מניות הגז בירידה חדה

DSC02887.jpg
אסף יניב
|
01 נובמבר, 2017
גילוי נאות

חברות הגז מציגות תוצאות כספיות מוצלחות אבל המניות שלהן דווקא מפגינות בשנה האחרונה חולשה. מה הסיבות לירידות המחירים והאם יש כאן הזדמנות השקעה שכדאי לנצל?

 

למרות האופטימיות של החברות והרווחיות הנוכחית המרשימה, אנחנו דווקא רואים לאחרונה חולשה של מניות הנפט והגז. מה הסיבות לכך?

השותפות במאגר תמר ניצלו את היותן מונופול באספקת הגז למדינה, והרוויחו מזה הרבה כסף. אבל המצב הולך כנראה להשתנות בשנים הקרובות., ראשית מחירי הגז בעולם ממשיכים להיות נמוכים, וזה צפוי להשפיע על ההכנסות והרווחיות של החברות בענף. לבית המשפט כבר הוגשה תביעה ייצוגית בטענה שחברות הגז גובות מחברת החשמל מחיר מופרז עבור הגז. לקראת שנת -2021 ייפתח ההסכם הנוכחי שלהן עם חברת החשמל, וייתכן שמחיר הגז בהסכם החדש יהיה נמוך יותר. בהמשך, החברות גם יחלו לשלם "מס ששינסקי" בשיעור הולך וגדל, בעקבות החלטות ועדת ששינסקי בנושא המיסוי על הפקת נפט וגז בישראל. שנית, בשנת 2020 צפויה אנרג'יאן היוונית, שרכשה את הזכויות במאגר כריש ותנין, להתחיל למכור גז בישראל, והיא כבר חתמה על הסכמים למכירת גז לחברות ישראליות במחירים נמוכים משמעותית. בנוסף, אם הממשלה שתמכה במתווה תוחלף זה יכול להוביל לביטול מתווה הגז ופגיעה נוספת במחירים.

 

אבל מה לגבי האפשרות של ייצוא הגז לחו"ל. האם זה לא יקפיץ את ההכנסות והרווחים של החברות בענף?

השותפות בתמר ובלווייתן עדיין אופטימיות לגבי יכולתן לייצא גז לחו"ל, אבל לא בטוח שזה ריאלי. התנאים הגיאופוליטיים המאתגרים בין ישראל, מצרים וטורקיה, מעמידים בספק את האפשרות לייצא לשם גז בכמות משמעותית. למדינות אירופה דווקא יש אינטרס לצרוך גז מישראל, אבל השאלה היא איך מובילים אותו לשם. יש אמנם דיבורים על פרויקט גרנדיוזי של בניית צינור גז בין ישראל לאיטליה, אבל הדעות חלוקות האם זה ישים מבחינה הנדסית. בנוסף, במחירי הגז הנוכחיים באירופה, הפרויקט הזה לא ממש כלכלי, בוודאי כאשר לרוסיה יש היצע גדול של גז, שהיא יכולה לספק בטווח המחירים הזה.

 

עדיין, רוב מניות הגז ירדו בחדות לאחרונה. האם לא הגיע הזמן להתחיל לבנות בהן פוזיציה?

חייבים להודות שהתמחור של מניות הגז נראה מפתה. לחברות בשותפות תמר יש הסכם עם חברת החשמל עד לשנת 2021 במחיר גז גבוה, כך שבשנים הקרובות הן צפויות להרוויח כסף ולחלק דיבידנדים. אם בנוסף, החברות יפתיעו ויחתמו על הסכם למכירת גז למצרים למשל, זה יכול לדחוף את מחירי המניות למעלה. מצד שני, אי אפשר להתעלם מהסיכונים הרבים בפניהם עומדות החברות, כמו הפסדי חוזים בעתיד, ירידת מחירים ועלייה בתמלוגים למדינה. אפילו אם החששות האלו יתממשו באופן חלקי, זה יקטין משמעותית את התזרים של החברות בענף. הפגיעה ברווחים תקשה על החברות לחלק דיבידנד, ואלו שממונפות יותר עשויות להתקשות לעמוד בתשלומי הריבית. לכן, לדעתנו עדיף להמתין בחוץ ולקנות כאשר מחירי המניות יהיו נמוכים מספיק בשביל לגלם גם את הסיכונים בטווח הארוך יותר.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש.