המדדים האמריקנים המובילים נמצאים כרגע פחות או יותר באותה נקודת מחיר בה ניצבו בתחילת השנה. מנגד, מדד ת"א 100 התנהג - בדומה למדדים מובילים באירופה, גם הוא הציג מגמה שלילית. מתחילת השנה ירד מדד ת"א 100 בכ- 7%. עוד לפני ה-Brexit מצבה של הכלכלה האירופית היה עגום, והעזיבה של בריטניה את האיחוד לאחרונה הוסיפה שמן למדורה, וזה עשוי להצדיק חלק מהירידות במדדים האירופאים. גם בכלכלה המקומית יש בעיות מסוימות, אבל חלק נכבד מהחברות עדיין מציגות תוצאות כספיות טובות וצמיחה, כך שהירידה של המדדים המרכזיים אינה מגיעה בעקבות האטה כלכלית גורפת. להיפך, סקטורים מסוימים אף נראים טוב והמניות שלהם הציגו תשואה יפה מתחילת השנה.
כמו שכבר הסברנו בעבר, אחד הסקטורים שירד הכי הרבה הן חברות הפארמה (למען האמת, מגזר חברות הביומד אף ירד יותר מתחילת השנה, ירידה של 15%, אבל מדובר בחברות קטנות יחסית שהירידה שלהן מגיעה מסיבות אחרות). ירידות המחירים של החברות במגזר הפארמה התרחשה בכל העולם. בין הגורמים העיקריים לכך אפשר להזכיר את התחרות העזה בענף והלחץ שהיא מייצרת על מחירי התרופות, והתהדקות הרגולציה שמנסה להוזיל את עלויות הרפואה עבור הצרכנים. נוסף על כך נרשמה צמיחה חלשה מהצפוי של חברות בענף בשווקים מתעוררים, וכן מכירות מאכזבות של תרופות חדשות. הדברים האלו הובילו לירידה בהכנסות וברווחיות של החברות, כך ששווין ירד בהתאם.
היעדר הצמיחה ביחד עם הריבית הנמוכה במשק, מעודד קונסולידציה בענף. בחלק מהמקרים, מדובר ברכישות עוינות שבסופו של דבר נכשלות. מטבע הדברים, התחרות מובילה את הרוכשות להציע לעיתים מחיר רכישה מופרז, מניות הנרכשת והרוכשת עולות בהתאם, וכאשר העסקה מתפוצצת המניות צונחות בחזרה למטה למחיר שנראה הגיוני יותר. בשנה האחרונה היו מספר לא מבוטל של הצעות רכש שנכשלו והובילו למהלך ירידת מחיר דרמטית שכזו. חברות הפארמה מהוות כמעט רבע ממדד ת"א 100, כך שירידות המחירים האלו לחצו על המדד כולו ותרמו לתשואה השלילית השנה.
סקטור נוסף שעדיין נמצא תחת אש הוא מגזר התקשורת. מהפכת התחרות והמחירים שהתחוללה לפני מספר שנים עדיין לא עברה, והשחקניות הגדולות מתקשות לחזור לרווחיות. גם במגזר האופנה המצב התחרותי דומה– החברות המקומיות מתקשות להתמודד עם התחרות העזה שהתגבשה בשנים האחרונות בינן לבין עצמן ולבין שחקניות זרות מחו"ל, שעשו עלייה לארץ או מאפשרות רכישה דרך רשת האינטרנט. לאור זאת, המניות ממגזרים אלו המשיכו לחוות ירידות.
מנגד, חברות מתחום הנדל"ן המניב נראות מצוין וזה בא לידי ביטוי במדד הנדל"ן, שעלה בכ-13% מאז תחילת השנה. לפי הנתונים מהדוחות של החברות, התפוסה במרכזים המסחריים וגם במשרדים כמעט מלאה ומחירי השכירות שומרים על רמה גבוהה. נקודת אור חיובית נוספת מגיעה מכיוון הריבית הנמוכה, שמוזילה את עלויות המימון ומקלה על החברות להרחיב את פעילותן בזול. בנוסף, רוב החברות בענף פועלות תחת מינוף סביר, כך שהסיכון הפיננסי שלהן אינו מסתמן כגבוה במיוחד. לאור זאת, לדעתנו מניות המגזר נסחרות בתמחור סביר ואנחנו ממשיכים להיות אופטימיים לגבי השקעה בהן בשנים הקרובות.
גם החברות הטכנולוגיות המקומיות נראות מבטיחות. המוח הישראלי ממשיך להמציא פטנטים ולשמור על היתרון התחרותי גם מול השחקניות המובילות בעולם. ההייטק הישראלי הוא אחד מענפי הצמיחה החזקים ביותר של המשק הישראלי, ומעיד על כך קצב האקזיטים המרשים שאנו רואים. לצערנו, מרבית החברות המעניינות הינן פרטיות, אבל גם בקרב החברות הישראליות הציבוריות הנסחרות בת"א או בוול סטריט לא חסרות מניות שנראות מעניינות להשקעה לטווח הארוך.
אולי יעניין אותך
-
משקיעים מתחילים או מנוסים? זה לא ממש משנה. הנה 10 הטעויות הפופולאריות ביותר של משקיעים בשוק ההון – והדרך לנסות להימנע מהן
-
אלטשולר שחם מגוון את תיק ההשקעות: מאפשר להצטרף להשקעות אלטרנטיביות
השקעות אלטרנטיביות, שהיו פתוחות רק בפני גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים בעלי הון, מאפשרות להשקיע במגוון תחומים שאינם נסחרים בבורסות כמו נדל"ן, וקרנות גידור -
עניין של ביקוש: האם עליית הריבית יכולה להצליח לצנן את מחירי הדיור?
עליית הריבית הרחיקה משוק הנדל"ן משקיעים ורוכשים פוטנציאליים, שנרתעים מהתייקרות החזרי המשכנתא. כיצד יושפע הביקוש בטווח הארוך ואיך הוא משפיע על שוק השכירות? -
האם הצמצומים בהייטק מחלחלים אל ענף הנדל''ן המניב?
בחצי הראשון של השנה ראינו עליות חדות במחירי השכירות למשרדים ובשיעורי התפוסה. אבל בחודשים האחרונים, עם הציפייה להאטה עולמית וצמצומים בחברות הייטק, עולה השאלה - האם אנחנו לקראת שינוי מגמה?
פרטייך נקלטו במערכת
הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. ***המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה מחזיקים או עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה.