למה ישראלים משאירים את הכסף בעו"ש – למרות שהם יודעים שזה עשוי להיות לא משתלם?
משקי בית רבים בישראל מחזיקים סכומי כסף לא מבוטלים בחשבון העו"ש – בלי שהם מניבים תשואה או ערך כלשהו, ולעיתים גם נשחקים בשל עליית האינפלציה. מהן הסיבות הפסיכולוגיות לדחיינות פיננסית ואיך נוכל לפעול אחרת?


בימינו, המודעות לשחיקה הריאלית של כסף גבוהה, במיוחד בשנים שבהן האינפלציה מרימה ראש ואי הוודאות גדולה. ובכל זאת – הפער בין ההבנה לפעולה נותר בעינו. רוב האנשים יודעים שיש דרכים שבאמצעותן אפשר להרוויח יותר, אבל דוחים את ההחלטה. שוב ושוב. מדוע אנחנו דוחים החלטות כלכליות גם כשהן לטובתנו? ההסבר טמון לא רק בנתונים, אלא גם בפסיכולוגיה.
ישנן מספר סיבות עיקריות לדחיינות פיננסית:
- חוסר היכרות עם אלטרנטיבות ההשקעה: מכשירי ההשקעה נתפסים כמורכבים וכאלה שמצריכים הבנה והתעמקות מקצועית.
- אשליית הביטחון: השארת הכסף בחשבון העו"ש מייצרת תחושת שליטה וזמינות תמידית - גם אם בפועל זה לא תמיד משרת את החוסכים.
- הטיית הסטטוס-קוו: אנחנו מעדיפים באופן טבעי להשאיר דברים כפי שהם. להזיז כסף מחשבון העו"ש דורש החלטה אקטיבית, וזה דבר שהמוח שלנו נרתע ממנו.
- צורך בכסף זמין ונזיל: רבים חוששים שהכסף "ייתקע" במקום שלא יוכלו לגשת אליו בעת הצורך, או שיצטרכו לעבור תהליכים מסובכים כדי לקבל אותו בחזרה.
- עודף אפשרויות: ריבוי אפשרויות ההשקעה יוצר "שיתוק החלטה" – מצב שבו אנחנו מתקשים לבחור ולכן... לעיתים לא בוחרים כלל.
והתוצאה? הכסף יושב בעו"ש ולא עובד. הזמן עובר ולא מתקבל שום ערך. התוצאה של כל הגורמים הללו היא שהכסף שלנו לא עובד בשבילנו. במציאות של אינפלציה, כסף שיושב בעו"ש למעשה מאבד מערכו בכל יום שעובר.
הנה דוגמה קצרה להמחשה: 80,000 ש"ח שישבו בעו"ש במשך שנה עם אינפלציה של כ-3% נשחקו ואיבדו למעשה 2,400 ש"ח מכוח הקנייה שלהם. לעומת זאת, אותו סכום של 80,000 ש"ח בקופת גמל להשקעה (גמ"ש)* היה מושקע בשוק ההון.
לפי נתונים שפרסם משרד האוצר באתר גמל נט, התשואה הממוצעת בקופת גמל להשקעה (גמ"ש)* ב-5 השנים האחרונות עמדה על 9.53%. לשם הפשטות, אם נניח תשואה שנתית נטו של 9% וננכה את שיעור האינפלציה בגובה 3%, נקבל תשואה ריאלית של 6% - והמשמעות היא רווח ריאלי של 4,800 ₪.1
קופת גמל להשקעה (גמ"ש)* – משיכה בכל זמן, מסלולי השקעה לבחירה והפקדות איך שנוח לכם
אחד הפתרונות הנגישים והגמישים ביותר בשוק הוא קופת גמל להשקעה (גמ"ש)*. מדובר במכשיר חיסכון לכל מטרה שמאפשר לכסף שלכם להיות מושקע בשוק ההון לפי מסלול השקעה שתבחרו וליהנות מפוטנציאל לתשואה. זהו מכשיר חיסכון שמאפשר גמישות מלאה לחוסכים. בראש ובראשונה - נזילות מלאה. בניגוד לתפיסה הרווחת, הכסף בקופת גמל להשקעה (גמ"ש)* זמין בכל רגע. אפשר למשוך2 את הכסף בכל עת, ללא קנסות או עלויות מיוחדות, והכסף נכנס לחשבון תוך ימים ספורים מרגע בקשת המשיכה.
תוכלו גם לעבור ממסלול אחד לשני3 באופן חופשי בהתאם להעדפות שלכם: מסלול מניות שמאופיין ברמת סיכון גבוהה יותר למשל, או מסלול אג"ח שמאופיין בחשיפה נמוכה לסיכון, מסלול כללי שמשלב בין שני העולמות ויוצר איזון, ועוד ועוד מסלולים לבחירתכם.
בנוסף, בקופת גמל להשקעה (גמ"ש)* אין התחייבות להפקדות קבועות או לאופן ההפקדות. אפשר להפקיד סכום חד פעמי, לבחור בהוראת קבע ואפילו לשלב ביניהם – הכל לפי הצרכים והיכולות של כל חוסכת וחוסך. בקופת גמל להשקעה (גמ"ש)* של אלטשולר שחם אפשר להפקיד החל מ-100 ₪ בחודש ועד לתקרה שנתית של 81,711 ₪ (נכון לשנת 2025)4, כך שגם אם אין ברשותכם סכום גבוה או שאתם רוצים להתחיל בקטן, תוכלו לעשות זאת עם קופת גמל להשקעה (גמ"ש)*. כאמור, ניתן למשוך את הכסף בכל רגע נתון ובכפוף לתשלום מס על הרווחים הריאליים בגובה 25%, ואילו לאחר גיל 60 משיכת הכספים כפנסיה חודשית (לאחר העברתם לקרן הפנסיה) תהיה פטורה לחלוטין מתשלום מס על הקצבה.
לא צריך להיות מומחים פיננסיים כדי להבין שהשארת כסף בעו"ש היא החלטה כלכלית שעלולה לפגוע בנו. בהשקעות, כמו בתחומים רבים אחרים בחיינו, הזמן הוא המשאב הכי יקר, ולכן דחיינות של שנה או שנתיים יכולה לעלות אלפי שקלים – בלי ששמנו לב בכלל. לכן, קבלו החלטה, היו אקטיביים וכך אולי תמנעו שחיקה של הכסף שאתם עובדים עבורו כל כך קשה.
אולי יעניין אותך
-
אם אתם חיילים הנמנים על אוכלוסיית משרתי המילואים, עבור שירות מילואים פעיל בשנת 2024, יתכן שקיבלתם או שאתם צפויים לקבל מענק מילואים. רגע לפני שמתכננים חופשה או רוכשים רכב חדש, שווה לשקול אפשרות נוספת: השקעה בשוק ההון, כזו שאולי תמשיך לתגמל אתכם לאורך זמן.
-
חוק פנסיה חובה לעצמאים: אילו הטבות הוא כולל?
החל מ-2017 גם עצמאים מחויבים להפריש כספים לטובת חיסכון פנסיוני כדי להבטיח את עתידם הכלכלי לאחר הפרישה. כמה צריך להפריש ואילו מוצרי חיסכון פנסיוני קיימים כיום? -
כיצד ניתן להבטיח קצבת שארים מקרן הפנסיה לכל החיים עבור ילד עם מוגבלות?
אחד החששות הגדולים של הורים לילד/ה עם מוגבלות, הוא מה יקרה להם אחרי פטירת ההורים. האם יהיו להם מספיק כספים? איך ניתן לדאוג לעתידם הכלכלי? אחד הפתרונות החשובים במסגרת קרן הפנסיה הוא כיסוי ביטוחי ל- "בן עם מוגבלות", המאפשר לילד/ה לקבל קצבת שארים לכל ימי חייהם. -
אתם שאלתם – המומחים עונים: 7 שאלות נפוצות על פנסיה
האם הכסף שחסכתי באמת יעמוד לרשותי כשאצא לפנסיה? מה קורה לפנסיה במעבר לחו"ל או רילוקיישן, ומה היתרון של קרן פנסיה לעומת נדל"ן? אלה רק חלק מהשאלות ששואלים אותנו כל הזמן. ריכזנו עבורכם 7 שאלות עם 7 תשובות שעשויות להיות רלוונטיות לציבור החוסכים בישראל

פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: המידע לעיל נכון למועד פרסומו ביום 12/05/2025 ומוגש כמידע כללי בלבד. המידע לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי, המלצה ו/או חוות דעת, ואין בו כדי להוות תחליף להוראות החוק ו/או התקנון ו/או ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי המותאמים לצרכי הלקוח ו/או תחליף להם. האמור לעיל כפוף להוראות התקנונים הרלוונטיים, להוראות ההסדר התחיקתי ולנהלי החברות. אין באמור לעיל התחייבות של אלטשולר שחם להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש. *גמ"ש - קופת גמל להשקעה "אלטשולר שחם חיסכון פלוס" מספר קופה 7797. אין באמור תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי המותאמים לצורכי הלקוח או התחייבות להשגת תשואות. כפוף להוראות ההסדר התחיקתי, תקנון הקופה ונהלי החברה, כפי שיהיו מעת לעת. ט.ל.ח
- הנחות העומדות בבסיס החישוב: הנחת תשואה שנתית ברוטו (לא מובטחת) בגובה 4%, דמי ניהול בשיעור שנתי של 0.99% מהצבירה. בעת משיכה הונית של הכספים בכל גיל תשלמו מס בשיעור של 25% על הרווחים.
- משיכה תתבצע בתוך 4 ימי עסקים ממועד קבלת בקשה מלאה ותקינה. ככל שהמועד נופל על אחד משלושת ימי העסקים הראשונים בחודש, הפעולה תתבצע ביום העסקים הרביעי באותו החודש. בעת משיכה הונית של הכספים בכל גיל תשלמו מס בשיעור של 25% על הרווחים הריאליים. על אף האמור, משיכת הכספים כקצבה לאחר גיל 60 פטורה מתשלום מס הכנסה על הקצבה. יודגש, כי בהתאם להוראות הדין החלות כיום, לא קיים מנגנון למשיכת הכספים כקצבה ישירות מקופת גמל להשקעה. לצורך קבלת קצבה ניתן להעביר את הכספים לקופה לקצבה (קרן פנסיה או קופת ביטוח) וזאת החל מגיל 60.
- העברת כספים בין מסלולי השקעה תתבצע בתוך 3 ימי עסקים ממועד קבלת בקשת העברה מלאה ותקינה. ככל שהמועד נופל על אחד משלושת ימי העסקים הראשונים בחודש, הפעולה תתבצע ביום העסקים הרביעי באותו חודש.
- תקרת ההפקדה השנתית, נכון לשנת מס 2025, הינה 81,711.88 ₪. סכום תקרת ההפקדה מתייחס להפקדות עמית בכלל חשבונותיו בכל קופות הגמל להשקעה.