כל מה שרציתם לשאול על גיל הפרישה
החוק מגדיר כמה סוגים של גיל פרישה, אשר לכל אחד מהם משמעות שונה לתנאי הזכאות שלכם לפנסיה, לקבלת כספי הפיצויים וכן להטבות מס המגיעות לכם. בחירה נכונה של מועד הפרישה תעזור לכם למקסם את קצבת הפנסיה שתוכלו לקבל בהתאם להעדפות שלכם.
לאחר שנים ארוכות של עבודה, רובנו חולמים כבר על הרגע שבו לא נצטרך עוד להגיע למשרד מדי בוקר. בחלומנו אנחנו יושבים על חוף ים תחת שמשיה מוצלת עם כוס משקה צונן. חלקנו חולמים אולי על שעות הפנאי הרבות שנוכל להקדיש סוף סוף לתחביבים שטיפחנו במשך השנים, או לבילוי זמן איכות עם המשפחה והנכדים. כשהעתיד נראה ורוד כל כך, אין פלא שאנחנו מייחלים כבר לבואו של גיל הפרישה לפנסיה - הגיל שלאחריו נוכל לשבת רגל על רגל וליהנות מהחיים.
מהו בעצם גיל הפרישה?
יתכן שאתם מדמיינים את הרגע הזה, שבו תחצו את גיל הפרישה וכבר תכננתם הכל, אך האם אתם יודעים מתי יגיע הרגע הזה? גיל הפרישה הוא מונח שאנו נוהגים להשתמש בו כאילו מדובר בנקודת זמן אחת. אך למעשה הוא מתייחס לשלושה פרקי זמן המוגדרים כולם ב״חוק גיל פרישה, תשס״ד – 2004״:
- גיל פרישה מוקדמת - גיל 60 לנשים או לגברים.
- גיל הפרישה - גיל 62 לנשים ו-67 לגברים.
- גיל פרישת חובה - גיל 67 לנשים או לגברים, למעט במקרים חריגים.
מאיזה גיל אפשר להתחיל לקבל קצבה מקרן הפנסיה?
תוכלו לבקש לקבל פנסיה מקרן פנסיה כבר מגיל הפרישה המוקדמת, כלומר מגיל 60. בחלק מקרנות הפנסיה הוותיקות לא ניתן לבקש קצבת פנסיה מגיל הפרישה המוקדמת, אלא אם המעסיק שלכם התחייב לממן זאת על חשבונו. חשוב לזכור שככל שנפרוש לפנסיה מוקדם יותר, כך החיסכון שלנו יצטרך להספיק ליותר שנים ולכן, קצבת הפנסיה החודשית שנוכל לקבל תהיה נמוכה יותר.
מאיזה גיל אפשר לקבל קצבת זקנה מהביטוח הלאומי?
תוכלו לקבל קצבת אזרח ותיק (״קצבת זקנה״) מהביטוח הלאומי החל מגיל הפרישה (62 לנשים או 67 לגברים), אם ההכנסה שלכם לא עולה על הרף שנקבע ובכפוף לתנאים נוספים. אם אינכם עומדים בתנאים אלו, תוכלו לקבל קצבת אזרח ותיק גם ללא קשר לגובה ההכנסה שלכם החל מגיל 70.
מאיזה גיל מקבלים הטבות מס על הפנסיה?
תוכלו לקבל קצבה חודשית מקרן הפנסיה, בהתאם לסכום החיסכון שצברתם. כבר מגיל הפרישה המוקדמת בגיל 60, אך רק מגיל הפרישה (62 לנשים ו-67 לגברים) ניתן לקבל גם הטבות מס המוענקות לפורשים לפנסיה. קצבת הפנסיה תהיה ההכנסה שלכם, כמו המשכורת בתקופה שעבדתם. וכמו משכורת, גם על הפנסיה חייבים לשלם מס. כך שאם תבקשו קצבת פנסיה לפני גיל הפרישה תאלצו לשלם תשלום מלא למס הכנסה, לביטוח לאומי ולביטוח בריאות על ההכנסה שלכם מהפנסיה, בהתאם לגובה ההכנסה שלכם. החל מגיל הפרישה, תוכלו לקבל הטבת מס משמעותית על ההכנסה מקצבת פנסיה שעשויה להגדיל את קצבת הפנסיה נטו שתיכנס לחשבון הבנק שלכם באופן משמעותי.
האם אנו רשאים למשוך את כספי הפיצויים מקרן הפנסיה?
פרישה לפנסיה לאחר גיל הפרישה (62 לנשים או 67 לגברים) נחשבת כפיטורים על פי החוק ולכן גם לאחר הפרישה אתם רשאים למשוך את כספי הפיצויים המגיעים לכם כחוק. אך חשוב להבין שכספי הפיצויים מהווים חלק משמעותי מהחיסכון שלכם לפנסיה. אם תמשכו את כספי הפיצויים מקרן הפנסיה לפני הפרישה לפנסיה, אתם עלולים להקטין את קצבת הפנסיה שתוכלו לקבל בכ-40% ואף לפגוע בגובה הפטור ממס שתוכלו לקבל על קצבת הפנסיה.
האם מקבלים דמי אבטלה לאחר הפרישה לפנסיה?
מאחר שפרישה לפנסיה לאחר גיל הפרישה נחשבת כפיטורים וכיוון שהזכאות לדמי אבטלה מוגבלת עד לגיל 67, נשים שפרשו לפני גיל 67 יוכלו להגיש במקביל גם בקשה לדמי אבטלה, בכפוף לתנאי הזכאות בחוק.
האם גיל הפרישה לפנסיה לנשים נשאר עדיין 62?
מספר וועדות מקצועיות שמונו לאורך השנים המליצו להעלות את גיל הפרישה לנשים באופן הדרגתי לגיל 64 לפחות כדי להתמודד עם תוחלת החיים הארוכה. העלאת גיל הפרישה לנשים לגיל 64 נדונה מספר פעמים בכנסת, אך לא הושגה הסכמה בנושא ונכון לשנת 2019 גיל הפרישה לנשים הקבוע בחוק עומד עדיין על 62. אם תרצו לפרוש בגיל 64 תוכלו לבחור לסיים את הכיסוי הביטוחי שלכן למקרה מוות ולמקרה נכות בגיל זה.
האם חייבים לפרוש לפנסיה?
לא כולנו חולמים על החיים שלאחר הפרישה לפנסיה. אם העבודה ממלאת אתכם סיפוק ואתם חוששים ממה שצופן העתיד לאחר הפרישה לפנסיה, אתם יכולים להמשיך לעבוד גם לאחר גיל הפרישה המוקדמת, ואפילו לאחר גיל הפרישה (62 לנשים ו-67 לגברים). ככל שתדחו את מועד הפרישה לפנסיה, כך תוכלו להמשיך ולצבור עוד כסף בחיסכון שלכם בקרן הפנסיה וקצבת הפנסיה שתוכלו לקבל תהיה גבוהה יותר.
האם המעסיק רשאי לחייב אותי לפרוש לפנסיה?
למרות שאתם יכולים לבחור להמשיך לעבוד גם לאחר גיל הפרישה לפנסיה, המעסיק שלכם רשאי לחייב אתכם לפרוש לפנסיה החל מגיל פרישת החובה (67 לגברים ונשים). בתנאים מסוימים, יתכן שהמעסיק יוכל לחייב אתכם לפרוש לפנסיה רק בגיל 71-72.
מה יקרה לקרן הפנסיה שלי אם אמשיך לעבוד לאחר גיל הפרישה?
אם תמשיכו לעבוד גם לאחר גיל הפרישה, אצל אותו מעסיק או אצל מעסיק חדש, המעסיק שלכם יהיה חייב להפקיד עבורכם לקרן הפנסיה בתנאים מסוימים. הכיסוי הביטוחי שלכם בקרן הפנסיה יסתיים לכל המאוחר בגיל 67.
לקראת גיל הפרישה מומלץ להתייעץ עם בעל רישיון פנסיוני כדי לבחון את האפשרויות השונות העומדות בפניכם ולקבל החלטה מושכלת יותר מהי האפשרות הכדאית ביותר עבורכם, אשר מתאימה גם לרצונות ולהעדפות שלכם.
אולי יעניין אותך
-
שנת הלימודים נפתחה וההתרגשות בשיאה. זו גם הזדמנות לנסות ולשפר את נקודת הפתיחה של הילדים או הנכדים שלכם בעתיד, באמצעות חיסכון שיצבור ריבית בשוק ההון לאורך שנים, אשר עשוי לספק להם סכום נכבד להתחלת חייהם הבוגרים. אז איך מתחילים ומה חשוב לדעת?
-
משיכת קרן ההשתלמות במס מופחת? לא בטוח שזה משתלם
בתחילת החודש הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק, על פיה תתאפשר עד סוף שנת 2024 משיכת כספים לא נזילים בקרן ההשתלמות, תמורת תשלום מס מופחת כדי לסייע למי שנקלעו לקושי תזרימי בעקבות המלחמה. כזכור, בזמן משבר הקורונה אפשרה המדינה למשוך כספים לא נזילים, אך הגבילה את סכום המשיכה. מדוע ייתכן וכדאי להימנע ממשיכת קרן השתלמות, ומה עושים אם בכל זאת יש צורך ממשי בכסף? -
בעלי שכר גבוה: מה כדאי לכם לשאול את הסוכן.ת או היועץ.ת הפנסיוני שלכם?
בכל חודש ניתן להפקיד עד 5,139 ₪ לקרן הפנסיה המקיפה (נכון לשנת 2024). אצל בעלי שכר גבוה, כשההפקדות חורגות מהתקרה שנקבעה, יתר ההפקדות עוברות אוטומטית לקרן פנסיה כללית. מה המשמעות של הפקדה בקרן הכללית? מה חשוב לדעת ומה כדאי לשאול את בעל.ת הרישיון הפנסיוני שלכם? מדריך -
חיסכון שיכול לעשות את ההבדל: אפשרויות שיכולות לסייע לעתיד ילדיכם
הפקדה משלימה בידי ההורים ובחירת מסלול השקעה בתכנית "חיסכון לכל ילד" יכולים להכפיל ואף לשלש את סכום החיסכון, אך בימים אלה פורסם שכ- 43% מההורים לא הכפילו את סכום ההפקדה, וכ-41% מהם לא בחרו מסלול השקעה. מה חשוב לדעת על חיסכון לטווח ארוך, ואילו אפשרויות חיסכון יכולות להתאים לילדים שלנו?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.