ההיעלמות והחזרה של ג'ק מא: האם בקרוב יחל עידן חדש עבור חברות הפינטק בסין?

חברות ההייטק הסיניות חוות כעת לחץ משני כיוונים שונים: מצד אחד הידוק הרגולציה בסין, ומן הצד השני קשיים מצד הממשל בארה"ב בעקבות מלחמת הסחר בין שתי המעצמות. האם השנה הקרובה תהיה שנת מפנה לחברות בענף?

"חברות ההייטק הסיניות חוות כעת לחץ משני כיוונים שונים". טלפון על רקע מפת סין
אלטשולר שחם
|
09 פברואר, 2021

חודשים סוערים עוברים על סקטור חברות ההייטק בסין. אותן חברות שעד לפני מספר חודשים נהנו מחופש (כמעט) מוחלט, עולות כעת לכותרות בהקשר של הגבלות וחוקים חדשים שהן יצטרכו להיות כפופים להם. למרות שמדובר בסקטור רחב, במרכז הסיפור עומד המיליארדר הסיני, ג'ק מא, אשר הקים  את ענקית הסחר המקוון עליבאבא (אבל כבר לא מנהל אותה) וגם בענקית הפינטק אנט, אותה ביקש להנפיק בחודש נובמבר. הסאגה החלה ב-24 באוקטובר, אז נשא מא נאום נוקב ובו מתח ביקורת על הרגולטור ועל הבנקים בסין, בו אמר בין היתר כי "הרגולציה של העתיד לא יכולה להיעשות באמצעים של אתמול". זמן קצר לאחר הנאום, זומן ג'ק מא ובכירים נוספים בחברת הפינטק שלו, אנט, לשיחות סגורות שהובילו לבסוף לביטול הנפקת החברה בהונג קונג, שהייתה אמורה להיות הגדולה בהיסטוריה. נזכיר כי אותה הנפקה זכתה לביקושים אדירים של פי 400 מההיצע שהגיעו לכ-3 טריליון דולרים. החברה עצמה ביקשה לגייס 34.4 מיליארד דולרים – גיוס ההון הגדול ביותר אי פעם.

עד לפני מספר חודשים פעלו חברות ההייטק בסין באין מפריע, וכוחן בקרב הצרכנים הלך וגדל במהירות במרוצת השנים. מדובר בחברות שהובילו תהליכי דיגיטציה מהירים בענפי הקמעונאות, הפרסום, הבידור והפיננסים. הרגולציה, מנגד, לא הייתה מהירה כמו ההתפתחות של אותן חברות, מה שהביא לכך שהן כמעט ולא הוגבלו. זה היה מצב של Win-Win גם עבור החברות עצמן, גם עבור הכלכלה הסינית והממשל וגם עבור הצרכנים שחווית הקנייה שלהם השתפרה והם נהנו משירותי סליקה וסחר מקוון מתקדמים ויעילים. כעת, חל מפנה. הרגולטור הסיני טוען שהחברות בתחום מנצלות לרעה את כוחן, שהן פועלות כמונופול ולא מאפשרות תחרות הוגנת, ופירסם שורה של הגבלות החלות עליהן. הממונה על ההגבלים העסקיים בסין פרסם הצעה לביסוס הנחיות למאבק בהתנהלות אנטי תחרותית של החברות הללו, ואף פתח בחקירה כנגד חברת הסחר המקוון עליבאבא בפרט. חשוב לציין שעליבאבא אמנם צברה כוח משמעותי בסין, אולם נתח השוק שלה במדינה נמצא במגמת ירידה. בשנת 2014 הוא עמד על כ-76%, ואילו כיום (שנת 2020) הוא ירד לכ-59%.

מלבד הרגולציה המתהדקת בסין, גם בארה"ב נתקלות החברת בקשיים על רקע מלחמת הסחר המתנהלת בין סין וארה"ב, כאשר ענקיות ההייטק קיבלו "טיפול" מיוחד. זמן קצר לפני שסיים את כהונתו, חתם דונלד טראמפ על צו נשיאותי האוסר על אמריקאים להשקיע בחברות סיניות אשר קשורות לצבא הסיני, כאשר אותן חברות (ה-MEUs) אף צפויות להימחק מהמסחר בבורסות בארה"ב. שבועות ספורים לפני שכהונתו הסתיימה, איים טראמפ להכניס גם את החברות עליבאבא וטנסנט לאותה "רשימה שחורה". בנקודה הנוכחית סביר שמחיקת החברות (אם אכן תתרחש) תשפיע בעיקר על קרנות בארה"ב המבקשות להיות חשופות לצמיחה ולשוק הסיני, אולם חלק מהחברות מהוות משקל משמעותי במדדים גלובליים, ומניית עליבאבא, למשל, נמנית עם 10 המניות הסחירות ביותר בארה"ב.

כעת, חברות ההייטק הסיניות בהחלט צריכות לחשוב מסלול מחדש ולבצע שינויים אשר יותאמו להידוק הרגולציה, המגבלות והכללים החדשים. המטרה המרכזית של הרגולציה היא הגנה על הצרכנים מפני שימוש לרעה בנתונים אישיים, מניעת שיתוף מידע רגיש, ביטול הסכמים שנועדו למנוע כניסה של חברות מתחרות, שימוש במחירי הפסד ועוד. במקביל, גם האיום המרחף של מחיקתן מהמסחר בארה"ב, עלול להשפיע עליהן. יש לציין שלא מעט מאותן חברות סיניות שהיו נסחרות רק בארה"ב, נסחרות כעת גם בהונג קונג כדי ליהנות מהביקוש המקומי ולהיות חשופות פחות לאיומים על מחיקתן מהבורסה האמריקאית. 

ועדיין, ההערכה היא שבטווח הארוך הן יבצעו את ההתאמות הנדרשות וישתפו פעולה באופן מלא עם הממשל הסיני, זאת על מנת להבטיח את המשך פעילותן. לאור העובדה שנפח הפעילות העיקרי שלהן ופוטנציאל הצמיחה טמונים בעיקר בשוק הסיני, יש להן אינטרס משמעותי לשתף פעולה עם הרגולטור בסין, ועם החוקים והמגבלות שיוטלו עליהן. גם הממשל עצמו לא מעוניין בפגיעה בחברות הללו, שכן יש להן השפעה משמעותית על הצמיחה במדינה והן אף מסייעות לממשל להגשים יעדים שונים כדוגמת מעבר למשק המבוסס על צריכה פרטית. מעבר לכך, מדובר בחברות בעלות השפעה מהותית לא רק על הצרכנים עצמם, אלא על יעילות שרשרת האספקה כולה – כולל יצרנים, סיטונאים וספקים.

בשורה התחתונה, אפשר לומר שהאינטרס של החברות והממשל הסיני הוא זהה, ולכן הפגיעה בהן לא צפויה להיות בעלת השלכות ארוכות טווח. במקביל, גם הרישום שלהן בבורסה בהונג קונג מפחית את התלות בשוק המניות בארה"ב, מאפשר להן חשיפה לקהלים מגוונים יותר ובכך תורם ליציבותן. מנגד, לאור ההתפתחויות בענף והשינויים שהחברות נדרשות לבצע במודל העסקי, לא מן הנמנע שנראה אותן נסחרות בתנודתיות בתקופה הקרובה.


גילוי נאות

אולי יעניין אותך

תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: *אין בתשואות ובדירוגי העבר בכדי להבטיח תשואה או דירוג דומים בעתיד ** הסקירות המוצגות באתר זה הוכנו על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות אלטשולר שחם ו/או מי מטעמה, והן בוצעו בהסתמך אך ורק על מידע פומבי גלוי לציבור. *** המידע מבוסס על מידע שדווח לציבור על ידי החברות הנסקרות בו וכן על הערכות ואומדנים, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. **** המידע המוצג במסגרת הסקירות, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני"ע ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו, ולכן אין לראות במידע האמור, כהמלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או הזמנה לקבל הצעות או ייעוץ- בין באופן כללי ובין בהתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של המשקיע- לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. *****החברה ו/או החברות הקשורות אליה ו/או בעלי עניין בה עשויים להחזיק ו/או לסחור בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במידע באתר ולהיות בעלי עניין אישי בנושא, וזאת חרף האמור בתוכן המידע המוצג. ****** אין באמור במסגרת המידע באתר כדי להוות התחייבות להשאת תשואה. ******* האמור לא מהווה תחליף ליעוץ מס פרטני.