האם הכלכלה הסינית משנה כיוון?

אלטשולר שחם
|
07 דצמבר, 2015
גילוי נאות

 

בעשר השנים האחרונות חוותה הכלכלה הסינית צמיחה דו-ספרתית. במדינה נבנו אינספור תשתיות, דירות, והמדינה נהפכה למעשה לרצפת הייצור של כל העולם. כעת, נראה כי הצמיחה נבלמה. לא נעצרה, אבל התמ"ג הסיני עבר לפתע לגידול בקצב איטי הרבה יותר - לפי ההערכות, ב-2015 הכלכלה הסינית תצמח בשיעור של כ- 7% בלבד, אולי אף פחות מזה. את התוצאה של ההאטה הזו כבר אפשר לראות בשנים האחרונות, בעיקר מכיוון ירידה בצריכת הסחורות מכל הסוגים, והיא מטרידה את כל העולם. מה קורה לסין?

 

הסבר לסוגיה אפשר למצוא בדברים של נשיא המדינה, שי ג'ינפינג, שאמר לאחרונה ש"הממשל הסיני יעבוד קשה כדי להסית את הדגש מצמיחה כלכלית מואצת לשיפור מבני של הכלכלה". בשפה פשוטה, סין למעשה מחליפה כעת פאזה - היא עוברת מצמיחה מהירה שכללה בנית תשתיות מסיבית והתרכזות בייצוא, לצמיחה מתונה יותר שתתבסס על צריכה פנימית במדינה. והצריכה הזו גדולה מאוד במדינה שיש לה מיליארד וחצי תושבים, רובם מהמעמד הנמוך ועד הביניים, שיש להם הכנסות מספיקות וזקוקים למגוון הולך וגדל של שירותים שונים. הביקוש לשירותים אלו הגדיל את שוק התעסוקה במדינה בצורה דרמטית, והוא צפוי להמשיך לגדול עוד בעתיד לאור ביטול מגבלת ה"ילד הבודד" המותר למשפחה.

 

יש הטוענים שהממשל הסיני ידע מה הולך לקרות, אבל היה מוכן להקריב את הכלכלה המקומית ולייצר בה מספר בועות כדי להגדיל את שוק העבודה בצורה משמעותית. קשה להאמין שמישהו בסין תכנן שהדברים יהיו כך, אבל זה אכן הצליח לייצר שוק עבודה הולך וגדל.

 

בכל מקרה, כעת, לפני שאפשר יהיה לייצר שיפור מבני בתוך המדינה, יהיה צורך לטפל בשלל הבעיות (והבועות) שנוצרו בסין. המדובר בעיקר על בועת הנדל"ן האדירה שנוצרה במדינה – בסין יש מאות ערי רפאים עם מיליוני דירות וקניונים שעומדים ריקים. מצד אחד זה טוב, כי יש מספיק דירות עבור מיליוני המהגרים שעוברים מהכפרים לערים, אבל מנגד צריך יהיה לסייע לחברות הקבלניות שלקחו הלוואות גדולות כדי שישרדו את הקשיים התזרימים שיהיו לחלקם. לשמחתה של סין, יש לה יתרות מט"ח של 3.5 טריליון דולר, המון כסף, שבמידת הצורך יאפשר לה לחלץ את חברות הנדל"ן האלו וחברות נוספות שיכנסו לקשיים חריפים.

 

נוסף על כך, בניגוד למדינות רבות ברחבי העולם, שעדיין לא התאוששו בצורה משמעותית מהמשבר שחוו ב-2008 אבל כבר עברו צעדים מוניטאריים מרחיבים מקיפים, להנהגה הסינית יש עוד הרבה כדורים במחסנית. גם אחרי 5 הורדות ריבית רצופות, הריבית בסין עומדת כעת על 4.35%, כך שהבנק המרכזי יכול להמשיך להוריד אותה בהדרגה עוד הרבה זמן כדי לספק תמריצים לכלכלה הסינית.

 

שורה תחתונה, הכלכלה הסינית עוברת להערכתנו תהליך בריא של מעבר מהיותה רצפת הייצור של העולם כולו, לספקית המוצרים והשירותים של המדינה פנימה. ברור שזה יפגע בצמיחה הכוללת בתמ"ג, אבל הכמות האדירה של התושבים במדינה היא כזו שהגידול בהיקף השירותים הפנימיים לבדו כבר ייצר צמיחה של כ- 4%-5% בתמ"ג מידי שנה. יחד עם צמיחה נוספת, אפילו מתונה בייצוא, סין לא צריכה להתקשות להגיע ליעד צמיחה של 6-7% לפחות. בנוסף, אם הממשל יקטין, אפילו במקצת, את התנהגותו הטוטליטרית ויאפשר חופש רחב יותר לחברות, זה יהיה בונוס משמעותי שיוסיף וישפר את סיכוי הפריחה הכלכלית במדינה כבר בעתיד הנראה לעין.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.