קרן ההשתלמות שלכם נזילה ואתם מבקשים למשוך את הכסף? הכתבה הזו בשבילכם
קרן ההשתלמות שלכם סוף סוף נזילה ואתם כבר מדמיינים את הכסף בחשבון העו"ש שלכם? משיכה של הכסף עלולה לגרום לכם לאבד את היתרונות הייחודיים של מכשיר החיסכון הזה. אז רגע לפני שעושים את הצעד – יש כמה דברים שחשוב לדעת
יש לכם קרן השתלמות שהמעסיק.ה פתח.ה עבורכם כשהתחלתם לעבוד. חלפו להן 6 שנים והנה קרן ההשתלמות נזילה וכל הכספים בה ניתנים למשיכה. לפני שאתם מפליגים במחשבות על איך לנצל את הכסף שהצטבר להחלפת רכב, שיפוץ הבית או הפקת בר/בת המצווה החלומית של ילדיכם – רצוי שתקראו את הכתבה הבאה.
קודם כל, כדאי להבין את הדבר הבסיסי הבא: משיכת כספי קרן ההשתלמות היא אינה חובה(!). ההפך הוא הנכון – אתם בהחלט יכולים להחליט שלא למשוך את הכספים שחסכתם גם כאשר קרן ההשתלמות הופכת לנזילה, ובכך לדאוג שהכספים ימשיכו להיות מושקעים בשוק ההון במסלול ההשקעה שבחרתם ובשאיפה גם יצברו תשואה נאה לאורך זמן. המשמעות היא שבחלוף הזמן עשוי להיות לכם בקרן ההשתלמות יותר כסף, ובנוסף תוכלו לשמור על כל היתרונות הייחודיים של קרן ההשתלמות. כאשר בוחרים למשוך את הכספים מקרן ההשתלמות, לא ניתן עוד לשמר את היתרונות הייחודיים הללו.
להצטרפות מהירה לקרן השתלמות לחץ כאן
הטבות מס ייחודיות ואטרקטיביות במיוחד
על אילו יתרונות אנחנו מדברים? ראשית, וזהו אולי היתרון המרכזי והאטרקטיבי ביותר, שלא קיים היום כמעט באף מוצר החיסכון וההשקעה – פטור ממס על הרווחים בעת משיכת הכספים. אם אתם שכירים ויש לכם קרן השתלמות, קרוב לוודאי שהמעסיק שלכם מפקיד עבורכם בכל חודש 7.5% משכרכם (על חשבונו) לקרן ההשתלמות. אתם מצדכם, מפקידים עוד 2.5% ממשכורתכם, כך שבפועל בכל חודש מועברים 10% משכרכם לקרן ההשתלמות. בעת משיכת הכספים מקרן ההשתלמות, תוכלו ליהנות מפטור מתשלום מס על הרווחים שנצברו עבור הפקדות עד לתקרת שכר חודשית של 15,712 שקלים (כלומר, תקרת שכר של 188,544 שקלים בשנה). אם אתם עצמאים ופתחתם לעצמכם קרן השתלמות, תיהנו מפטור ממס על הרווחים עבור הפקדות עד לתקרת הפקדה שנתית של 20,520 שקלים. באופן כללי, גם שכירים וגם עצמאים זכאים להטבות מס שונות גם בהפקדות לקרן ההשתלמות (ולא רק במשיכה) עד לתקרה מסוימת. מאחר וקרן ההשתלמות מציעה הטבות אטרקטיביות, כל שנה נוספת שבה הכספים שלנו נשארים בקרן, יכולה להניב לנו עוד רווחים ולהגדיל את הטבות המס שנוכל לקבל. דבר נוסף הוא שכל שקל חדש שאנחנו מפקידים לקרן ההשתלמות לאחר שהפכה לנזילה, הופך מיד לנזיל גם הוא.
היום, לא מעט חוסכים רואים בקרן ההשתלמות כחיסכון משלים לפרישה. לא תמיד הכספים שנחסוך במהלך החיים בקרן הפנסיה יספיקו לנו לשימור רמת החיים שהתרגלנו אליה, ולכן חיסכון בקרן ההשתלמות יכול להיות חיסכון משלים (ומשתלם) לגיל הפרישה. התמורה כאן כפולה: נוכל ליהנות מחיסכון נוסף לגיל הפרישה, ובמקביל ייתכן וניהנה מהטבות מס משמעותיות יותר על החיסכון שלנו (שעשוי לגדול עם השנים).
חייבים למשוך את הכסף? גם לזה יש פתרון
למרות היתרונות המשמעותיים שציינו מעלה, ישנם מצבים בחיים בהם משיכת הכסף היא בלתי נמנעת ויש צורך דחוף בכספים. ועדיין, יש פעולות שניתן לבצע לפני שפונים למשוך את הכספים שצברתם בקרן ההשתלמות. אם מדובר באירועים צפויים במהלך החיים כמו אירועים שונים או חופשה משפחתית, ייתכן ויש מקום ולפנות קודם למקורות כספיים אחרים לפני שממהרים למשוך את קרן ההשתלמות. באופן כללי - ופה מדובר על חכמה בדיעבד - ניתן להתארגן מראש לאירועים הללו, שכן לרוב הם צפויים ומתוכננים. למשל, אם ברצונכם להיערך לחגיגת בר/בת המצווה של ילדכם, אפשר לפתוח קופת גמל להשקעה ולהפקיד סכום קבוע של כמה מאות שקלים מדי חודש כבר מהיום שהם נולדים (הזמן עובר מהר). כך, ההוצאה החודשית לא כבדה מדי, ועם השנים תוכלו להגיע לסכום משמעותי שיאפשר לכם לממן את אותם אירועים צפויים.
אם בכל זאת משיכה מקרן ההשתלמות היא המוצא האחרון, אפשר לשקול לבצע משיכה חלקית ולא למשוך את כל הסכום בבת אחת, כך שהסכום שיוותר בקרן ההשתלמות יישאר נזיל ופטור ממס על הרווחים עבור הפקדות עד לתקרת ההפקדה המוטבת. יחד עם זאת, כדאי לדעת שלאחר משיכה חלקית קרן ההשתלמות תיסגר להפקדות חדשות והוותק של כספים חדשים, ככל שתפקידו לאחר ביצוע המשיכה החלקית יתחיל מחדש – כלומר כל שקל שיופקד לאחר המשיכה ייעשה לחשבון קרן השתלמות חדש ולא יהיה נזיל (אלא רק כעבור 6 שנים¹).
בשורה התחתונה, משיכת כספים מקרן ההשתלמות עשויה לגרום לכם לאבד הטבות מס ייחודיות שלא קיימות היום במכשירים פנסיוניים אחרים. לפני שממהרים למשוך את הכספים, כדאי לדעת שהמשיכה כלל אינה חובה גם כשהקרן נזילה (בדיוק להפך), והותרת הכספים שנחסכו בקרן בעלת פוטנציאל לתשואה נוספת והגדלה של החיסכון המצטבר. אם אין ברירה ויש לכם צורך דחוף בכספים, ייתכן ויש מקום לבצע מיפוי של חסכונות ונכסים אחרים עם פחות יתרונות מס, שאולי עדיפים למשיכה על פני קרן ההשתלמות. במקרים אחרים ניתן, כאמור, לשקול לבצע משיכה חלקית של הכספים.
אולי יעניין אותך
-
בתחילת החודש הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק, על פיה תתאפשר עד סוף שנת 2024 משיכת כספים לא נזילים בקרן ההשתלמות, תמורת תשלום מס מופחת כדי לסייע למי שנקלעו לקושי תזרימי בעקבות המלחמה. כזכור, בזמן משבר הקורונה אפשרה המדינה למשוך כספים לא נזילים, אך הגבילה את סכום המשיכה. מדוע ייתכן וכדאי להימנע ממשיכת קרן השתלמות, ומה עושים אם בכל זאת יש צורך ממשי בכסף?
-
בעלי שכר גבוה: מה כדאי לכם לשאול את הסוכן.ת או היועץ.ת הפנסיוני שלכם?
בכל חודש ניתן להפקיד עד 5,139 ₪ לקרן הפנסיה המקיפה (נכון לשנת 2024). אצל בעלי שכר גבוה, כשההפקדות חורגות מהתקרה שנקבעה, יתר ההפקדות עוברות אוטומטית לקרן פנסיה כללית. מה המשמעות של הפקדה בקרן הכללית? מה חשוב לדעת ומה כדאי לשאול את בעל.ת הרישיון הפנסיוני שלכם? מדריך -
חיסכון שיכול לעשות את ההבדל: אפשרויות שיכולות לסייע לעתיד ילדיכם
הפקדה משלימה בידי ההורים ובחירת מסלול השקעה בתכנית "חיסכון לכל ילד" יכולים להכפיל ואף לשלש את סכום החיסכון, אך בימים אלה פורסם שכ- 43% מההורים לא הכפילו את סכום ההפקדה, וכ-41% מהם לא בחרו מסלול השקעה. מה חשוב לדעת על חיסכון לטווח ארוך, ואילו אפשרויות חיסכון יכולות להתאים לילדים שלנו? -
לצבור ניסיון, להרוויח כסף ולתרגל עצמאות: בני הנוער מתחילים לעבוד בקיץ? דברים שכדאי לדעת
הטמפרטורות מסמנות שהקיץ כבר כאן, וזה גם הזמן בשנה שבו חלק מבני הנוער עושים את צעדיהם הראשונים בעולם הקריירה, או בפועל - מתנסים בעבודה בחופש הגדול. מה חשוב לדעת על זכויות מתבגרים עובדים, ואיך הכסף שירוויחו יכול לעבוד בשבילם? קראו את המדריך להורים ולמשקיעים הצעירים
פרטייך נקלטו במערכת
המידע לעיל לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2024 והוא מוגש כמידע כללי בלבד. המידע אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי למצות ו/או להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאמים לצרכי הלקוח או התחייבות של החברה להשגת תשואות. השימוש במידע הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. 1. במקרים מסוימים שהוגדרו בהוראות הדין ניתן למשוך את הכספים לפני תום 6 שנים, למשל לאחר 3 שנים לצורך השתלמות או בהגיעו של החוסך לגיל פרישה.