מטבעות הקריפטו: השנה שהייתה
שנה מטלטלת במיוחד עברה על המטבעות הדיגיטליים: לאחר שבמשך חודשים ארוכים חזינו בעלייה חדה במחירם והיה נראה כי הם מקבלים הכרה מצד גופים מסחריים בכל העולם, לאחרונה מבקשים רגולטורים שונים בעולם להפוך את המסחר בהם למוסדר
תחילת שנת 2021 הייתה נראית מבטיחה עבור מטבעות הקריפטו, ונראתה כהמשך ישיר של 2020. החל מספטמבר 2020 ועד למרץ 2021 עלה ערכו של הביטקוין בכ-445%. בהמשך, בעקבות מספר אירועים שעליהם נפרט בהמשך, צנח הביטקוין בכ-35% החל ממרץ ועד לסוף חודש מאי.
כאמור, בפתחה של 2021 נראה היה שהמטבעות הדיגיטליים והביטקוין בפרט, מקבלים הכרה אמיתית. בחודש פברואר חשפה חברת טסלה של אילון מאסק שהיא השקיעה 1.5 מיליארד דולרים בביטקוין, הודעה שהובילה לנסיקה במחירו. זמן קצר אחר כך סחף מאסק את העולם כשהעלה ציוץ בטוויטר ובו כתב כי טסלה צפויה להתחיל לקבל תשלום בביטקוין בתמורה למכוניות החשמליות שהיא מוכרת. מלבד טסלה, גופים בינלאומיים שונים, וביניהם גם חברות אשראי מהמובילות בעולם כמו ויזה ומאסטרקארד הצהירו כי הם יאפשרו קבלת תשלומים באמצעות מטבעות קריפטו. באמצע אפריל הגיע הביטקוין לשיא כל הזמנים ונסחר בשווי של 63,000 דולרים למטבע. באותו חודש ממש יצאה לדרך גם הנפקת בורסת המטבעות הדיגיטליים הגדולה בארה"ב, "קוינבייס" (Coinbase), שהונפקה בצורה ישירה בבורסת נאסד"ק, כשהמודל הכלכלי שלה מבוסס על קבלת עמלה ממשקיעים שרוכשים או מוכרים מטבעות קריפטו ומשירותי משמורנות על נכסים דיגיטליים.
אזהרה של הבנק המסחרי הגדול בסין
ואז התהפכו היוצרות, עם רצף אירועים שהביא לכותרות שליליות ולירידה חדה משיא כל הזמנים. מאסק חזר בו מההצהרות שפרסם, ובשלב מסוים אף הזהיר את ציבור המשקיעים שאין להתייחס לאף אחד מהפוסטים שלו בנושא המטבעות הדיגיטליים ברצינות. בהזדמנות אחרת, טען מאסק שתהליך כריית המטבעות כרוך בצריכת אנרגיה גבוהה וכי הוא אינו אקולוגי, ואכן תהליך הכרייה של הביטקוין צורך כמויות חשמל אדירות.
במקביל להתרחשויות הללו, ממשלת סין הודיעה כי היא אוסרת על מוסדות פיננסיים וחברות תשלומים לספק שירותים בתחום מטבעות הקריפטו, לאחר אזהרה של הבנק המסחרי המרכזי בסין,People Bank of China , הנוגעת למסחר ולשימוש במטבעות דיגיטליים. זו אינה הפעם הראשונה שהצהרות מטעם הממשל הסיני משפיעות על מחירם של המטבעות הדיגיטליים. כבר ב-2013 פרסמה סין את ההגבלות הראשונות שלה למסחר בתחום, והביאה לירידה במחירו של הביטקוין מרמה של כ-1,150 דולרים לכ-750 דולרים. על אף כל אלה, חשוב לזכור שסין הייתה אחת המדינות הראשונות שאימצה את הביטקוין, ובצורה מעט אירונית, היא גם האחראית לרוב כריית הביטקוין בעולם (כ-65%).
חזית נוספת נפתחה ממש לאחרונה נגד הביטקוין גם בארה"ב, כאשר משרד האוצר האמריקני הודיע כי עשוי לדרוש דיווח למס ההכנסה (ה-IRS) על כל עסקאות הקריפטו בסכום של 10,000 דולרים ומעלה.
בשורה התחתונה, עולה השאלה האם בשונה מנכסים כמו מניות או אגרות חוב, למטבעות קריפטו כמו ביטקוין או איתריום אכן יש ערך פנימי אמיתי או האם נועדו לשמש יותר כמקלט של ערך, ולכן נסחרים בהתאם גם בתנודתיות גבוהה מאוד. המקטרגים של מטבעות הקריפטו, אלה שמאמינים שהם אינם אלא ספקולציה בלבד, משווים את הסיפור שלהם לבועת הצבעונים בהולנד. מנגד, חסידי מטבעות הקריפטו נוטים להשוות אותם לזהב, כנכס שמקנה הגנה בעתות משבר וכגידור מפני אינפלציה. ניתן להניח שקצב האירועים המהיר סביב המטבעות הדיגיטליים עשוי להמשיך ולהביא לתנודות במחירו, לפחות עד שהמסחר בו יוסדר בצורה רשמית ובאופן אחיד בעולם. כך או כך, משקיעים שמעוניינים לשלב מטבעות קריפטו כרכיב בפורטפוליו ההשקעות שלהם, רצוי שיבדקו היטב האם רמת הסיכון הגלומה בהשקעה מתאימה להם, למטרת ההשקעה וליעדיה.
אולי יעניין אותך
-
בתקופות אי ודאות עולה הצורך של חברות ומשקיעים לנהל סיכוני מט"ח בחכמה. אלטשולר שחם פיננשייל סרביסס מביאה בשורה תחרותית לשוק עם חיבור בזמן אמת לחדר עסקאות מט"ח, וכלים מתקדמים לצמצום החשיפה לתנודות שערים
-
כיצד פתחו חברות הביג טק את שנת 2023?
ענקיות הטכנולוגיה נחשבות לקטר הצמיחה של הכלכלה העולמית. היכן מציבות אותן התוצאות של שנת 2022, ואיך זה עשוי להשפיע על התחזיות הכלכליות לשנה הקרובה? -
אל תשמרו את העודף: כיצד יתמודדו הקמעונאים והיצרנים עם עודפי המלאי?
בתקופת היציאה מהקורונה צברו חברות רבות עודפי מלאי שנועדו לענות על הביקושים הגבוהים, אך עם האינפלציה הגואה והסימנים להאטה עולמית הן מצאו את עצמן עם נטל כלכלי שמכביד על נתוני הרווח והצמיחה. מה צפוי בשנה הקרובה, ומה הקשר בין עודפי המלאי לריבית? -
עולים להגנה: האם ההאטה בהייטק מחלחלת אל חברות הסייבר?
למרות שהאיומים על ארגונים ומדינות רק הופכים למתוחכמים יותר, איבדו חברות סייבר עשרות אחוזים משוויין מתחילת השנה. איך זה קורה, וכיצד יתמודדו חברות בתחום?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני. ********אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד, ואף עד מלוא סכום ההשקעה. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות.