מנסים לאתר את הפייסבוק הבאה? תשכחו מזה

אלטשולר שחם
|
03 פברואר, 2016
גילוי נאות

אם אתם חולמים לאתר את הפייסבוק או הגוגל הבאה בעוד מועד, תמשיכו לחלום. זאת משימה כמעט בלתי אפשרית. מצד שני, גם אם אתם משקיעים שמעדיפים חברות גדולות וחושבים שהשקעה בחברה מובילת שוק בהכרח תהיה רווחית לטווח הארוך, כדאי שתזכרו כי ההיסטוריה רצופה במקרים של חברות שבעקבות שינויים טכנולוגיים, חברתיים או כלכליים כאלו ואחרים נעלמו מהשטח.

 

קחו למשל את ענקית הצילום לשעבר קודאק. היא נוסדה ב- 1889 והפכה עם השנים ליצרנית מוצרי הצילום המובילה בעולם ונסחרה בשיא בשווי שוק של כ-30 מיליארד דולר. אבל, ההתפתחות המהירה של המצלמות בטלפונים הניידים והתרחבות השימוש בהם טרף את הקלפים, ומאז שנת 2007 החברה עברה להפסדים. מניות החברה איבדו את מרבית ערכן ובסופו של דבר, ב-2012, החברה הכריזה על פשיטת רגל. חברת ענק נוספת מהתחום שנעלמה לחלוטין היא יצרנית מצלמות האינסטנט – פולרואיד. דוגמא נוספת לענקית בשווי מיליארדי דולרים שאיבדה את מובילות השוק שלה היא נוקיה. במקרה של נוקיה, היא הייתה כידוע אחת מיצרניות הטלפונים הניידים המובילה בעולם, אבל היא פספסה את הרכבת בתחום הסמארטפונים בטכנולוגיית מסך המגע, והמכשירים שלה נשארו מאחור. אותה קריסה קרתה גם ליצרנית הבלאקבארי Research In Motion. כל החברות האלו ורבות אחרות שעברו מן העולם, נכשלו בקריאת המגמות החדשות בתחומן והיו מאד ממוקדות בתחום הפעילות שלהן, וכשהן התעוררו והבינו את השגיאה כבר היה מאוחר מידי בשביל להדביק את הפער לשחקניות החדשות.

 

מצד שני, קחו לדוגמא את אחת החברות הוותיקות ביותר בארה"ב - ג'נרל אלקטריק. היא גם אחת הבודדות שהייתה חברה במדד הדאו ג'ונס בתחילת דרכו ב-1896 ועדיין נמצאת במדד, וכמובן גם חברה במדד ה- S&P500. החברה נוסדה ב- 1892 באמצעות מיזוג בין מספר חברות, כולל חברה בבעלות תומאס אדיסון, אותו אדיסון שהמציא את נורת החשמל, ועסקה בעיקר בתחום החשמל. כיום, 123 שנים לאחר מכן, מדובר באחת מחברות הענק הגלובאליות בארה"ב, שעוסקת במגוון רחב של תחומים החל מאנרגיה, נפט וגז, תעופה ותחבורה, בריאות, נדל"ן ופיננסים. ייתכן שכושר השרידות שלה נובע מפיזור הפעילויות הרחב שלה. מנגד, חוסר ההתמקדות בתחום אחד יכול להקשות על המשך המובילות שלה. זה גם מחייב שימוש בהלוואות בהיקפים גדולים כדי לממן פעילויות בתחומים שנמצאים בתקופות כלכליות מאתגרות, כמו מגזר האנרגיה בתקופה הנוכחית.

 

אז האם תרחיש דומה יכול לקרות גם לחברות הענק הנוכחיות? בהחלט. אם נעבור על רשימת המניות המובילות במדד ה-S&P500, נמצא ענקיות כמו אפל, גוגל, מייקרוסופט, אמזון ונטפליקס. לכל אחת מהחברות האלו יש עוד אפשרויות צמיחה רבות לפניה אך גם סיכונים שצריך לקחת בחשבון. קחו את אפל למשל, שגם אחרי ירידות המחיר הדרמטיות שחוותה לאחרונה, היא עדיין החברה בעלת שווי השוק הגדול ביותר בארה"ב. אין ויכוח לגבי החדשנות של החברה והעובדה שהמוצרים שלה הם בין האיכותיים ביותר בתחום. מצד שני, המתחרות נושפות בעורפה כל הזמן, במיוחד יצרניות הסמאטפונים והטאבלטים הסיניות, שמאפשרות לצרכנים לרכוש מוצרים לא רעים במחירים זולים בהרבה מאלו של אפל. גם סמסונג, מובילת השוק בתחום הסמארטפונים, לא עושה לאפל חיים קלים כאשר היא משיקה מוצרים מתחרים ברמת גימור ותפקוד גבוהים. אפל מצידה לא תהיה מוכנה לוותר על הבכורה בענף, וממשיכה להשיק מוצרים ושירותים חדשים, למשל האפל-פיי - שירות התשלומים שלה באמצעות הנייד, משהו שיכול להחליף בעתיד את התשלום באמצעות כרטיס אשראי.

 

הבאה בתור ברשימה היא גוגל. האם אתם יכולים לתאר לעצמכם עולם ללא תיבת החיפוש של גוגל? כנראה שלא, וזאת הסיבה בגללה גוגל צפויה להמשיך לייצר הכנסות של מיליארדי דולרים בשנה מפרסום מקוון. מצד שני, לאחרונה גם פייסבוק הכניסה לאתר שלה אופציית חיפוש מתקדמת. עדיין, זה חיפוש רק בתוך אתר פייסבוק, אבל לפי הנתונים יותר ויותר אנשים עוברים להשתמש בפלטפורמות החברתיות, כך שזה סיכון לפעילות של גוגל בהמשך הדרך.

 

גם אמזון ונטפליקס שינו את העולם - אמזון שינתה את הרגלי הצריכה שלנו ברשת ונטפליקס שינתה את הרגלי צריכת הטלוויזיה של האמריקנים (ולאחרונה היא מתרחבת לכל העולם). שני התחומים האלו רווים בתחרות. אמזון מתחרה מול מגוון רחב של אתרי קניות באינטרנט שצצים כמו פטריות אחרי הגשם, ונטפליקס צריכה להתמודד עם ריבוי אתרי צריכת תוכן ווידאו אינטרנטיים, שמאפשרים לצרכנים לרכוש תכנים במחירים זולים, אפילו בחינם. מצד שני, שתיהן כבר הוכיחו יכולת להמשיך לצמוח למרות התחרות העזה. כנראה שהמשקיעים חושבים שהן תמשכנה להצליח, אחרת אין הסבר למכפילי הרווח התלת-ספרתיים בהם נסחרות מניותיהן.

 

יש עוד חברות מובילות שוק רבות וטובות והיריעה קצרה בכדי לדון בכולן, אולם השורה התחתונה היא ברורה: לאף אחד מאיתנו אין כדור בדולח לחזות את העתיד הן בטוח הקצר ובטח שלא בטווח הארוך יותר, כך שאם אתם רוצים השקעה איכותית להרבה שנים אל תנסו להמר על חברה בודדת. גם אם היא מובילה את העולם היום, זה לא אומר שהיא בהכרח תוביל אותו גם מחר. לחילופין, קנו סל של חברות מובילות בעלות יציבות פיננסית, רווחיות עקבית, אשר מניותיהן נסחרות בתמחור נוח.זה יגדיל את פוטנציאל ההצלחה של ההשקעה שלכם בטווח הארוך.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.