יצאתם לחל"ת, העסקתכם הסתיימה או ששכרכם ירד בעקבות משבר הקורונה? המדריך הזה הוא בשבילכם

אם גם אתם נמצאים בין מאות אלפי הישראלים שטרם חזרו למעגל העבודה, או שחוויתם ירידת שכר*, יש מספר דברים שכדאי לכם לדעת ויכולים לעזור לכם מאוד בתקופה זו. מה צריך לעשות כדי שהביטוח בקרן הפנסיה לא ייפגע במקרה של חל"ת ארוך? האם ניתן למשוך את כספי החיסכון הפנסיוני? ומה לגבי הפיצויים? הנה כל התשובות

"יצאתם לחלת, המדריך הזה בשבילכם". מטריית הגנה נגד הקורונה
אלטשולר שחם
|
28 יולי, 2020

כמעט 5 חודשים לתוך משבר הקורונה, ומאות אלפי ישראלים עדיין מתקשים לשוב למעגל העבודה. רבים מהם אף שוהים בחופשה ללא תשלום שמתארכת שוב ושוב, והסיום שלה לא נראה באופק. חל"ת היא חופשה ללא תשלום, למשך תקופה מוגדרת מראש, שבמהלכה נשמרים יחסי העבודה בין העובד והמעסיק. עם זאת, בתקופה זו העובדים מפסיקים לקבל שכר מהמעסיק ובמקביל גם מופסקות ההפקדות לטובת קרן הפנסיה, קופות הגמל, וקרנות ההשתלמות. לצד הפגיעה בהכנסות, שהייה ממושכת בחל"ת עשויה להשפיע בצורה דרמטית על החיסכון הפנסיוני.

 

בכתבה זו נפרט את האפשרויות שעומדות בפני עובדים ששוהים תקופה ממושכת בחל"ת או שסיימו את העסקתם, ועובדים אשר ממשיכים לעבוד אך חוו ירידה בשכר לנוכח המצב, בתנאים מסוימים. איך שומרים על הביטוח בקרן הפנסיה בזמן החל"ת? מה עושים במקרה של ירידת שכר? האם אפשר להשתמש בכספי החיסכון הפנסיוני בתקופה זו? ומה לגבי הפיצויים?

 

מה המשמעות של הפסקת הפקדות לפנסיה?

קרן הפנסיה שלנו כוללת חוץ מחיסכון לפרישה, גם כיסוי ביטוחי למקרה של אובדן כושר עבודה (נכות) או מוות חלילה (שארים). עלות הכיסוי הביטוחי יורדת בכל חודש מתוך ההפקדות, ולכן, לרוב, רצף הפקדות בקרן הפנסיה הוא חיוני לשמירה על הכיסוי הביטוחי שלנו. בעת יציאה לחל"ת, או בסיום העסקה למשל, למעשה נפסקות ההפקדות לחיסכון הפנסיוני, ואם מדובר בתקופה ארוכה עד לסיום החל"ת או עד למציאת מעסיק חדש, יש חשש לפגיעה בכיסוי הביטוחי של קרן הפנסיה. גם עצמאי שהפסיק באופן יזום את ההפקדות לחיסכון הפנסיוני עלול להביא לפגיעה בכיסוי הביטוחי שלו.

 

נתחיל עם הבשורה המרגיעה: בקרן הפנסיה קיים מנגנון בשם "ארכת ביטוח" אשר שומר באופן אוטומטי על הרכיב הביטוחי לתקופה של 5 חודשים ממועד ההפקדה האחרונה, כאשר בתקופה זו עלות הביטוח מנוכה באופן אוטומטי מהיתרה שנצברה בקרן. המשמעות היא, שגם אם לא היו הפקדות לקרן במשך תקופה של 5 חודשים – הכיסוי הביטוחי נשמר.

 

בעקבות משבר הקורונה בוצע בהוראת שעה תיקון זמני לתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (כיסויים ביטוחיים בקופות גמל), התשע"ג-2013, על מנת להקל על חוסכים שאיבדו את מקום עבודתם או ששוהים בחל"ת תקופה ארוכה ולאפשר להם תקופת הסתגלות וזמן למציאת מעסיק חדש שיחדש את ההפקדות לקרן הפנסיה והכיסוי הביטוחי ישמר עבורם. לפי הוראת השעה, החל מחודש יוני 2020 ועד לסוף שנת 2020, מנגנון ארכת הביטוח האוטומטי יתארך ל-12 חודשים במקום 5 חודשים כפי שהיה עד היום. נסביר: עובדים שהופסקו או יופסקו ההפקדות השוטפות לקופותיהם, ומועד ארכת הביטוח שלהם יתחיל לפני 31.12.2020 (למעט מועד ארכת ביטוח שהסתיים לפני יוני 2020), ייהנו מהארכת התקופה אוטומטית לפרק זמן  של 12 חודשים. חשוב לציין שעלות ארכת הביטוח נלקחת מתוך רכיב התגמולים (הפקדות העובד והמעסיק לרכיב החיסכון), כך שעובדים שאין להם בקרן יתרה מספקת, יוכלו להפקיד את עלויות הביטוח באופן עצמאי ולשמור על הכיסוי הביטוחי שלהם לתקופה שהוארכה. עובדים אלה יקבלו הודעה מהחברה המנהלת את קרן הפנסיה על כך שהיתרה בקרן לא מספיקה לכיסוי העלות הצפוי, ויוכלו לבחור כיצד לפעול.

 

במקרה של הפסקת ההפקדות לתקופה של יותר מ-12 חודשים, עשויה להיות לחוסך אפשרות לבקש "הסדר ביטוח" – כדי להמשיך לשמור על כיסוי הביטוח בקרן. כדי לעשות זאת, על החוסכים לפנות באופן יזום לחברה שמנהלת את קרן הפנסיה ולבקש  לערוך הסדר ביטוח, כך שבכל חודש יבוצע תשלום רק עבור עלות הכיסוי הביטוחי. הסדר זה מוגבל גם הוא, וניתן לממש אותו לאורך תקופה של עד שנתיים, ובכל מקרה לא יותר מתקופת ההפקדות הרצופה האחרונה, בניכוי חודשי ארכת הביטוח האוטומטית.

 

כיצד ירידה בשכר משפיעה על החיסכון הפנסיוני?

לצד עובדים השוהים בחל"ת, או שהעסקתם הסתיימה, בתקופה זו לא מעט עובדים חוו (או חווים) ירידה בהכנסות אם בשל עבודה חלקית או בשל קיצוץ השכר ע"י המעסיק. המשמעות היא שההפקדות לחיסכון הפנסיוני נמוכות יותר מאחר והן נגזרות מהשכר. עשויות להיות לכך שתי השלכות מבחינת  החיסכון הפנסיוני. קודם כל, זה אומר שחוסכים פחות כסף לפנסיה באותה התקופה. עם זאת, החיסכון הפנסיוני הוא ארוך טווח ונצבר לאורך עשרות שנים, לכן חודשים ספורים של הפקדות נמוכות יותר עשויות שלא להשפיע בצורה משמעותית על החיסכון לפרישה. ההשפעה הנוספת והמשמעותית יותר היא שירידה בגובה ההפקדות עשויה להקטין את היקף הכיסוי הביטוחי. בנוסף, כאשר שכר של חוסך עולה בחזרה, החוסך עתיד לעמוד בפני תקופת אכשרה חדשה של 5 שנים על התוספת.

 

אז איך שומרים על הכיסוי הביטוחי המקורי (לפני ירידת השכר) וללא תקופת אכשרה? עובדים שהכנסתם ירדה ב-20% או יותר משכרם המבוטח בחברה החל משכרם המבוטח בעד חודש פברואר 2020 או לאחריו, יכולים לפנות לחברה שמנהלת את קרן הפנסיה, לבקש לשלם את ההפרש ולשמור על הכיסוי הביטוחי המלא שהיה לפני ירידת השכר. חשוב לדעת שאת הבקשה הזו ניתן להגיש בתוך 3 חודשים ממועד הפחתת השכר, ותקופת הזכאות לרכישת ההפרש היא עד 12 חודשים או עד תקופת ההפחתה – הקצר מביניהם.

 

איך עושים את זה? מבקשים מהחברה שמנהלת את קרן הפנסיה לנכות את הסכום מהיתרה הצבורה מדי חודש, או שמבצעים הפקדה לכיסוי ביטוחי באופן עצמאי (גם באמצעות פנייה לחברה המנהלת). גובה התשלום לטובת שמירה על הכיסוי הביטוחי תלוי בגורמים רבים, בין היתר גיל החוסך, המגדר, גובה השכר, מסלול הביטוח ועוד.

 

בכל מקרה, החברה שמנהלת את קרן הפנסיה תבצע בדיקה בקרב החוסכים שלה ותאתר את מי שככל הנראה חוו ירידה בשכרם בתאריכים הרלוונטיים. לחוסכים אלה ישלח מכתב שמפרט את האפשרויות שעומדות בפניהם.

 

האם ניתן להשתמש בחסכונות הפנסיוניים בזמן חל"ת? למשוך את כספי הפנסיה או הפיצויים?

נתחיל עם כספי הפיצויים: התשובה היא שמי שנמצא בחל"ת לא יכול למשוך את כספי הפיצויים אשר הופקדו על ידי אותו המעסיק, מאחר ויחסי עובד-מעביד ממשיכים להתקיים בתקופה זו. עבור כספי התגמולים ,לעומת זאת, נקבעו כללי נזילות מיוחדים. באופן כללי כספי התגמולים בחיסכון הפנסיוני מיועדים למשיכה בפרישה, אולם יש מספר תנאים שמאפשרים משיכה מוקדמת (ניתן לפנות לחברה המנהלת את החיסכון הפנסיוני ולבדוק אילו קריטריונים מאפשרים זאת).

 

הנה פרט שחשוב להכיר: אחד הקריטריונים שעשוי להיות רלוונטי לתקופה זו הוא מיעוט הכנסות. כלומר, שני בני זוג שהכנסתם יחד נמוכה משכר המינימום בחודש מסוים, יכולים לפנות לחברה המנהלת את החיסכון הפנסיוני שלהם ולבקש באותו חודש לבצע משיכה בסכום המשלים לשכר המינימום. אם בני הזוג הורים לילד/ים שגילם נמוך מ-18, ההשלמה תהיה כפולה – עד לפעמיים שכר המינימום. לדוגמה: בני זוג עם ילד קטין אשר במהלך חודש יוני קיבלו יחדיו משכורת מצטברת של 8000 ₪, יכולים לבקש השלמה מכספי החיסכון הפנסיוני לשתי משכורות מינימום – סכום של 10,600 ₪. המשיכה בגין מיעוט הכנסות מתבצעת דרך הקופה ואפשרית רק עבור העומדים בקריטריונים. יחד עם זאת, כדאי לזכור שמשיכת כספי פנסיה שמיועדים לטווח הארוך עלולה לפגוע בחיסכון הפנסיוני המצטבר, בכיסוי הביטוח ואף להקטין את הפנסיה החודשית הצפויה. בכל מקרה, לפני שמבצעים משיכה של הכסף כדאי לבחון היטב את האפשרויות ולהיוועץ עם בעל רישיון פנסיוני בטרם קבלת החלטה.

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל לקוח. המידע המפורט לעיל הוא חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה, ואין בו כדי למצות ו/או להחליף את הוראות ההסדר התחיקתי והתקנון הרלוונטי. במקרה של סתירה בין הוראות ההסדר התחיקתי ו/או התקנון הרלוונטי לבין המידע המפורט לעיל, תגברנה הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי, לפי העניין. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד אשר מבוסס על הוראות הדין נכון למועד כתיבת הכתבה. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים בו. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. *ירידת שכר כהגדרתה בתקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל)(כיסויים ביטוחיים בקופות גמל)(נגיף הקורונה החדש)(הוראת שעה), התש"ף-2020 (להלן: "הוראת השעה" או "התקנות").