זה לא סוד שהחברות הגלובאליות הגדולות בדרך כלל משלמות פחות מס מזה שנהוג במדינת האם שלהן. עד כמה חריפות הבעיות שזה עשוי לייצר והאם ניתן אולי לתקן את העיוות הזה?
בשונה מעובדים שכירים, חברות רשאיות לקזז מגוון רחב של הוצאות כגון עלות חומרי הגלם וייצור המוצרים, הוצאות מחקר ופיתוח, הוצאות שיווק והוצאות הנהלה ואחרות, ולשלם מס הכנסה בשיעור אחיד רק על ההכנסות בניכוי הוצאות אלו. בכל מדינה נהוג מס חברות בשיעור שונה, החל ממדינות שמטילות שיעור מס גבוה של 33%-35% כמו בארה"ב, צרפת וברזיל, ועד למדינות שמטילות שיעור מס נמוך, כמו אירלנד או בולגריה, שם שיעור מס החברות הוא 10%-12.5%. יש אף "מקלטי מס" כמו איי קיימן, בהם, עד כמה שזה נשמע מוזר, לא מוטל בכלל מס הכנסה על רווחי החברות. לרוב, המסים שנגבים מהחברות הם אחת מההכנסות המשמעותיות שיש למדינות כדי לממן פעילותן.
מצידן של החברות התמונה הפוכה כמובן - ככל שהן משלמות פחות מסים כך גדלה הרווחיות שלהן, יש להן יותר כסף להשקיע בעסק ולחלק דיבידנדים שמנים יותר לבעלי המניות. לכן, החברות מנסות להפחית את היקף המס שהן משלמות.
ואכן, בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר חברות שהצליחו לשלם פחות מס מכפי שהיו צריכות לשלם. לדוגמא, ב-2017 שילמו חברות הטכנולוגיה האמריקניות כגון: אמזון, אפל, פייסבוק, גוגל ומייקרוסופט שילמו מס בשיעור של כ-20% בממוצע. להזכירכם, כולן חברות אמריקניות ושיעור מס החברות בארה"ב הוא 35%... אז איך הן הצליחו לשלם פחות מס?
כל החברות האלו הינן מובילות שוק בתחומן, בעלות משאבים כספיים אדירים ופעילות גלובאלית. התנאים האלו, בין היתר, מאפשרים להן להקים חברות בנות במדינות הגובות שיעור מס חברות נמוך כמו אירלנד למשל, שם שיעור מס החברות הוא 12.5%, לשייך נתח נכבד מהמכירות שלהן לאותן חברות בנות, וכך לשלם שיעור מס אפקטיבי נמוך משמעותית מזה שנהוג במדינת האם שלהן.
זה עשוי להיראות כמו תרגיל חשבונאי, אבל זה כנראה חוקי מבחינת תקנות המיסוי בעולם. עם זאת, נוצרת כאן בעיה כפולה. ראשית, מהטבת המיסוי המלאכותית הזו מצליחות ליהנות בעיקר החברות הגדולות, שפעילותן מתפרסת על כל העולם. סביר שחברות קטנות יותר, המוכרות רק בתוך ארה"ב, אינן יכולות להצדיק רישום של חלק ממכירותיהן בחברות בנות מחוץ למדינה וכך משלמות שיעור מס גבוה יותר. זה נותן יתרון בלתי הוגן לחברות הגדולות.
הבעיה מתגלגלת גם למגרש הכלכלי של המדינה עצמה. החברות הגדולות הן משלמות המסים הגדולות ביותר, ואם חלק נכבד מתשלומי המס שלהן משולם למדינות אחרות, מדינת האם מפסידה הכנסות מיסוי משמעותיות. במקרה של ארה"ב מדובר להערכתנו באיבוד הכנסות מיסוי של עשרות מיליארדי דולרים בשנה.
הנשיא טראמפ הבין את העניין ופועל למען הפחתת שיעור מס החברות בארה"ב מ-35% ל-21%. המהלך הזה צפוי גם להפחית את המס שמשלמות החברות הקטנות ולחזק את מעמדן מול הגדולות, וגם לעודד את החברות המובילות להחזיר פעילויות לתוך ארה"ב, תוך שמירה על שיעור המס הנמוך יחסית שהן משלמות.
במקומות אחרים בעולם, כולל בישראל, הוצע לעבור לשיטת גביית מס חברות דיפרנציאלי. כלומר, שיעור מס הולך וגדל ככל שגדלה ההכנסה של החברה. במודל הזה יש היגיון היות וייתכן שהוא יכול לחזק את כוחן של החברות הקטנות ביחס לגדולות, אולם מנגד הוא עלול לעודד חברות קטנות להישאר כאלו כדי להמשיך לשלם פחות מסים.
אופציה נוספת שהועלתה לאחרונה על ידי מספר רשויות מס בעולם, היא גביית מס בהתאם למקום בו התבצעו המכירות בפועל. על פניו מדובר ברעיון הגיוני, שיכול לצמצם את פערי המס בין החברות השונות בעולם, אבל הוא יחייב שיתוף פעולה בינלאומי בין רשויות המס השונות, משהו שייתכן שיהיה מורכב מידי לביצוע הלכה למעשה.
אולי יעניין אותך
-
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים
-
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית? -
עולים להגנה: האם ההאטה בהייטק מחלחלת אל חברות הסייבר?
למרות שהאיומים על ארגונים ומדינות רק הופכים למתוחכמים יותר, איבדו חברות סייבר עשרות אחוזים משוויין מתחילת השנה. איך זה קורה, וכיצד יתמודדו חברות בתחום?
פרטייך נקלטו במערכת