אחרי הנפילה – האם מניות החשמל הסולארי אטרקטיביות להשקעה?

אלטשולר שחם
|
16 דצמבר, 2018
גילוי נאות

החשמל הסולארי צפוי להוות גורם משמעותי מאוד במשק החשמל העולמי בעתיד. הוא לא רק ירוק, אלא לאחרונה גם הפקת חשמל באמצעותו הפכה לכלכלית. אם זה נכון, אז מה עשויות להיות הסיבות לכך המניות במגזר חוו ירידות מחירים השנה?

השמש היא כידוע מקור האנרגיה הזמין, הנקי והזול ביותר שקיים בכדור הארץ, וזו הסיבה שמדינות רבות שואפות מאז ומעולם להשתמש באנרגיה הזו לייצור חשמל. הבעיה המרכזית בה נתקלו יצרניות החשמל הסולאריות בעבר, הייתה היעילות הנמוכה של המרת אנרגיית השמש לחשמל והמגבלות של אגירת האנרגיה הזו. אבל בשנים האחרונות חלה מהפכה בתחום - מחירי הפאנלים הסולאריים צנחו והיעילות האנרגטית השתפרה בצורה ניכרת.

ההתקדמות הטכנולוגית בתחום הסוללות יושמה בהצלחה גם עבור המערכות הסולאריות ושיפרה את יכולות אחסון האנרגיה הסולארית שלהם בצורה משמעותית. השיפור הזה ביחד עם ירידת מחיר הפאנלים עצמם, הפכו את הפקת החשמל הסולארי לתחרותי מול הפקת החשמל בדרכים המסורתיות, כגון שריפת פחם או גז. בנוסף, במדינות רבות, ובמיוחד בארה"ב, ניתנו הטבות מיסוי ליצרניות החשמל הסולאריות, מה שנתן דחיפה נוספת לתחום.

למרות הצמיחה המרשימה, ייצור החשמל הסולארי מהווה עדיין רק חלק זעיר מתוך כלל ייצור החשמל העולמי. בארה"ב למשל, אחת המדינות המובילות בתחום, החשמל הסולארי היווה רק כ-2.4% מסך ייצור החשמל במחצית הראשונה של 2018. היות ועלות הפקת חשמל סולארי צפויה להשתוות בשנה הקרובה לעלות הפקת החשמל באמצעות תחנות כוח קונבנציונליות, אנחנו מעריכים כי הגידול בהפקת חשמל סולארי יתרחב בצורה משמעותית בשנים הקרובות.

אחת החברות שכבר נהנית מהפריחה בתחום, היא חברת סולאראדג' (SolarEdge) הישראלית. סולאראדג' היא אחת מהחברות המובילות בעולם למערכות מיצוי ההספק של פאנלים סולאריים (PowerOptimizer), שהן למעשה "המוח" מאחורי המערכות הסולאריות. המערכות של החברה מוטמעות בקולטים הסולאריים במהלך הייצור או מחוברות לכל קולט בעת ההתקנה, מייצבות את רמת ההספק המרבית לכל קולט, וכך מביאות את המערכת לנצילות האופטימאלית. בנוסף, החברה מייצרת ממירים (Solar Inverters) שהופכים את האנרגיה המופקת מהפאנלים הסולאריים לזרם חשמל לשימוש ביתי ומערכות שליטה (PVMonitoring).

ירידת מחירי הפאנלים הסולאריים בשנים האחרונות הגדילה מאוד את האטרקטיביות לרכישתם, מה שנתן רוח גבית חזקה למוצרים של סולאראדג'. ברבעון השלישי של השנה צמחו הכנסותיה ל-236.6 מיליון דולר, גידול של 42% בהשוואה לרבעון המקביל מלפני שנה. החברה רשמה רווח נקי של 45.6 מיליון דולר, עלייה של 63% בהשוואה לרווח בתקופה המקבילה. הצמיחה החזקה יחד עם עיכוב בכניסת תחרות מסין הביאה לעלייה גם במחיר המניה, שעלה מ-13 דולר בתחילת 2017 ל-66 דולר במאי השנה.

הפריחה של סולאראדג' התבססה לא רק על היתרון הטכנולוגי שלה, אלא גם על העובדה שהיא פעלה בשוק עם תחרות מועטה יחסית (בניגוד לשוק ייצור הפאנלים הסולאריים עצמם, שהוא תחרותי למדי). אבל לפני מספר חודשים השתנתה התמונה והתחרות בתחום התחזקה לאור כניסתן של מספר שחקניות גדולות, ובעיקר חברת וואווי (Huawei), אותה רובכם מכירים כיצרנית מובילה של טלפונים ניידים.

וואווי היא כבר שנים אחת מהחברות המובילות לייצור ממירים למערכות סולאריות, אבל השנה היא החלה גם לשווק מוצרים לשוק החשמל למגורים. עד עתה היא החלה למכור באוסטרליה ובגרמניה, וכעת היא בתהליך של חדירה גם לארה"ב. נראה כי המהלך הזה הגדיל מאוד את התחרות בענף והוביל את המניות בתחום לאבד אחוזים רבים משוויין. מנית סולאראדג' למשל, איבדה כ-40% משוויה בחודשים האחרונים.

ייתכן שגם בסולאראדג' הבינו שהתחרות בענף הולכת להתגבר ולכן הם כבר מנסים להרחיב את פעילות החברה לאפיקים חדשים בתחום הסולארי. במאי השנה היא נכנסה לתחום מערכות האל-פסק באמצעות רכישת חברת גאמאטוניק הישראלית, ולאחרונה היא ביצעה רכישה נוספת, של חברת Kokam הקוריאנית, שהיא ספקית של תאי ליתיום-יון, סוללות ופתרונות אגירת אנרגיה.

ראוי לציין שקיימת מלחמת סחר בין ארה"ב לסין שעשויה להשפיע בצורה משמעותית על התחרות בתחום. ככל שפעילות וואווי תוגבל בארה"ב, רמת המחירים בארה"ב תושפע פחות, דבר שצפוי להיות חיובי לסולאראדג' וראוי להילקח בחשבון.

האם להערכתנו זה מספיק כדי להצדיק השקעה במניית סולאראדג' או בחברות האחרות במגזר? מצד אחד, תחום ייצור החשמל הסולארי צפוי להמשיך לפרוח בשנים הקרובות וגם בעתיד הרחוק יותר, והחברות בתחום צפויות ליהנות מכך. מצד שני, ככל שייכנסו מתחרות סיניות, סביר להניח שהן יציעו את אותם המוצרים של החברות הנוכחיות אבל במחירים זולים יותר. כתוצאה מכך, תהיה האטה בקצב הצמיחה של החברות בענף וצפויה התכווצות משמעותית בשיעורי הרווחיות. בסיטואציה כזו אנחנו סבורים שעדיף להימנע מהשקעה בתחום. אפשר יהיה לשקול את הנושא שוב, כשתהיה וודאות גדולה יותר לגבי חלוקת המכירות בין החברות השונות ורמת הרווחיות החדשה בענף.

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.