איך לבצע השוואת קרנות השתלמות?
קרן השתלמות מוכרת כאחד ממוצרי החיסכון האטרקטיביים ביותר לטווח הבינוני בשל שילוב של הטבות מיסוי ייחודיות ונזילות המתאפשרת מספר שנים לאחר ההפקדה הראשונה. עם זאת, קרן השתלמות יכולה להיות כלי השקעה נהדר גם לטווח הארוך יותר, ואפילו לפנסיה


קרן השתלמות נולדה ככלי חיסכון למימון השתלמויות מקצועיות ומכאן שמה, אולם עם השנים היא נהפכה למוצר חיסכון פופולארי המיועד הן לשכירים והן לעצמאים, המאפשר ליהנות מהטבות מס ייחודיות לצד ניהול השקעות מקצועי בשוק ההון.
עבור שכירים, קרן השתלמות מוגדרת כהטבה, במסגרתה המעסיק מפריש מידי חודש עד 7.5% מהשכר לקרן ההשתלמות, כאשר העובד מחויב להפריש לפחות שליש מהפרשות המעסיק (לרוב 2.5%). חלקו של המעסיק עד ל-7.5% מתקרת שכר של 15,712 ₪ לחודש (נכון לשנת 2020) המופקד לקרן ההשתלמות, פטור ממס ומתשלומי ביטוח לאומי ומס בריאות, כך שההפקדות לקרן ההשתלמות נחשבות למעשה לתוספת של 7.5% נטו לשכר העובד. בנוסף, עד תקרת השכר כאמור, ההפרשות לקרן השתלמות פטורות מתשלום מס רווחי הון במשיכה כדין, מה שצפוי להגדיל את הרווח המצטבר בקרן.
גם עצמאים יכולים להפקיד כסף לקרן השתלמות, כאשר ההפקדה עד 4.5% מהכנסתם השנתית הקובעת ועד לתקרת הכנסה של 265,000 ₪ לשנה (נכון לשנת 2020), תחשב כהוצאה מוכרת לצרכי מס. בנוסף, הפרשות עצמאים לקרן עד תקרה של 18,600 ₪ (נכון לשנת 2020) יהיו פטורות ממס רווחי הון.
הכספים יושקעו בשוק ההון ורווחי ההון עד לתקרת ההפקדה יהיו פטורים ממס. מס רווחי הון על מוצרים צמודי מדד כגון מניות או אגרות חוב צמודות למדד עומד בדרך כלל על שיעור של 25%, ולכן פטור המס הינו יתרון משמעותי וייחודי שלא קיים במוצרי חיסכון אחרים.
הכספים בקרן הופכים נזילים לאחר 6 שנים מההפקדה הראשונה וניתנים למשיכה בצורה הונית (בסכום חד פעמי), מה שכמעט ולא קיים במכשירי חיסכון אחרים. ניתן למשוך את הכספים שנצברו גם במשיכות חלקיות או בהוראת קבע הפוכה באופן חודשי. בנוסף, אם אין צורך בכל הסכום שנצבר, ניתן למשוך רק חלק מהכספים, כך שהיתרה בקרן תמשיך לצבור תשואה וליהנות מכלל היתרונות של חיסכון בקרן השתלמות. את הכספים מהקרן ניתן למשוך גם לאחר 3 שנים לצורך השתלמות מקצועית או בעת הגעה לגיל הפרישה (67 לגבר, 62 לאישה). עם זאת, אין חובה למשוך את הכספים לאחר 6 שנים - להיפך, אפשר ורצוי להשאיר את הכספים בקרן לתקופה ארוכה ככל שניתן, ואף לראות בקרן ההשתלמות חיסכון לטווח ארוך שישמש אתכם בפרישה, לצד קרן הפנסיה. ככל שתקופת החיסכון תגדל, הכספים בקרן ימשיכו לצבור תשואה תוך שאתם שומרים על כל היתרונות שלכם בקרן ההשתלמות.
באיזה מסלול השקעה לבחור?
הכספים בקרן ההשתלמות מושקעים בשוק ההון במגוון מסלולי השקעה בעלי רמת סיכון שונה, כך שכל חוסך יכול לבחור את המסלול המתאים לצרכיו ולמשך תקופת החיסכון. חוסך שהקרן שלו צעירה ויש יש עוד מספר שנים עד שתהפוך נזילה, יכול לשקול לבחור במסלול בעל פרופיל סיכון גבוה יותר, כדוגמת מסלול מנייתי. לעומת זאת, חוסך שהקרן שלו כבר נזילה או מתקרבת למועד בו תהפוך נזילה, והוא זקוק לכסף בעתיד הקרוב - עשוי להעדיף מסלול סולידי יותר, המבוסס בעיקר על השקעה באגרות חוב, מק"מ ופיקדונות, על מנת לשמור על יציבות החיסכון ולהימנע מתנודתיות שעלולה להופיע בטווח הקצר. קיים גם מסלול השקעה המיועד לציבור שומרי המסורת, בו תנוהל הקרן על פי כלל ההלכה היהודית.
ניתן לעבור בין המסלולים בכל עת וללא עלות, כאשר המעבר מתבצע בתוך 3 ימי עסקים, ומבלי שייווצר אירוע מס. כך ניתן להתאים את ההשקעה לתנאי השוק המשתנים או לצרכי החוסך במהירות וביעילות לכל אורך תקופת החיסכון.
איך לבחור את קרן ההשתלמות המתאימה לי ביותר?
קיים מגוון רחב של גופים שמנהלים קרנות השתלמות ולכן יש לבחור את הגוף המנהל בקפידה תוך דגש על איכות ניהול ההשקעות והתשואות שהניב הגוף המנהל לחוסכים לאורך השנים.
היות והכספים בקרן מושקעים בשוק ההון במשך תקופה ארוכה, יש לבחון את התשואה שהשיגה הקרן בטווחי זמן שונים כדוגמת 3, 5 ו-10 שנים. כך, ניתן להבין כיצד מתנהגת הקרן בתקופות של גאות והן בתקופות של האטה כלכלית במשק. אל תתפתו להשקיע בקרנות שהן "כוכבות לרגע" – כאלו שהשיגו תשואה עודפת בשנה או בשנתיים האחרונות בלבד. בחירה בקרן השתלמות שהשיגה תשואה נאה לאורך שנים ארוכות מגדילה את הסיכוי שתקבלו ניהול השקעות איכותי גם בהמשך הדרך.
ניתן לבצע השוואה בין קרנות ההשתלמות השונות בקלות באמצעות אתר ה"גמל נט" של רשות שוק ההון. מדובר באתר אובייקטיבי שמאפשר לקבל נתונים על כלל קרנות ההשתלמות בתעשייה ולהשוות את ביצועיהן במסלולים השונים.
חשוב להקפיד על ביצוע השוואה שהיא "תפוחים לתפוחים", כלומר להשוות בין קרנות השתלמות באותה רמת סיכון, שהכספים בהן מנוהלים במסלולים בעלי שיעור מנייתי דומה. ניתן לראות את מגבלת השיעור המנייתי בפירוט מדיניות ההשקעה של הקרן בעמוד הספציפי שלה באתר החברה המנהלת.
השאירו פרטים ונחזור אליכם עם פתרונות השקעה וחיסכון רלוונטיים עבורכם>>
אולי יעניין אותך
-
אחד החששות הגדולים של הורים לילד/ה עם מוגבלות, הוא מה יקרה להם אחרי פטירת ההורים. האם יהיו להם מספיק כספים? איך ניתן לדאוג לעתידם הכלכלי? אחד הפתרונות החשובים במסגרת קרן הפנסיה הוא כיסוי ביטוחי ל- "בן עם מוגבלות", המאפשר לילד/ה לקבל קצבת שארים לכל ימי חייהם.
-
אתם שאלתם – המומחים עונים: 7 שאלות נפוצות על פנסיה
האם הכסף שחסכתי באמת יעמוד לרשותי כשאצא לפנסיה? מה קורה לפנסיה במעבר לחו"ל או רילוקיישן, ומה היתרון של קרן פנסיה לעומת נדל"ן? אלה רק חלק מהשאלות ששואלים אותנו כל הזמן. ריכזנו עבורכם 7 שאלות עם 7 תשובות שעשויות להיות רלוונטיות לציבור החוסכים בישראל -
2025 כבר כאן: ארבעה דברים שאתם יכולים לעשות בפתחה של השנה שעשויים לשפר את העתיד הכלכלי שלכם
לוודא שהפנסיה מנוהלת במסלול ההשקעה המתאים, לעבור על מטרות החיסכון בתיק ההשקעות ולפתוח חיסכון לילדים – אלה רק חלק מהדברים שתוכלו לבצע בפתחה של שנה אזרחית חדשה, להתייעל ולבצע בחירות חכמות יותר שעשויות לשפר את מצבכם הכלכלי בעתיד -
הגזרות הכלכליות בפתח: כך אפשר לנסות לייצר הכנסה מהשקעה בשוק ההון
שנת 2025 צפויה להיות רצופה בהרבה מאוד גזרות כלכליות שישפיעו על הכיס של כולנו, וכל משפחה ממוצעת בישראל עשויה לספוג הפסדים שיכול ויסתכמו בכאלפי שקלים בשנה. איך אפשר לנסות לייצר הכנסה מהשקעה בשוק ההון? מהן האפשרויות הקיימות ולמי עשויה להתאים כל אחת מהן?

פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: מידע זה אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה או חוות דעת ואין בו תחליף ליעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח, ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי לקוח. אין באמור התחייבות החברה להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. לבית ההשקעות אלטשולר שחם עשוי להיות עניין אישי בנושא הסקירה. המידע המוצג הוא חומר מסייע בלבד, הנשען על אומדנים והערכות החברה שמטבע הדברים, אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מעודכנים וכן עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. אין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בניירות ערך ו/או בנכסים הפיננסיים או הפנסיוניים המוזכרים. אין להעתיק ו/או להפיץ ו/או לפרסם את האמור, ללא קבלת אישור מראש ובכתב מאת אלטשולר שחם. העושה שימוש במידע עושה זאת על אחריותו בלבד.