מסכמים את 2018, כל המספרים כל הרווחים ואפילו תחזית 2019.
נתחיל איתך אלון, סיכום שלך ל-2018?
אם נתחיל מיד מהשורה התחתונה של 2018, הרי שלפחות בישראל, כל המדדים המרכזיים של המניות וגם של האג"ח סיימו בירידות. אבל הזיכרון החזק ביותר מ 2018 הוא אקורד הסיום של דצמבר בו במהלך החודש חוו השווקים ירידות משמעותיות. בארה"ב בה יש הגדרות מדויקות למצבי שוק – הגיעו השווקים לפרק זמן קצר לטריטוריה שמוגדרת כשוק דובי. בניגוד לשוק שורי שמציין שוק בעל מגמה חיובית, שוק דובי הנו שוק שירד 20% משיאו ומעתה ההתנהלות שלו מלווה בפסימיות. כך שהטעם שנותר למשקיעים מסביב לעולם ב 2018 הוא טעם מר.
שי מה הסיבות להתנהגות השווקים בצורה הזו?
שוק ההון מושפע מאינסוף גורמים בטווחים קצרים, אבל באמצעות התמקדות ב 2 מהם, אפשר להסביר את העצבנות הזו: הראשון זה האלטרנטיבות והנזילות - בשנים האחרונות ובמיוחד ב 2018 הנתונים הכלכליים בארה"ב מאוד השתפרו ולכן החלה מגמה של העלאת הריבית על הדולר וצמצום המאזן של הבנק המרכזי. למעשה לאחר הרבה מאוד שנים נוצרה אלטרנטיבה לשוק ההון בדמות פיקדונות דולריים עם ריבית שאינה אפס. מבחינת שוק ההון חלק מזרימת הכסף שפנה אליו בעבר נעצר או שינה כיוון. וזה כמובן מחליש את התמיכה שהוא נהנה ממנה במשך שנים - למעשה מאז המשבר של 2008. הסיבה השנייה היא נושא האמון – בסופו של דבר רכישת מניות מלווה באופטימיות. אופטימיות לגבי הצמיחה, הסביבה, הביטחון, המחירים ועוד הרבה מאוד גורמים. הצטברות של אירועים העכירה את האווירה – זה כמובן סגנון ההתנהלות של טראמפ בעיקר מול הסינים בנושא הסחר. אבל גם בהתנהלות הבנק המרכזי בארה"ב שהמשיך לשדר שמגמת העלאת הריבית תמשך.
אז מה אלון, ממשיכים מפה לשנה שלילית?
האמת שאף אחד לא יכול לתת בביטחון תשובות לשאלות מסוג זה. בדרך כלל שאלות כאלו נובעות ממין צורך פנימי לתזמן את השוק. להיות בו כשהוא טוב ולצאת כשהוא רע. לאורך זמן זה פשוט לא עובד. ההגדרה של שוק טוב או רע היא תמיד בדיעבד אחרי שהסוסים ברחו מהאורווה. השאלה המרכזית והחשובה ביותר של כל משקיע צריכה להיות לגבי התוכניות שלו לכספי ההשקעה. ככל שאלו כספים שמיועדים לטווח ארוך הרי שמדיניות ההשקעות שלו אמורה להתאים לתנודתיות השוק ושנה כזו או אחרת לא אמורה לשנות אותה.
שי בכל זאת, אף אחד לא משקיע כדי להפסיד – האם יש סיכוי למפולת?
ראשית כדאי לזכור שחלק מההתנהגות השלילית של השווקים נובעת דווקא מכך שהנתונים הכלכליים טובים, מה שגרם להעלאת הריבית בארה"ב. לגבי ההתנהלות של ארה"ב מול סין בנושא הסחר, הרי שברור שיש כאן פגיעה בצמיחה, אבל מנגד, עדיין לא ברור כיצד ההסכמים יסגרו, וזה צפוי לקרות בחודשים הקרובים. מה שאנחנו יודעים זה שלטראמפ מאוד חשוב שוק הון חיובי וסביר שזה ישפיע עליו בקבלת החלטות בנושא. השאלות המרכזיות שמשקיע לטווח ארוך צריך לשאול את עצמו הן לגבי תחזית הצמיחה ארוכת הטווח ורמת המחירים של הנכסים. בהיבט הזה, 2019 מתחילה מנקודת פתיחה לא רעה. אנחנו מאמינים שבאזורים משמעותיים בעולם ובמגזרים משמעותיים צפויה צמיחה ממושכת ובוודאי לאחר המימושים המחירים נוחים יותר. חשוב להדגיש כי תנודתיות גבוהה ולא נעימה בהחלט יכולה להמשך, אך מנגד דווקא אלו תנאים שיכולים להוביל לניצול הזדמנויות שיתנו פירות לשנים הבאות.
אולי יעניין אותך
-
משקיעים מתחילים או מנוסים? זה לא ממש משנה. הנה 10 הטעויות הפופולאריות ביותר של משקיעים בשוק ההון – והדרך לנסות להימנע מהן
-
אלטשולר שחם מגוון את תיק ההשקעות: מאפשר להצטרף להשקעות אלטרנטיביות
השקעות אלטרנטיביות, שהיו פתוחות רק בפני גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים בעלי הון, מאפשרות להשקיע במגוון תחומים שאינם נסחרים בבורסות כמו נדל"ן, וקרנות גידור -
עניין של ביקוש: האם עליית הריבית יכולה להצליח לצנן את מחירי הדיור?
עליית הריבית הרחיקה משוק הנדל"ן משקיעים ורוכשים פוטנציאליים, שנרתעים מהתייקרות החזרי המשכנתא. כיצד יושפע הביקוש בטווח הארוך ואיך הוא משפיע על שוק השכירות? -
האם הצמצומים בהייטק מחלחלים אל ענף הנדל''ן המניב?
בחצי הראשון של השנה ראינו עליות חדות במחירי השכירות למשרדים ובשיעורי התפוסה. אבל בחודשים האחרונים, עם הציפייה להאטה עולמית וצמצומים בחברות הייטק, עולה השאלה - האם אנחנו לקראת שינוי מגמה?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.