ארגנטינה כבר למודת משברים, אולם הפעם נראה שהיא נכנסה לבור כלכלי עמוק. האם להתרחק או לנסות "לנצל" את קריסת שוק ההון המקומי כדי להרים הזדמנויות מהרצפה?
ברבים מהשווקים המתעוררים ניתן לראות לאחרונה משבר כלכלי, קריסת המטבע והשתוללות אינפלציונית. ביניהם, נראה כי ארגנטינה נקלעה למשבר החריף ביותר, אולי החמור ביותר שהכירה מימיה, משבר שהוביל לפאניקה ברחוב הארגנטינאי ובשווקים הפיננסים המקומיים.
בשנות ה-70 של המאה הקודמת הייתה ארגנטינה אחת המעצמות העולמיות המובילות, עם פריחה כלכלית וייצוא בשר וסחורות בהיקף אדיר. אבל השחיתות הבלתי מרוסנת והמדיניות הכלכלית הפזרנית הובילה אותה לשרשרת חוזרת ונשנית של קריסות ב-50 השנים האחרונות.
ב-2018 נראה היה שהמדינה חוזרת ליציבות. קרן המטבע הבינלאומית אישרה לה את תוכנית החילוץ הגדולה ביותר בהיסטוריה, שכללה הלוואה של 57 מיליארד דולר לשלוש שנים. בתמורה, התחייבה ארגנטינה לבצע תוכנית צנע כואבת ולא להתערב בשוק המט"ח המקומי. ואכן, הנשיא מאוריסיו מאקרי הכריז על קיצוצים תקציביים והעלאות מחירי שירותים בסיסיים במטרה לתקן עיוותים היסטוריים ולשפר את המצב הכלכלי במדינה. עם זאת, נראה כי תכנית זו נתקלה בבעיה שכן בארגנטינה כשליש מהאזרחים נמצאים מתחת לקו העוני, ותוכנית הצנע הזו החלישה עוד את יכולת המחייה של האוכלוסייה החלשה הזו, כאשר התוצאה הייתה עלייה באבטלה, זינוק של האינפלציה, היחלשות של הפזו, ובסופו של דבר גם תסיסה גדולה כנגד הממשל הנוכחי אפילו בקרב אוהדיו של מאקרי.
תסיסה זו באה לידי ביטוי, בין היתר, בתוצאות הבחירות המקדימות לנשיאות בארגנטינה שהתקיימו לאחרונה, שם נחל הנשיא מאקרי תבוסה קשה למועמד האופוזיציה אלברטו פרננדס דוהר, שסגניתו היא לא אחרת מאשר הנשיאה הקודמת, כריסטינה קירשנר. מאקרי נתפש בעיני המשקיעים כמי שמנסה להציל את המדינה בגישה ליברלית, בעוד פרננדס וקירשנר מצהירים בפני אזרחי המדינה הבטחות ללא כיסוי בנוגע לבלימת המחירים במשק ולשיפור השירותים, מהלכים שנראה כי צפויים להחריף עוד יותר את המשבר הפיננסי במדינה.
למרות שהבחירות המקדימות בארגנטינה אינן קובעות בוודאות מי יהיה הנשיא הבא, הרי שהן מהוות מדגם מייצג למה שצפוי לקרות בפועל בבחירות האמת שיתקיימו ב-27 באוקטובר. וכך, לאור הפער המשמעותי בין פרננדס למאקרי, נראה כי משקיעים רבים לא המתינו לאוקטובר והעריכו המשך התדרדרות כלכלית. הבנק המרכזי של ארגנטינה החל להדפיס כסף בקצב אדיר, הקפיץ את האינפלציה וריסק את הפזו. גם המשקיעים בבורסה בבואנוס איירס לא נשארו אדישים ומחירי המניות והאג"ח קרסו לשפל היסטורי.
למרות שתקופת פאניקה טומנת בחובה גם הזדמנויות אטרקטיביות שאפשר לנצל, נראה כי הכלכלה הארגנטינאית לא צפויה לשוב לפסים כלכליים תקינים בעתיד הנראה לעין, ולכן, לטעמנו, שוק המניות המקומי נראה בסיכון גבוה מידי כעת.
מנגד, נציין כי למרות המצב הכלכלי שתיארנו, בארגנטינה יש עדיין לא מעט חברות רווחיות, בעלות יציבות פיננסית טובה, שלמרות שאגרות החוב שלהן ירדו בחדות, אנו צופים שהן לא יתקשו להמשיך לשרת את החוב בשנים הקרובות.
דוגמא טובה לכך הן אגרות החוב של מפעילת שדות התעופה Aeropuertos Argentina 2000. מדובר בחברה וותיקה, המפעילה 35 שדות תעופה בארגנטינה, המשרתים 36 מיליון נוסעים בשנה וכ-90% מתעבורת המטוסים המסחריים במדינה. מעל ל-50% מהכנסות החברה הינן בדולר, שהתחזק מאוד ביחס לפזו הארגנטינאי. היא כבר עתה נשענת על רווח תפעולי גבוה משמעותית מהוצאות הריבית על החוב שלה. לכן, יציבותה הפיננסית נראית איתנה.
למרות שאגרות החוב שלה קרסו יחד עם שוק האג"ח המקומי ונסחרות היום בתשואות דו-ספרתיות, להערכתנו, מדובר בעיוות תמחורי שייסגר בהמשך הדרך, כשהרוחות יירגעו, ולכן סבורים שיש כאן הזדמנות לנצל את המומנטום שנוצר כדי להשקיע באגרות החוב של החברה.
אולי יעניין אותך
-
עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו
-
הבוט שיודע הכל: איפה צ'אט GPT פוגש את שוק ההון?
צ'אט GPT, הצ'אט-בוט שכבש את העולם עם מאות יישומים מורכבים ומסקרנים, מחמם את התחרות בין מיקרוסופט וגוגל ומלהיב את השווקים. בואו נשמע למה -
סיכום 2022: מה קרה בכלכלה העולמית ואיך עשויה להיראות שנת 2023?
שנת 2022 הייתה לא קלה למשקיעים ולציבור בכללותו, שהרגיש בכיס את עליית יוקר המחיה ואת ניצניה של האטה עולמית. סיכום שנה ותחזית זהירה לשנת 2023 – כבר מתחילים -
נעים לירוק: מי ירוויח ממשבר האנרגיה העולמי?
חברות האנרגיה המתחדשת חוות ביקושים ערים על רקע משבר האנרגיה באירופה, שמתגבר על רקע המלחמה באוקראינה והחורף שכבר נמצא בעיצומו. בינתיים, הממשלות מטילות מגבלות על מחירי החשמל הירוק - מחשש שיתגלגלו אל הצרכנים. כיצד כל זה ישפיע על החברות בתחום, ובפרט על הישראליות?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.