האם כישלון בהסכמי הברקזיט צפוי לפגוע בכלכלה העולמית?

זוהר דותן
|
06 נובמבר, 2018
גילוי נאות

ההחלטה על היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי אושרה כבר לפני שנתיים, אבל שני הצדדים עדיין לא הגיעו להבנה בנוגע לתנאי העזיבה.

ההחלטה על ההיפרדות של בריטניה מהאיחוד אושרה כבר מזמן. מדוע זה לא יוצא לפועל?

הברקזיט - היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי, אושר במשאל עם ביוני 2016, אבל המשא ומתן בין הצדדים בנוגע לתנאי העזיבה תקוע והדד ליין מסתיים בעוד כחצי שנה. ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, מעוניינת למעשה בהיפרדות חלקית, שבה בריטניה תמשיך ליהנות מהעברת סחורות בתוך האיחוד, לפי הסכמי הסחר, אולם היא תוכל לקבוע תקנות משלה בנוגע לשירותים במדינה. האופוזיציה בבריטניה רוצה דווקא פרישה מוחלטת מהאיחוד, שתאפשר לבריטניה לגבש הסכמי סחר חדשים בכל רחבי העולם. אחד המכשולים המרכזיים כרגע הוא בסוגיית השליטה בגבול שבין צפון אירלנד השייכת לבריטניה לבין אירלנד, החברה באיחוד. הויכוח הוא האם לאפשר מעבר חופשי של סחורות ואנשים בין שתי מדינות.

 

מה יקרה לחברות בבריטניה אם המדינה תעזוב את האיחוד ללא הסכם?

יציאה מהאיחוד ללא הסכם צפויה לגרום להרבה בעיות בבריטניה. למשל, ככל הנראה יהיו תורים ארוכים של משאיות בגבולות בגלל הכמות הגדולה של מסמכים ובדיקות שיידרשו בגבול. זה עשוי להוביל לשיבושים גדולים באספקת תרופות, מזון, חלקי חילוף לרכבים וסחורות אחרות. הרבה מהעסקים בבריטניה, כולל חברות תרופות, יצרניות מזון ומשקאות וחברות רכב, כבר החלו לאגור סחורות בעקבות החשש מעיכובים כאלו. ללא הסכם, החברות במדינה צפויות גם לשלם מכסים גבוהים מאוד עבור הסחורות שיירכשו מאירופה, מה שכנראה יגדיל את ההוצאות שלהן במיליארדי פאונדים בשנה.

 

עד כמה תשפיע הצלחה או כישלון בהשלמת הברקזיט על הכלכלה העולמית?

המטרה מאחורי עזיבת האיחוד הייתה לתת לבריטניה עצמאות שתגדיל את הצמיחה שלה. בפועל, נגיד הבנק המרכזי בבריטניה אמר לאחרונה שעזיבת האיחוד עלתה לכלכלה הבריטית השנה מיליארדי פאונדים בשל ירידה בתוצר. הוא העריך שהצמיחה תיפגע באחוז אחד נוסף עד סוף השנה בגלל שחברות מקפיאות השקעות עד שיתבהרו העניינים. סביר שאם הצדדים לא יגיעו להבנות, הפגיעה הכלכלית עלולה אף להחמיר. במקרה כזה, גם צפון אירלנד עשויה להיכנס למיתון בגלל העיכובים במעבר סחורות ואנשים בגבול עם בריטניה. אבל להערכתנו הפגיעה תישאר מקומית בלבד ולא תשפיע לרעה על הכלכלה העולמית, בגלל שכבר תקופה ארוכה הכלכלה הסינית היא הקטר של הצמיחה בעולם בעוד אירופה שקעה ואיבדה את ההובלה.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.