אחרי אזהרת הרווח, הגיע פרסום הדוח השנתי עצמו, שאישש את הירידה במספר האייפונים שמכרה אפל השנה. האם ייתכן שתקופת הזוהר של החברה הסתיימה או שיש לה עדיין מנועי צמיחה שעשויים להביא אותה לשיאים חדשים?
כמה חודשים אחרי פרסום אזהרת הרווח, פרסמה לאחרונה אפל את תוצאות הפעילות שלה ברבעון הרביעי של 2018. למרות שהרווח למניה היה גבוה מתחזיות האנליסטים, התוצאות היו חלשות יחסית והמכירות הסתכמו ב-84.3 מיליארד דולר, ירידה של כ-4.5% בהשוואה לרבעון המקביל מלפני שנה.
עיקר האכזבה הגיעה מגזרת האייפון. באופן מפתיע, למרות שאפל השיקה השנה 3 דגמים חדשים, היא מכרה פחות מכשירים ניידים מאשר ברבעונים קודמים, מה שהוביל לירידה של 15.6% במכירות הטלפונים הניידים בהשוואה לשנה הקודמת. הפגיעה העיקרית במכירות האייפון הייתה בסין, הסובלת מהתמתנות בקצב הצמיחה שלה, אולם גם באירופה וביפן נרשמה התכווצות במכירות האייפונים.
מנכ"ל החברה, טים קוק, טען בשיחת הוועידה כי הסיבה המרכזית לקיטון במכירות היא שהלקוחות מחזיקים את האייפון שלהם קצת יותר זמן ממה שנהגו בעבר לפני שהם מחליפים אותו במכשיר חדש. התארכות משך החזקת המכשיר עשויה לנבוע מעליית המחיר של המכשירים החדשים שהושקו השנה, ואולי בגלל שהמכשירים החדשים פשוט לא הציגו שיפור טכנולוגי, שהצדיק שדרוג מכשיר ישן לחדש. בנוסף, התחרות בענף ממשיכה להתחזק מרבעון לרבעון, ולא רק מול יצרנית הטלפונים מספר 1 - סמסונג, אלא גם מול המתחרות הסיניות המובילות, שמצליחות לייצר טלפונים סלולאריים עם מיטב השכלולים ובמחירים זולים יותר מהאייפון של אפל.
למרות האכזבה מהירידה במכירות האייפון במרבית חלקי העולם, בארה"ב דווקא נרשם גידול של כ-5% במכירות החברה. תוצאות מעודדות נרשמו גם בפעילויות האחרות של החברה. מכירות מחשבי המק צמחו ב-9% ל-7.42 מיליארד דולר ומכירות האייפדים גדלו ב-17% ל-6.73 מיליארד דולר. גם בגזרת המוצרים הלבישים של החברה כגון ה-Apple Watch ואוזניות ה-Airpods, נרשם זינוק במכירות ב-33% למעל 7 מיליארד דולר. בניגוד לאייפונים שהושקו ב-2018, אשר התייקרו מאוד ולרוב לא הציגו מהפכה אמיתית, בכל הקטגוריות האחרות אפל השיקה מוצרים משודרגים, ולכן טבעי שהלקוחות רכשו אותם.
החל מהרבעון הקודם אפל לא מפרסמת את מספר המכשירים השונים שנמכרו, אבל החברה כן פרסמה את מספר המכשירים הפעילים הכולל - 1.4 מיליארד מכשירים, מתוכם 900 מיליון אייפונים ו-500 מיליון מכשירים נוספים של אפל. מדובר במאות מיליוני לקוחות של החברה, שהיא כבר מרוויחה מיליארדי דולרים בשנה ממכירת שירותים מגוונים עבורם. בין השירותים שהיא מציעה היום אפשר למנות את חנות האפליקציות שלה – App Store, את iTunes, את שירות התשלומים Apple Pay, את שירות גיבוי הנתונים בענן - iCloud וכמובן את שירות המוזיקה אפל מיוזיק, שזמין גם ללקוחות האנדרואיד, ומהווה תחרות ממשית לשירות המוזיקה הפופולארי ספוטיפיי.
החברה רמזה כי בשנה הקרובה היא עשויה להיכנס לאחד התחומים החמים ביותר בתחרות על הזמן הפנוי שלנו - הצפייה הישירה בתכני וידאו ומשחקי מחשב. החברה הצהירה כי יש לה כעת כ-360 מיליון מנויים המשתמשים בשירותים השונים שלה, ולהערכתה המספר הזה יצמח לחצי מיליארד ב-2020 בעקבות הכניסה לתחום הסטרימינג. עם 245 מיליארד דולר בקופת המזומנים שלה, אפל תוכל לחדור בצורה חזקה לתחום, כך שהמשקיעים של אפל יכולים להיות מעודדים בעוד שלנטפליקס יש בהחלט סיבה לחשוש.
למרות האופטימיות בחטיבת השירותים, אנו סבורים שיש סיבה מוצדקת לכך שמניות החברה נסחרות כיום במכפיל רווח נמוך. התמחור הנמוך מגלם את הציפייה של המשקיעים להמשך התכווצות בפעילות הליבה של החברה – מכירות האייפון, ואם זה אכן יתרחש אז אפל כנראה תתקשה לשמר את קהל הלקוחות האדיר שיש לה. לכן, אנו סבורים שבשלב הנוכחי עדיף שלא לרכוש את המניה ולעקוב אחר מגמת המכירות של האייפון ברבעונים הקרובים. אם ישוב הגידול במספר האייפונים שיימכרו והתמחור יישאר כפי שהוא כעת, אפשר יהיה לשקול שוב את ההשקעה במניות החברה.
אולי יעניין אותך
-
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים
-
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית? -
עולים להגנה: האם ההאטה בהייטק מחלחלת אל חברות הסייבר?
למרות שהאיומים על ארגונים ומדינות רק הופכים למתוחכמים יותר, איבדו חברות סייבר עשרות אחוזים משוויין מתחילת השנה. איך זה קורה, וכיצד יתמודדו חברות בתחום?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.