הצלילה במחיר הנפט פוגעת קשות בחברות ומדינות הפועלות בתחום. האם מחיר הזהב השחור צפוי לעלות ולהקל על הבעיות של החברות? האם הקשיים הגיעו גם לחברות סחורות אחרות?
האם מחיר הנפט שינה כיוון?
מחיר הנפט ירד בשנתיים האחרונות, כך שברור שהיה מתבקש תיקון מסוים כלפי מעלה. מצד שני, כישלון השיחות בדוחא בין מעצמות הנפט הגדולות הוא רמז עבה לכך שהמשך המגמה החיובית במחיר הנפט מוגבל. חלק מהיצרניות, ובראשן איראן, לא ששות להקפיא את התפוקה כדי שיוכלו להגדיל את נתח השוק שלהן על חשבון המדינות והחברות שמתקשות לתפקד במחיר הנוכחי. בלי הסכמה של איראן להקפאת התפוקה, גם סעודיה לא תעשה צעד בכיוון הזה. כל עוד ההיצע לא יצטמצם משמעותית, מחיר הנפט יתקשה לעלות, ובטווח הקצר אולי הוא אפילו יחזור לרדת.
עד כמה קשה מצבן של יצרניות הנפט?
מחירי הנפט הנמוכים הם בשורה רעה עבור רוב יצרניות הנפט בעולם. אחת המעצמות שסובלת במיוחד מהעניין היא רוסיה, שהיא אחת מיצרניות הנפט הגדולות בעולם ויותר ממחצית מהכלכלה שלה מבוססת על ייצוא נפט. כדי להרוויח היא צריכה שחבית נפט תימכר במחיר של סביב 100 דולר כך שמובן מדוע במחיר הנוכחי רוסיה נכנסה למיתון. גם חברות הנפט האמריקניות, ובייחוד אלו שמפיקות נפט בשיטה של פצלי שמן, שיטה שמייקרת את עלות ההפקה, מפסידות כסף בשנה האחרונה. עדות ניצחת להאטה בפעילות בארה"ב אפשר לראות בירידה במספר אסדות הקידוח הפעילות במדינה ל-372, הנמוך ביותר מאז 2009. למרות זאת הצמצום בתפוקה בארה"ב מתחיל לקזז העליה ממקומות אחרים וישנם חזאים בשוק אשר מעריכים שהחל מהמחצית השניה של 2016 נראה כבר עודף היצע מינימאלי ואף שיווי משקל, מה שיכול להביא לירידה במלאים והמשך עליה במחיר החבית לטווח הבינוני-ארוך.
האם גם חברות סחורות אחרות חוות קשיים דומים?
גם מחירי סחורות אחרות מתחום האנרגיה כמו גז ופחם ירדו בחדות בשנים האחרונות. הבעיה המרכזית היא שהחברות בנו על צמיחה ולקחו הלוואות גדולות כדי לממן פרויקטים חדשים, וכעת הן מתקשות לשרת את החוב. הקשיים מגיעים גם לחברות הגדולות. קחו למשל את פיבודי אנרג'י - חברת הפחם הגדולה ביותר בארה"ב, שהגישה לאחרונה בקשה לכניסה לצ'אפטר אילבן (chapter eleven) כדי להגיע להסדר חובות עם הנושים שלה. היא כנראה לא תהיה האחרונה להתקרב לפשיטת רגל לאור המינוף הגבוה של החברות בענף והעובדה שמחירי האנרגיה צפויים להישאר נמוכים בהשוואה היסטורית עוד תקופה לא מבוטלת.
אולי יעניין אותך
-
עד לפני שנים ספורות תחום הבינה המלאכותית היה רק פנטזיה מדעית. והיום? המהפכה, כך נדמה, רק התחילה - והיא הולכת לשנות את החיים של כולנו
-
הבוט שיודע הכל: איפה צ'אט GPT פוגש את שוק ההון?
צ'אט GPT, הצ'אט-בוט שכבש את העולם עם מאות יישומים מורכבים ומסקרנים, מחמם את התחרות בין מיקרוסופט וגוגל ומלהיב את השווקים. בואו נשמע למה -
סיכום 2022: מה קרה בכלכלה העולמית ואיך עשויה להיראות שנת 2023?
שנת 2022 הייתה לא קלה למשקיעים ולציבור בכללותו, שהרגיש בכיס את עליית יוקר המחיה ואת ניצניה של האטה עולמית. סיכום שנה ותחזית זהירה לשנת 2023 – כבר מתחילים -
נעים לירוק: מי ירוויח ממשבר האנרגיה העולמי?
חברות האנרגיה המתחדשת חוות ביקושים ערים על רקע משבר האנרגיה באירופה, שמתגבר על רקע המלחמה באוקראינה והחורף שכבר נמצא בעיצומו. בינתיים, הממשלות מטילות מגבלות על מחירי החשמל הירוק - מחשש שיתגלגלו אל הצרכנים. כיצד כל זה ישפיע על החברות בתחום, ובפרט על הישראליות?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש.