סוגרים שנה: האירועים הכלכליים המרכזיים ב-2020, והתובנות המרכזיות ל-2021

שנת 2020 ללא ספק תיכנס לספרי ההיסטוריה, ונדמה שבשנים הקרובות האנושות כולה תמשיך להתמודד עם ההשלכות הבריאותיות והכלכליות הרחבות שמגפת הקורונה הביאה עמה. מה היו האירועים המשמעותיים בשנת 2020, ומהן התובנות המרכזיות קדימה, לשנת 2021 (ובכלל)?

"מה היו האירועים המשמעותיים בשנת 2020, ומהן התובנות המרכזיות קדימה, לשנת 2021". אינפוגרפיקה של שנה מתחלפת
אלטשולר שחם
|
06 ינואר, 2021

על אף התנודתיות הגדולה וירידה של קרוב ל-30% במדדים המובילים בשיא המשבר, שנת 2020 הסתיימה לבסוף במגמה חיובית בשוקי ההון, או לכל הפחות בירידות חד ספרתיות נמוכות. רחוק מאוד מהשפל שאפיין את חודש מרץ – אשר מסמל את שיאו של המשבר בשווקים.

 

הכלכלה הריאלית מצד אחד, שוק ההון מהצד השני

זוהי תצוגת תכלית לשנה שהייתה: מצד אחד, כלכלה שנפגעה ומציגה זאת היטב בנתוני המאקרו, ומן הצד השני שוק ההון שאמנם קיבל מכה בכנף בתחילת המשבר, אולם בהמשך הציג חוזק מרשים ושבר שיאים חדשים. כל זאת במקביל לפרסום הנתונים על ירידה בשיעור דו ספרתי בתוצר, קיפאון, אבטלה גבוהה וירידה בייצוא. כך למשל, מדד ה-stoxx600 האירופי, איבד כ-32% מינואר ועד לשפל באמצע מרץ. ת"א 125 איבד שיעור דומה, ומדד ה-s&p500 ירד בכ-30%. הנאסד"ק איבד כ-20% עד אמצע חודש מרץ. עם זאת, בסיכום שנתי, מדד הנאסד"ק מוביל עם תשואה גבוהה דו ספרתית של כ-43% בסיכום שנתי, אחריו מדד המניות הסיני, ה-CSI300 עם תשואה שנתית של כ-27%, ומדד ה-s&p500 עם תשואה של כ-15% ב-2020, כאשר מדד ה-stoxx600 ות"א 125 סיימו בטריטוריה השלילית עם ירידה של כ-4% וכ-3% בהתאמה. כל זאת במקביל לפרסום נתוני התוצר, אשר הציגו התכווצות של כ-8.1% ברבעון השני של השנה, לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והתכווצות של כ-1.4% ברבעון השלישי ביחס לרבעון המקביל בשנת 2019. הפער שנפער בין שוק ההון ובין הכלכלה הריאלית ונתוני המאקרו, נובע במידה רבה מהנטייה של שוק ההון להקדים ולהגיב עוד הרבה לפני שהחדשות הטובות מגיעות. כל אות או רמז חיוביים התקבלו בזרועות פתוחות והביאו לגל עליות נוסף בשוקי ההון.

 

מגמה משמעותית נוספת שליוותה אותנו השנה, היא השונות הגדולה שנוצרה בין הסקטורים. משבר הקורונה יצר שינוי משמעותי בטעמי המשקיעים, כאשר כל חברה נאלצה (ועדיין נאלצת) להוכיח את יכולות ההתמודדות שלה עם השלכות המגיפה. מגמה זו התחזקה בחלוף החודשים כאשר פורסמו הדוחות הרבעונים שחשפו את פגיעת המשבר בחלק מהחברות. השינויים הדרמטיים בהרגלי החיים והצריכה הביאו לכך שחברות רבות מסקטורים כמו טכנולוגיה, גיימינג, רפואה מרחוק, Ecommerce, אבטחת מידע או סייבר הציגו שיפור ניכר בתוצאותיהן, והמניות הגיבו בהתאם. לראיה, משקלן של 5 המניות הגדולות במדד ה-s&p500 (כולן מניות טכנולוגיה) עומד היום על כרבע מהמדד, והן מהוות כ-40% ממדד הנאסד"ק. מנגד, חברות מסקטורים כמו תיירות או תעופה, חוו ירידה משמעותית בחודשים האחרונים ומניותיהן סומנו כמי שצפויות להתאושש אחרונות מהמשבר.

 

מדפיסים כסף, ועוד ועוד כסף

אחת התופעות הבולטות של השנה החולפת היו הדפסות הכסף בהיקפים חסרי תקדים והמדיניות המרחיבה שבה נקטו בנקים מרכזיים מסביב לעולם על מנת לתמוך בכלכלה. בעוד שבשנת 2018 דובר על תחילת תהליך של העלאות ריבית, ב-2019 לאור אי אלו סימנים לחולשה כלכלית ומתחים גיאופוליטיים, חלק מהבנקים המרכזיים שינו כיוון והחלו בתהליכים של הפחתות ריבית, ואילו ב-2020 עם פרוץ מגפת הקורונה, כבר היה ברור לכולם שהריבית בכל העולם תיוותר אפסית עוד שנים ארוכות. כבר בחודש מרץ כשעוד לא היה ברור לגמרי מה יהיו היקפי הנזק של משבר הקורונה, הודיע הבנק המרכזי בארה"ב על הורדת ריבית משמעותית בשיעור של 0.5%. סביבת הריבית האפסית, כמו גם הדפסות הכסף ההמוניות, סייעו לשמירת המגמה החיובית בשוקי ההון, והמשקיעים קיבלו בזרועות פתוחות כל פעולה שננקטה בגזרה המוניטרית. גם בנק ישראל הציג מעורבות משמעותית והזרים כספים רבים לשוק, כשהכריז על תכניות שונות לרכישת אגרות חוב ממשלתיות ואגרות חוב קונצרניות בהיקפים של מיליארדי עד עשרות מיליארדי שקלים.

 

גם ממשלות בעולם נקטו בצעדים חסרי תקדים על מנת לסייע לאזרחיהן. אחת התכניות הבולטות בארה"ב למשל, הייתה חבילת סיוע אדירה בהיקף של 2 טריליון דולר, שכללה בין היתר העברת מאות מיליארדי דולרים לטובת הלוואות לעסקים קטנים, סכומים גדולים נוספים למערכת בתי החולים וכן תשלומי סיוע עבור מבוגרים וילדים. פסי ייצור של חברות מסוימות, כמו ג'נרל מוטורס, הוסבו לטובת התעשייה הלאומית ולייצור מכונות הנשמה וכל ציוד הכרחי אחר. בישראל, הוקצו גם כספים כסיוע לשכירים אשר קיבלו דמי אבטלה משופרים, לפנסיונרים שנאלצו להפסיק לעבוד וקיבלו דמי אבטלה ועבור עצמאים שקיבלו מענק מהמדינה באם עמדו בתנאים מסוימים. בהמשך אושרו בארה"ב תכניות סיוע נוספות בהיקפים גדולים.

 

הפלא הסיני

ניהול המשבר בידי הממשל בסין הוכיח את הפער בינה ובין העולם המערבי. מקורו של הווירוס היה אמנם בסין, אולם הצעדים הנוקשים והטיפול המהיר וחסר הפשרות של הממשל הביא עד מהרה לשליטה בהתפשטותו. בעוד שרוב מדינות העולם ממשיכות לספור חולים ונפטרים, מנסות למנוע גלי תחלואה ומחכות לחיסון הגואל, בסין התגברו על המגיפה בתוך זמן קצר. התמונות שפורסמו ובהן אלפים מצטופפים בפארקי מים ובמסיבות המוניות, מאות אלפי מבלים בזמן חופשת "שבוע הזהב" והמונים הגודשים את החומה הסינית ללא זכר לריחוק חברתי – עוררו עניין חריג ויצרו פליאה בעולם כולו.

 

ניצחונה של סין על וירוס הקורונה משתקף גם בנתונים הכלכליים, כאשר נתוני הצמיחה מעידים על חזרה ברורה למסלול צמיחה: התרחבות כלכלית של 4.9% ברבעון השלישי של השנה, והצפי לפיו סין תהיה בין המדינות היחידות בעולם שתציג צמיחה חיובית בסיכומה של שנת 2020. קרן המטבע העולמית צופה צמיחה של 1.9% בסין, לצד תחזיות להתכווצות חריפה של 4.3% בארה"ב ושל 7.2% באירופה בסוף השנה הנוכחית. הסגר ההרמטי שנמשך קרוב לשלושה חודשים וההתערבות הבוטה בחייהם הפרטיים של התושבים (מעקב אחר מפרי הסגר והחזרתם בכוח לבתיהם) הוכיחו עצמם. לאחר התייצבות בשיעורי התחלואה נפתחו מחדש במהירות מפעלים וקווי ייצור, והכל כמובן תחת כללים נוקשים וסדר מופתי.

 

מבט ל-2021

כעת כששנת 2020 מגיעה לסיומה, ניתן לומר ששנת 2021 נראית הרבה יותר ברורה ובהירה בהסתכלות קדימה. הנחת היסוד המרכזית שלנו היא שהריביות בכל העולם אשר נמצאות בשפל, ברמה אפסית ואף שלילית, מובילות לכך שהמקום המרכזי שיכול לייצר ערך הוא שוק המניות. ההערכות מצביעות על כך שהבנקים המרכזיים ימשיכו לקבוע את הטון בשנים הקרובות, להוציא לפועל מהלכים ולהתערב במידת הצורך. כל אלה עשויים לתמוך במגמה החיובית בשוק המניות, כמובן תוך שאנו לוקחים בחשבון משברים ואירועים לא צפויים כאלה ואחרים, שהם בלתי נמנעים ומהווים חלק מהמחזור הטבעי של שוק ההון והכלכלה.

 

מה שחשוב באמת: תובנות לשנה החדשה (ובעצם, לכל שנה)

 

  • התמדה, התמדה, התמדה. לטעמנו, זו אחת התכונות החשובות (אם לא החשובה ביותר) לכל משקיע או משקיעה בשוק ההון. לכן, המטרה היא לא לחפש את הטיימינג המתאים, אלא את המכשיר המתאים. כזה שהתמדה וטווח ארוך מאפיינים אותו, והוא מציג תשואות חיוביות לאורך זמן.

 

  • אי ודאות הייתה ותמיד תהיה חלק בלתי נפרד משוק ההון, ולא רק בזמני משבר. לכן, גם כאשר נוכל לומר שהמשבר מאחורינו, מרכיב אי הוודאות ימשיך להיות, כפי שתמיד היה, חלק אינטגרלי מהשווקים הפיננסיים. בדיוק בשל כך, גיבוש אסטרטגיה וההבנה שהיא מיועדת ליישום בטווח הארוך, יסייעו בהקטנת ההשפעה של מרכיב אי הוודאות על התיק.

 

  • לנקות רעשים, לבצע החלטות רק לאחר התייעצות ולא מתוך לחץ. המפתח הוא לנקות רעשים, ולדבוק בעקרונות בהתמדה ובאורך רוח תחת אותם רעשים. באופן כללי, יש חשיבות להיוועץ בבעל רישיון פיננסי ו/או פנסיוני ובייחוד בטרם ביצוע שינויים בתמהיל ההשקעות, על מנת להתאים את ההשקעה לאופי, לנתונים ולצרכים הייחודיים של כל משקיע או משקיעה.

 

גילוי נאות

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.