האינפלציה מרימה ראש: האם זו מגמה ארוכת טווח?

החשש מפני עליות מחירים שיובילו בסופו של דבר לכך שהאינפלציה תרים ראש בטווח הארוך, מלווה אותנו כבר מתחילת שנת 2021. אחרי שנים ארוכות מאוד של אינפלציה אפסית או שלילית בעולם כולו, ייתכן שהמגמה עומדת בפני שינוי.

"החשש מפני עליות מחירים שיובילו בסופו של דבר לכך שהאינפלציה תרים ראש בטווח הארוך". מטבעות עם חץ למעלה
יוסי גמרסני
|
30 מאי, 2021

להלן תמלול הסרטון:

מהן הסיבות המרכזיות לחשש מפני אינפלציה דווקא כעת?

שלום לאה, אחרי שנים ארוכות שבהן האינפלציה ברוב חלקי העולם הייתה אפסית, תקופת היציאה ממשבר הקורונה עשויה לבשר על שינוי מגמה. בחודשים האחרונים, בנקים מרכזיים, כלכלנים ומשקיעים באופן כללי, עוקבים באופן הדוק אחר שינויים במחירי המוצרים. למעשה, חלק גדול מן החברות שפרסמו דוחות לרבעון הראשון של השנה, הזכירו כך או אחרת את החשש מאינפלציה. הקשר המידי והברור ביותר לקיומם של לחצים אינפלציוניים, דווקא בתקופה הזו, הוא כמובן משבר הקורונה. לאחר יותר משנה שבה הצרכנים דחו רכישות משמעותיות, חופשות ובילויים, כעת עם החזרה לשגרה בישראל, וגם בעולם, אם כי בקצב איטי יותר, אפשר לראות עלייה בביקושים שמשפיעה על מחירי הסחורות והשירותים, ומנגד עסקים שמבקשים לפצות על הזמן שבו היו סגורים ולכן מעלים מחירים. גם כמות הכסף הגדולה שהוזרמה לשווקים הפיננסיים במסגרת תכנית ההרחבה הכמותית האחרונה תורמת למגמה. בניגוד למשבר של 2008, שבו רוב הכסף שהוזרם הגיע ישירות לבנקים ונשמר שם, במשבר הנוכחי הכסף הגיע ישירות לציבור בדמות אשראי במטרה להאיץ את הפעילות הכלכלית. עובדה זו, בשילוב אופיו הייחודי של משבר הקורונה, שיצר גידול בהכנסה הפנויה אצל צרכנים רבים, בשל מגבלות הריחוק החברתי ומניעת התקהלויות, הביא לגידול בכמות הכסף שנמצאת בידי הציבור ואיתו גם העלייה בספקולציות, בין היתר גם על שוק הסחורות.

יוסי, מדוע כל כך חוששים מעלייה באינפלציה? הרי בנק ישראל וגם הבנקים המרכזיים בעולם מגדירים יעד אינפלציה של בין 1% ל-3% כיעד תקין ויציב.

החשש העיקרי הוא שהאינפלציה תצא משליטה, ולא תישאר בטווח נורמלי של בין 1% ל-3%. מחירי הסחורות עולים על בסיס ציפיות שלא לגמרי ברור מה מקורן. בהתאמה, ישנן עליות גם בחוזים ארוכי טווח באופן שמתדלק גם הוא את האינפלציה. דבר נוסף ומשמעותי הוא, שהדרך המרכזית להילחם באינפלציה היא להעלות ריבית על מנת לספוג את הכסף הרב שהוזרם למערכת הפיננסית. ריבית גבוהה משפיעה גם על שיעורי ההיוון של החברות, ופוגעת בשווי החברות - בעיקר של חברות צמיחה, מה שמהווה איום בייחוד ברמות הגבוהות שבהן שוק המניות נמצא כיום. חשוב להבין שנתוני האינפלציה שאנחנו רואים לאורך הרבעונים האחרונים הם נתונים חסרי תקדים שלא ראינו כמותם בשנים האחרונות.

ולסיום, האם מדובר להערכתכם במגמה זמנית בלבד או בתהליך ממושך וארוך טווח?

בנקודה הנוכחית לא באמת אפשר לנבא האם אנחנו הולכים לתקופה ארוכה של עליית מחירים ואינפלציה, או שמדובר בעניין נקודתי שנובע בעיקר מהשלכות משבר הקורונה. בהתבטאויות האחרונות של הפד, ציין הנגיד ג'רום פאוול שמדובר להערכתם במגמה זמנית שנובעת מהשפעות הקורונה, ושבעתיד אנחנו צפויים לחזור למסלול אינפלציה יציב של כ-2%.

 

גילוי נאות

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 30/05/2021 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.