האם יש הצדקה לתמחור הנמוך של מניות הביטוח?

דובי קרייצמן
|
29 מרץ, 2016
גילוי נאות


חברות הביטוח נמצאות תחת לחץ כבד מצד הרגולטור, וזה בא לידי ביטוי בהתנהגות מניותיהן. האם אנו קרובים לסיום הלחצים הרגולטוריים בענף ושינוי כיוון של המניות?

 

תמליל הסרטון:

 

מדוע מניות הביטוח נסחרות עמוק מתחת להונן העצמי?

הרגולטור דורש מחברות הביטוח להעמיד הון כנגד ההתחייבויות שלהן למבוטחים כדי שיוכלו לעמוד בהן בכל עת. חלק לא קטן של ההתחייבויות הוא לתשלומי קצבה למבוטחים שחושבו על בסיס תוחלת חיים קצרה מידי, ככל הנראה, כך שקיים חשש שלחברות יהיה קושי לעמוד בהתחייבויות בעתיד. הבעיה חמורה יותר היות ואותן עתודות הון מושקעות בשוק ההון, בעיקר באפיקים סולידיים, ובסביבת הריבית הנוכחית החברות מתקשות לייצר תשואה מספקת עליהן. המשמעות היא שחלק מהחברות יצטרכו להגדיל את העתודות, בין היתר באמצעות גיוס חוב חדש שישמש כהון משני, מה שיגרור יותר הוצאות מימון וקיטון בשורת הרווח הנקי ובהיקף הדיבידנדים שיחולקו. החששות האלו באים לידי ביטוי בתמחור הנמוך של המניות במגזר.

 

האם ה"עננה" מעל חברות הביטוח צפויה להתפזר בקרוב?

לא בטוח. כפי שזה נראה הרגולציה בענף רק מתגברת והמפקחת על הביטוח נחושה להעביר רפורמות ולהוזיל את המחירים. רפורמה בביטוחי הבריאות כבר יצאה לדרך השנה, במסגרתה נאלצו חברות הביטוח ליצור פוליסות אחידות ולהוזיל את הפרמיות. רפורמה נוספת מתוכננת בתחום ביטוח החובה לרכב, וגם היא אמורה להוזיל את הביטוחים בעשרות אחוזים. בנוסף, מתכוונת המפקחת לאלץ את החברות לאפשר ניוד ביטוחי המנהלים בפוליסות הישנות שהלקוחות שהחזיקו בהן היו למעשה לקוחות שבויים מאז שנאסר על שיווק פוליסות אלו ב-2013. התהדקות הרגולציה הזו טובה לצרכנים אבל היא מכבידה מאוד על הרווחיות של חברות הביטוח.

 

אז האם להשקיע במניות חברות הביטוח כעת?

הניסיון מלמד שהתגברות החששות של המשקיעים בדרך כלל דוחפת את המניות נמוך מידי, ולדעתנו זה המקרה גם עם חברות הביטוח. למרות שאסור להתעלם מהסיכונים, עדיין מדובר בחברות בעלות יציבות פיננסית ורווחיות יפה, כך שהמגזר נראה מעניין לדעתנו, ואולי אף עשוי להינות אם הריביות בשוק יעלו. ההעדפה שלנו היא לחברות ביטוח שנשענות בעיקר על תחומי ביטוח המתחדשים כל שנה (כמו ביטוח רכב, רכוש וריסק), ופחות על ביטוחי מנהלים, פנסיה וחיים בהם הטווח ארוך וצריכים עתודות הון רבות. בנוסף אנחנו מעדיפים גם חברות יעילות וטכנולוגיות - עם פעילות "ישירה", כזו שנעשית און-ליין, ללא התערבות סוכן. דוגמא טובה לכך היא חברת האחזקות ביטוח ישיר, הפועלת באמצעות איי.די.איי ביטוח, שממשיכה לצמוח ולהציג תוצאות טובות.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה צולמה בתאריך 29/03/2016 הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור כפוף להוראות ההסדר התחיקתי ולהוראות התקנונים הרלוונטיים. אין לראות באמור התחייבות של החברה להשגת תשואות עודפות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד. אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ פנסיוני אישי המותאם לצרכי הלקוח. החברה רשאית לשנות את אופי מדיניות ההשקעה ו/או הרכב הנכסים כפי שיוחלט מעת לעת בכפוף להוראות התקנונים הרלוונטיים והוראות ההסדר התחיקתי. הדובר הינו סוכן ביטוח פנסיוני העובד בחברת אלטשולר שחם סוכנות לביטוח בע"מ שהינה סוכנות לביטוח פנסיוני מקבוצת אלטשולר שחם והינה בעלת זיקה למוצרים הפנסיוניים שבניהול אלטשולר שחם גמל ופנסיה בע"מ ובעלת זיקה לפוליסות הביטוח המשווקות על ידי אלטשולר שחם חברת ביטוח בע"מ.