הבורסה בת"א לא מצליחה להדביק את הפער

משבר הקורונה שפרץ לחיינו בסערה סביב חודש מרץ האחרון, גרם לתנודתיות חריפה בשוקי המניות. אלא שבזמן שמדדי המניות המובילים בעולם הציגו התאוששות מרשימה, המדדים בבורסה בת"א נותרו הרחק מאחור

"משבר הקורונה שפרץ לחיינו בסערה סביב חודש מרץ האחרון, גרם לתנודתיות חריפה בשוקי המניות". שור מול דוב
דרור ברגר
|
02 יולי, 2020

 

1. לפני שנצלול להסברים, בוא נדבר קצת מספרים – כמה רחוקה הבורסה בישראל מהביצועים של בורסות אחרות בעולם?

מה שמעניין לראות הוא בעצם כמה רחוקים המדדים המובילים בעולם נכון לסוף חודש יוני, מרמות השיא שנקבעו בחודש פברואר, רגע לפני פרוץ משבר הקורונה. נתחיל באסיה, שם הניקיי היפני רחוק כיום כ- 9% מהרמה שבה נסחר טרם פרוץ הקורונה. מדד שנחאי בבורסה הסינית, שם הרי התחיל כל הסיפור, נמצא במרחק של 4% בלבד מהרמה בה נסחר בתחילת השנה. באירופה, הבורסה הגרמנית קרובה 12% לשיא, ובארה"ב מדד ה-s&p500  נמצא במרחק של פחות מ- 10% משיא כל הזמנים, כאשר הנאסד"ק כבר שבר את שיא כל הזמנים. מול כול הנתונים האלה, מדד ת"א 35, המדד המוביל בבורסת ת"א – רחוק כמעט 30% מהשיא שנרשם בחודש פברואר.

 

2. דרור, בהחלט פער משמעותי. בוא נדבר על הסיבות - ממה נובע הפער החד בביצועים?

ההסבר העיקרי נוגע לסוג החברות המרכיבות את המדד המוביל של הבורסה בת"א, מדד ת"א 35. מניות הבנקים והנדל"ן תופסות משקל משמעותי מאוד ולמעשה מהוות כארבעים אחוזים מהמדד. מדובר בשני תחומים שהם מהנפגעים העיקריים של משבר הקורונה: החשש ממיתון כלכלי מתמשך לנוכח החזרה האיטית של ישראלים רבים לשוק העבודה, לצד העובדה שמעסיקים רבים זיהו במהלך התקופה הזו את יתרונות העבודה מהבית, הן בין הסיבות העיקריות לפגיעה בבנקים ובחברות הנדל"ן. מנגד, תחומים כמו טכנולוגיה, סייבר, מסחר מקוון וכדומה, שמציגים עמידות ואף קיבלו דחיפה משמעותית במהלך התקופה הזו - זוכים לייצוג נמוך במדדי הבורסה בת"א. ישראל אמנם נחשבת לאומת היי-טק וסטארט-אפ, אולם בפועל הבורסה בת"א סובלת מהיעדר גיוון סקטוריאלי ומוטה מאוד לתחומים המסורתיים. בזמן שבבורסה בת"א החברות הדומיננטיות הן מתחומי הבנקאות ונדל"ן, בוול סטריט מדובר על חברות כמו אמזון, גוגל ומיקרוסופט, שנמצאות בחזית הקדמה בעולם.

 

3. אכן, זו בהחלט נקודה מעניינת. בעיה נוספת של הבורסה בת"א היא היעדר סחירות מספקת.

נכון. רק לאחרונה ראינו פרסום בעיתונות המקומית לפיו היקף המסחר היומי במניית אפל ביום נתון, גדול פי 30 מהיקף המסחר היומי בכל 450 המניות שנסחרות בבורסה בת"א יחד. היקף המסחר היומי הוא פרמטר חשוב מאוד לגופים המוסדיים: גוף מוסדי שמנהל עשרות מיליארדי שקלים או יותר, ומבקש לקנות מניה כלשהי בהיקף לא גדול במיוחד של 100 מיליון שקל, עשוי להיתקל בקושי משמעותי במקרה שבו מחזורי המסחר באותה מניה נמוכים. השלמת הרכישה עשויה לקחת זמן ארוך, והדבר נכון גם במקרה ההפוך שבו רוצים למכור נייר ערך. נקודה נוספת היא, שגופים מוסדיים שמבצעים עסקאות יחסית גדולות בנייר ערך מסוים, צריכים להתמודד עם ההשפעה שיש להם על שער נייר הערך. רכישה או מכירה מרוכזות וגדולות באופן יחסי יבואו לידי ביטוי באופן כמעט מיידי בשער נייר הערך והן עשויות להשפיע על כדאיות העסקה. בחו"ל, לעומת זאת, מחזורי המסחר גבוהים מאוד ולכן ניתן לבצע עסקאות גדולות מבלי שתהיה להן השפעה על שער נייר הערך.


גילוי נאות

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה מהווה הערכה מקצועית בלבד. לחברה ו/או לחברות הקשורות אליה עשוי להיות עניין אישי בנושא והיא/הן עשויות להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך המצוינים במידע באתר. אין לראות באמור כהמלצה ו/או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכי הלקוח, או הזמנה לייעוץ כאמור ו/או הצעה להחזיק/לקנות/למכור ני"ע או נכסים פיננסיים. הסקירה מתבססת על מידע פומבי וגלוי , וכן על הערכות ואומדנים שעשויים להיות חסרים ו/או בלתי מדוייקים או בלתי מעודכנים. הסקירה אינה מתיימרת להוות ניתוח מלא של כלל הנושאים המפורטים בה והיא אינה באה להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הצופה. הדעות המובאות בסקירה נכונות ליום הסקירה והן יכולות להשתנות בכל עת ללא הצורך בהודעה כלשהי. אין להעתיק, להפיץ, לשדר או לפרסם ברבים את הסקירה ללא אישור מראש. האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.