חברות הגז מציגות תוצאות כספיות מוצלחות אבל המניות שלהן דווקא מפגינות בשנה האחרונה חולשה. מה הסיבות לירידות המחירים והאם יש כאן הזדמנות השקעה שכדאי לנצל?
למרות האופטימיות של החברות והרווחיות הנוכחית המרשימה, אנחנו דווקא רואים לאחרונה חולשה של מניות הנפט והגז. מה הסיבות לכך?
השותפות במאגר תמר ניצלו את היותן מונופול באספקת הגז למדינה, והרוויחו מזה הרבה כסף. אבל המצב הולך כנראה להשתנות בשנים הקרובות., ראשית מחירי הגז בעולם ממשיכים להיות נמוכים, וזה צפוי להשפיע על ההכנסות והרווחיות של החברות בענף. לבית המשפט כבר הוגשה תביעה ייצוגית בטענה שחברות הגז גובות מחברת החשמל מחיר מופרז עבור הגז. לקראת שנת -2021 ייפתח ההסכם הנוכחי שלהן עם חברת החשמל, וייתכן שמחיר הגז בהסכם החדש יהיה נמוך יותר. בהמשך, החברות גם יחלו לשלם "מס ששינסקי" בשיעור הולך וגדל, בעקבות החלטות ועדת ששינסקי בנושא המיסוי על הפקת נפט וגז בישראל. שנית, בשנת 2020 צפויה אנרג'יאן היוונית, שרכשה את הזכויות במאגר כריש ותנין, להתחיל למכור גז בישראל, והיא כבר חתמה על הסכמים למכירת גז לחברות ישראליות במחירים נמוכים משמעותית. בנוסף, אם הממשלה שתמכה במתווה תוחלף זה יכול להוביל לביטול מתווה הגז ופגיעה נוספת במחירים.
אבל מה לגבי האפשרות של ייצוא הגז לחו"ל. האם זה לא יקפיץ את ההכנסות והרווחים של החברות בענף?
השותפות בתמר ובלווייתן עדיין אופטימיות לגבי יכולתן לייצא גז לחו"ל, אבל לא בטוח שזה ריאלי. התנאים הגיאופוליטיים המאתגרים בין ישראל, מצרים וטורקיה, מעמידים בספק את האפשרות לייצא לשם גז בכמות משמעותית. למדינות אירופה דווקא יש אינטרס לצרוך גז מישראל, אבל השאלה היא איך מובילים אותו לשם. יש אמנם דיבורים על פרויקט גרנדיוזי של בניית צינור גז בין ישראל לאיטליה, אבל הדעות חלוקות האם זה ישים מבחינה הנדסית. בנוסף, במחירי הגז הנוכחיים באירופה, הפרויקט הזה לא ממש כלכלי, בוודאי כאשר לרוסיה יש היצע גדול של גז, שהיא יכולה לספק בטווח המחירים הזה.
עדיין, רוב מניות הגז ירדו בחדות לאחרונה. האם לא הגיע הזמן להתחיל לבנות בהן פוזיציה?
חייבים להודות שהתמחור של מניות הגז נראה מפתה. לחברות בשותפות תמר יש הסכם עם חברת החשמל עד לשנת 2021 במחיר גז גבוה, כך שבשנים הקרובות הן צפויות להרוויח כסף ולחלק דיבידנדים. אם בנוסף, החברות יפתיעו ויחתמו על הסכם למכירת גז למצרים למשל, זה יכול לדחוף את מחירי המניות למעלה. מצד שני, אי אפשר להתעלם מהסיכונים הרבים בפניהם עומדות החברות, כמו הפסדי חוזים בעתיד, ירידת מחירים ועלייה בתמלוגים למדינה. אפילו אם החששות האלו יתממשו באופן חלקי, זה יקטין משמעותית את התזרים של החברות בענף. הפגיעה ברווחים תקשה על החברות לחלק דיבידנד, ואלו שממונפות יותר עשויות להתקשות לעמוד בתשלומי הריבית. לכן, לדעתנו עדיף להמתין בחוץ ולקנות כאשר מחירי המניות יהיו נמוכים מספיק בשביל לגלם גם את הסיכונים בטווח הארוך יותר.
אולי יעניין אותך
-
מחירי הרכב המשומש עלו בשנתיים האחרונות עקב בעיות בשרשרת האספקה לכלי רכב חדשים, שהסיטו צרכנים לשוק היד שנייה. האם המגמה הזו ממשיכה, וכיצד מתמודד הענף עם עליית הריבית?
-
האם יצרניות הבירה הן אי של יציבות בתקופות של אי ודאות?
ענף הבירה שייך לסקטור הצריכה הבסיסית, הנוטה לתפקד בצורה טובה יותר בתקופות של האטה כלכלית או מיתון. גם בשיאו של משבר הקורונה, יצרניות הבירה שמרו על תזרים חיובי והצליחו להימנע מפגיעה משמעותית, על אף השיתוק המוחלט של אירועי הספורט התרבות והברים -
איך משפיעה התנודתיות בשווקים על שע''ח שקל-דולר?
במשך חודשים ארוכים, ואפילו שנים, ראינו את השקל הולך ומתחזק מול המטבעות המובילים בעולם ומול הדולר בפרט. לאחרונה, המגמה התהפכה והדולר הוא שמתחזק מול השקל. ננסה להבין למה -
האם מותגים חזקים הם בעלי פוטנציאל עמידות גבוה יותר בעתות משבר?
הסביבה הכלכלית משתנה לאחרונה לנגד עינינו, עם אינפלציה שנוגעת בשיאים חדשים וריבית עולה בכל העולם. ההערכות הן שצרכנים יישארו נאמנים במידה כזו או אחרת למותגים החזקים ביותר, מה שמקנה לאותן חברות יכולת לייצר כוח תחרותי חזק גם בעתות משבר
פרטייך נקלטו במערכת