הדמוקרטיה הגדולה בעולם: כבר אי אפשר להתעלם מהעוצמה הכלכלית של הודו

הודו, הכלכלה החמישית בעולם שצפויה להפוך לשנייה או השלישית בגדלה עד 2030, מאופיינת באוכלוסייה גדולה מאוד בגיל העבודה ובמעמד ביניים הולך וצומח. ראש הממשלה, מר נרנדרה מודי, מקדם מגוון רחב של רפורמות כדי להביא לצמיחה בייצור ולהרחיב את מספר המשרות

"הודו, הכלכלה החמישית בעולם שצפויה להפוך לשנייה או השלישית בגדלה עד 2030". דגל של הודו
אלטשולר שחם
|
09 ינואר, 2022

מעל ל-1.3 מיליארד בני אדם חיים היום בהודו. המדינה, שנחשבת לדמוקרטיה הגדולה בעולם, נמצאת בדרך להיות מעצמה של ממש והכלכלה השלישית בגדלה בעולם. היום נמצאת הודו במקום החמישי, אחרי ארה"ב, סין, יפן וגרמניה. הצפי הוא שב-2030 תהפוך סין לכלכלה הגדולה בעולם, ואחריה ארה"ב והודו. על אף ההבדלים הקיימים, לכאורה, בין סין ובין הודו, האחרונה נמצאת היום היכן שהייתה סין רק לפני עשור או שניים, ולכן פוטנציאל הצמיחה וההתפתחות של הודו הינו גבוה מאוד. קרן המטבע העולמית (ה-IMF) צופה כי הודו תציג השנה את הצמיחה המהירה ביותר בעולם.

 

גידול באוכלוסייה העובדת, התרחבות מעמד הביניים

 

מעמד הביניים בהודו צומח במהירות ומהווה קטר כלכלי משמעותי. מגמה זו נמצאת רק בתחילת דרכה, ולצד התרחבות מעמד הביניים גם האוכלוסייה העובדת אמורה להמשיך ולצמוח. שיעור האבטלה נמצא בירידה, ועומד היום על 4.2%, עם צפי לירידה לרמה של 3.9% - אשר תיוותר בשיעור זה בשנים הקרובות. נכון לשנה זו, מעמד הביניים בהודו מהווה 5% ממעמד הביניים העולמי, כאשר לשם השוואה ארה"ב, יפן והאיחוד האירופי מהווים יחד 60% ממעמד הביניים העולמי. עד 2050, על פי הערכות, מעמד הביניים ההודי צפוי להוות כ-40% מזה העולמי. שיעור הילודה בהודו נמצא בירידה, ואם ב-1980 עמד על 4.8%, כיום הוא עומד על כ-2.2%. ועדיין, עד שנת 2026 צפויה הודו לעבור את סין מבחינת גודל האוכלוסייה.

 

הודו מחזיקה ברזרבות מט"ח גבוהות מאוד, מה שאומר שיש לה יכולת להמשיך ולייבא סחורות ושירותים מבלי שתהיה לכך השפעה משמעותית על המטבע ו/או הריבית. בשנים 2019-2020 ייבאה המדינה בסכום של כ-390 מיליארד דולרים, וייצאה בכ-290 מיליארד דולרים. המדינה מייבאת בעיקר נפט, ומייצאת בעיקר תזקיקי נפט. על אף כמויות גבוהות של זיהום אוויר ואבק שמייצרים יותר ממיליארד האזרחים, הודו הציגה יעדים שאפתניים במיוחד בוועידת האקלים בגלזגו. עד 2030 כ-50% מצריכת האנרגיה של הודו תהיה אנרגיה מתחדשת, ואילו עד 2070 תגיע המדינה לאפס פליטות.

 

"רפורמה, ביצוע ושינוי"

 

אחת המסקנות של הודו ממשבר הקורונה הייתה הצורך במציאת חלופות ייצור נוספות, מעבר לסין. התעשייה ההודית תלויה בסין במידה רבה, וההבנה הזו הובילה לשורת רפורמות שמקדם כיום ראש הממשלה, נרנדרה מודי. רפורמות אלה כוללות בין היתר הרחבת הייצור בעשרות ענפי תעשייה ושיפור במדד World Bank של קלות עשיית עסקים ממקום 100 למקום 63. יש לכך מספר מטרות מרכזיות: להביא לצמיחה של 12%-14% בייצור, לפתוח כ-100 מיליון משרות חדשות ולהגיע ליעד של 25% ייצור מה-GDP. הרפורמות הללו כבר החלו לשאת פרי, כאשר לאחרונה, דייקין היפנית הקימה מפעל חדש בהודו, שהינו תוספת למרכז פיתוח ושני מפעלים שכבר קיימים. ענקית התקשורת, סמסונג, הקימה בשנת 2018 מפעל בשטח המדינה, שהינו הגדול בעולם להרכבת טלפונים.

 

המנטרה של מודי מאז עליית לשלטון ב-2014 היא רפורמה, ביצוע ושינוי (Reform, Perform, Transform), ולמרות זאת לאחרונה חזר בו וביטל במפתיע רפורמת חקלאות אשר הייתה אמורה לפתוח את ענף החקלאות לתחרות. החקלאים המקומיים, שחששו מפגיעה בהכנסותיהם, יצאו לרחובות והפגינו כנגדה, במשך יותר משנה. בנובמבר האחרון הודיע מודי במפתיע כי בכוונתו לסגת מהרפורמה, ובנאום שהועבר בשידור חי ביקש סליחה מהעם והודה שאולי היו חסרונות ברפורמה שהוצעה. רבים מייחסים את ביטול הרפורמה לחששות של מודי מפני אובדן אהדת הציבור, והיא עשויה להביא לעיכוב מסוים בדרך להמשך הצמיחה במדינה. עם זאת, הביטול מעיד גם על החוזק של הודו כמדינה דמוקרטית.

 

בשורה התחתונה, נראה כי הפוטנציאל בהתפתחות הכלכלה ההודית הוא גדול מאוד. גידול באוכלוסייה העובדת, מעבר של יותר ויותר בני אדם למעמד הביניים וגם מעבר של חברות לייצור בהודו – עשויים לסייע להתפתחותה. העשור הקרוב, וגם זה שאחריו, יהיו ודאי קריטיים לקביעת מעמדה של המדינה ככלכלה עולמית בולטת ומשפיעה.

 

גילוי נאות

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה (להלן: "אלטשולר שחם"). הסקירות האמורות, לרבות המידע, הנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, דעות, תחזיות, טקסט, צורות ו/או תמונות המתפרסמים במסגרתן, מסופקות כשירות לקוראים, ואין בהן אלא הבעת דעה בלבד. הסקירות האמורות נערכו בהסתמך בין השאר על מידע פומבי גלוי לציבור וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר שיתבררו כחסרים, כבלתי מדויקים או כבלתי מעודכנים. מבלי לגרוע מכלליות האמור לעיל, המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים ו/או מכשירים פיננסיים המוזכרים בו, ו/או בכל השקעה אחרת הנזכרת בסקירות, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ, לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. אלטשולר שחם לא תהיה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על סקירות אלה והעושה בסקירות שימוש עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד. אלטשולר שחם ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין באיזה מאלה עשויים לעסוק בעצמם ו/או באמצעות חברות קשורות בפעילות בתחום שוק ההון והפיננסים, וכן עשויים להעניק שירותים הקשורים בכך ובכלל זאת לייעץ, להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בין היתר, בניירות ערך, בנכסים ובמכשירים הפיננסיים ו/או הפנסיוניים המצוינים בסקירות או קשורים אליהם ולהיות בעלי עניין אישי בנושא,. הסקירה אינה מתחשבת בצרכים ובנתונים המיוחדים של כל קורא ולא מהווה בשום פנים ואופן תחליף בין השאר ליעוץ פרטני על ידי אנשי מקצוע ובעלי רישיון מורשים ובכלל זה ייעוץ משפטי ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או שיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח ו/או ייעוץ בהקשרי מיסוי ו/או בהיבטים חשבונאיים, פיננסיים, כלכליים ו/או אחרים ואין בו כדי להחליף את הוראות הדין ו/או התקנון הרלוונטי. הסקירות המובאות באתר זה הנן רכושו של עורך הסקירות ואין להעתיקן, לשכפלן, לצטטן, להפיצן או לפרסמן או חלקים מהן ללא רשות מפורשת מראש ובכתב של עורך הסקירות. אין בתשואות ובדירוגי עבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד. אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.