כיצד ניתן להבטיח קצבת שארים מקרן הפנסיה לכל החיים עבור ילד עם מוגבלות?

אחד החששות הגדולים של הורים לילד/ה עם מוגבלות, הוא מה יקרה להם אחרי פטירת ההורים. האם יהיו להם מספיק כספים? איך ניתן לדאוג לעתידם הכלכלי? אחד הפתרונות החשובים במסגרת קרן הפנסיה הוא כיסוי ביטוחי ל- "בן עם מוגבלות", המאפשר לילד/ה לקבל קצבת שארים לכל ימי חייהם.

אחד החששות הגדולים של הורים לילד/ה עם מוגבלות, הוא מה יקרה להם אחרי פטירת ההורים. משפחה
pencil2 copy.png
אלטשולר שחם
|
18 מרץ, 2025
|
הסקירה היא מיום 18/03/2025 וכלל האמור בה מתייחס למצב הקיים והידוע נכון למועד זה (ייתכנו שינויים בנתונים ובמידע המפורטים בסקירה בחלוף הזמן).

הורים לילד.ה עם מוגבלות עשויים להתמודד באופן יומיומי עם הטיפול בבן משפחה שאינו יכול לעמוד בזכות עצמו, כאשר אחד החששות הגדולים הוא מה יקרה לאחר מותם - מי יטפל וידאג לילד.ה. לדברים יש כמובן גם היבט פיננסי, כיוון שמבוגר שאינו מסוגל לכלכל את עצמו עשוי להזדקק לסיוע ולעתים גם למסגרת מתאימה.

 

בקרנות הפנסיה החדשות יש פתרון מובנה לשאלת הסיוע הכלכלי למשפחה לאחר מות העמית החוסך, והן מציעות מסלולים ביטוחיים במסגרתם משולמת קצבת שארים לאלמנ.ה ולילדים עד גיל 21.

 

בתקנון התקני של קרן הפנסיה החדשה נקבע כי ילדו של עמית יוגדר כ-"בן עם מוגבלות" בהתקיים כל התנאים הבאים:

1. הכרה של המוסד לביטוח לאומי - המוסד לביטוח לאומי הכיר לראשונה בזכאותו של הילד לקצבת נכות כללית, בהתאם לפרק ט' בחוק הביטוח הלאומי, לאחר מועד הצטרפותו של ההורה העמית לקרן הפנסיה אך בטרם הגיעו של הילד לגיל 21.

2. היעדר יכולת כלכלית עצמאית - הילד אינו מסוגל לכלכל את עצמו ואין לו הכנסה כדי מחייתו במועד פטירת ההורה העמית וכל עוד אינו מסוגל לכלכל את עצמו. חשוב לציין, כי קצבת נכות כללית או קצבת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי לא נחשבות כ"הכנסה כדי מחייתו" לעניין זה.

 

כאשר מתקיימים תנאים אלו, במקרה של פטירת ההורה העמית, קרן הפנסיה תשלם לבן עם המוגבלות קצבת שארים לכל ימי חייו, בשיעור של 40% מהשכר הקובע של ה ההורה עמית בקרן.

 

חשוב לדעת: קרן הפנסיה תשלם את הקצבה רק כל עוד הילד עומד בתנאים. אם החברה המנהלת תמצא כי הילד מסוגל לכלכל את עצמו ויש לו הכנסה כדי מחייתו, היא עשויה לעצור את תשלום הקצבה. התקנון התקני אינו מגדיר במפורש מהו גובה ההכנסה שבגינה ייחשב הילד כמי שמסוגל לכלכל את עצמו, וכיום, נראה כי הדבר נתון לשיקול דעתה של הקרן.

 

מה קורה בעת העברת כספים בין קרנות הפנסיה?

נושא חשוב ביותר שעלה לאחרונה הוא שמירת הכיסוי הביטוחי ל-"בן עם מוגבלות" בעת מעבר בין קרנות פנסיה. ביום 20.3.2024 פרסמה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון הבהרה לעניין זה1.

 

על פי ההבהרה, כאשר עמית מבקש להעביר את כספי החיסכון בין קרנות פנסיה, ילדו יוכר כ-"בן עם מוגבלות" אם המוסד לביטוח לאומי הכיר לראשונה בזכאותו לקצבת נכות כללית, בהתאם לפרק ט' בחוק הביטוח הלאומי, לאחר מועד הצטרפותו לראשונה של ההורה העמית לקרן הפנסיה ממנה העביר כספים, ובלבד שמתקיימים כל התנאים הבאים:

1. רציפות ביטוחית - במועד העברת הכספים לקרן הפנסיה המקבלת, העמית היה מבוטח ברציפות2 בקרן הפנסיה המעבירה עם כיסוי ביטוחי לשארים.

2. שמירה על שיעור כיסוי - שיעור הכיסוי הביטוחי לשארים בקרן הפנסיה המקבלת אינו עולה על שיעור הכיסוי הביטוחי בקרן הפנסיה המעבירה. אם השיעור עלה, יחול הכיסוי לבן עם מוגבלות בהתאם לשיעור הכיסוי הביטוחי לשארים שהיה בקרן הפנסיה המעבירה.

 

משמעות ההבהרה היא שאם ההורה העמית היה מבוטח ברציפות בקרן המעבירה, הקרן המקבלת תבדוק את מועד ההכרה לראשונה של ביטוח לאומי בזכאות הילד לקצבת נכות ביחס למועד ההצטרפות של ההורה העמית לקרן המעבירה, ולא ביחס למועד ההצטרפות החדש לקרן המקבלת. כמו כן, הובהר כי האמור יחול גם על העברות כספים נוספות שיבצע ההורה העמית בין קרנות הפנסיה, ככל שיבצע, בשינויים המחויבים. כך למעשה, הכיסוי לילד עם מוגבלות נשמר גם בעת מעבר בין קרנות פנסיה.

 

ואם הילד אינו עומד בתנאים? הפתרון: "בן נבחר"

ישנם מקרים בהם ילד עם מוגבלות אינו עומד בתנאים הדרושים להגדרתו כ-"בן עם מוגבלות" על פי תקנון קרן הפנסיה. למשל, אם המוסד לביטוח לאומי הכיר בזכאותו לקצבת נכות כללית לפני שההורה הצטרף לקרן הפנסיה, או אחרי שהילד הגיע לגיל 21.

 

במקרים אלו, בחלק מקרנות הפנסיה החדשות קיים פתרון חשוב - מסלול "בן נבחר". במסגרת מסלול זה, העמית יכול לבחור להגדיר את ילדו עם המוגבלות כשאר שיקבל קצבת שארים לכל ימי חייו, במקרה של פטירתו של העמית חלילה.

חשוב לציין, כי תשלום קצבת השארים ל-"בן נבחר" נעשה על חשבון קצבת השארים אשר צפויה להיות משולמת לאלמן/ה. כלומר בניגוד לכיסוי של "בן עם מוגבלות" שמאפשר תשלום של 40% לבן לכל החיים, לצד תשלום של 60% לאלמן/ה, במקרה של "בן  נבחר" ככל והתשלום לבן יעמוד על 40% אזי האלמן/ה יקבלו רק 20%.

 

מכיוון שבחירה במסלול "בן נבחר" משפיעה על  היקף הכיסוי הביטוחי לאלמן/ה, מוצע לשקול לפנות לבעל רישיון פנסיוני לפני קבלת ההחלטה.

 

בשורה התחתונה, עתידם הכלכלי של ילדים עם מוגבלות היא סוגיה חשובה ומורכבת. קרנות הפנסיה החדשות עשויות להציע פתרונות ייעודיים לנושא זה, כדוגמת כיסוי ל"בן עם מוגבלות" ו/או מסלול "בן נבחר".

 

ההבהרה האחרונה של רשות שוק ההון בנוגע לשמירת הכיסוי הביטוחי ל- "בן עם מוגבלות" בעת העברת כספים בין קרנות פנסיה מהווה התקדמות משמעותית בהגנה על זכויות הורים לילדים עם מוגבלות, ומאפשרת להם להעביר את החיסכון הפנסיוני שלהם מבלי לפגוע בכיסוי הביטוחי לטובת ילדיהם.

 

חשוב להיעזר בבעל רישיון פנסיוני מקצועי כדי לוודא שהכיסוי הביטוחי מותאם לצרכים הספציפיים של המשפחה ושל הילד עם המוגבלות, ובמידת הצורך, לפעול על מנת לנסות ולהבטיח את זכויותיו לקבלת קצבת שארים לכל ימי חייו.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: המידע לעיל מוגש כמידע כללי בלבד ונכון למועד פרסומו ביום 18/03/2025. המידע לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת. אין באמור ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני המותאמים לצרכי הלקוח ו/או תחליף להם. בכפוף להוראות ההסדר התחיקתי, תקנוני קרנות הפנסיה ונהלי החברה המנהלת, כפי שיהיו מעת לעת. השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. ט.ל.ח.

1. שה. 2023-3813 "הבהרה לעניין ניוד עמיתים שהינם הורים לבן עם מוגבלות"

2. מבוטח ברציפות, משמעותו "עמית אשר לא נדרש להצטרף לקרן או לחדש ביטוח בקרן, בהתאם לסעיף 13(א) לתקנון התקני, ממועד ההכרה בבן עם מוגבלות ועד למועד העברת הכספים.