות שפעילותן לא תיתקל בקשיים ותצמח לאורך זמן, ובכך עשויה להגדיל את הערך עבור המשקיעים בה.

אחת הדרכים של מנהלי השקעות ואנליסטים לנתח חברות ומניות היא באמצעות קריאה והעמקה בדו"חות הכספיים של החברה, שם מפורטת פעילות החברה, הנתונים הכספיים שלה, האיומים איתם היא מתמודדת והתחזיות שלה להמשך. כמו כן, אפשר להשוות את החברה המדוברת לחברות עם פעילות דומה, וכך לקבל רפרנס לגבי איכות החברה, מובילות השוק שלה, היתרון התחרותי שלה ועוד. ניתן לקבל מידע נוסף על החברה גם מקריאת חדשות ופרסומים רשמיים שלה במערכת ההודעות של הבורסה. שקלול של כל המידע הזה מהווה כלי עזר שמסייע למנהלי ההשקעות בניסיונם לבחור את המניות האטרקטיביות ביותר עבור התיק של הלקוח.

 

מוכנים להשקיע? נשמח לחזור אליכם עם פרטים על ניהול תיקי השקעות באלטשולר שחם >>

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף ליעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח. אין באמור התחייבות החברה להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד, הנשען על אומדנים והערכות החברה שמטבע הדברים, אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מעודכנים וכן עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים. אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד.