אחסון מטבעות בארנקים

כיום קיימות מספר דרכים מקובלות לאחסון מטבעות קריפטו של הסוחרים והמשקיעים בתחום הקריפטו. במאמר הנוכחי נציג את האפשרויות השונות ונבצע השוואה ביניהן.

"כיום קיימות מספר דרכים מקובלות לאחסון מטבעות קריפטו של הסוחרים והמשקיעים בתחום הקריפטו". טלפון עם מטבעות דיגיטליים
אלטשולר שחם
|
21 פברואר, 2022

איך מאחסנים מטבעות קריפטו?

מטבעות קריפטו מאחסנים באמצעות המונח שנקרא ארנק קריפטו, כאשר קיימים מספר סוגי ארנקים כפי שנפרט בהמשך.

 

לחצו כאן כדי לרכוש קריפטו עם הוריזון מבית אלטשולר

 

מה זה ארנק קריפטו?

ארנק בעולם הקריפטו זהו בעצם המונח המקביל לחשבון הבנק שלכם מהעולם האמיתי. ההבדל המהותי הוא שבעולם הקריפטו אין לכם צורך בגוף שיתווך עבורכם את השירות והחיבור למערכת הפיננסית, אלא אתם יכולים לפעול באופן עצמאי מול רשת הבלוקצ'יין.

 

לכל ארנק קריפטו יש שני רכיבים קריטיים:

 

1. כתובת הארנק -

כתובת הארנק זוהי כתובת אשר ידועה לכולם, היא משמשת אותנו לצורך קבלת מטבעות הקריפטו והפקדתם בארנק. אפשר לדמות את כתובת הארנק לכתובת המייל שלכם. כתובת המייל שלכם היא דבר שידוע לכל, זוהי בעצם הכתובת שממנה אתם שולחים או מקבלים מיילים. אם יש לאדם כלשהו את כתובת המייל שלכם, זה לא אומר שהוא יכול להתחבר למייל שלכם. ככה בדיוק עובדת כתובת הארנק בארנקי הקריפטו. כאשר אתם מושכים מהארנק שלכם מטבעות, הכתובת המקבלת תוכל לדעת מאיזה כתובת הגיעו אליה המטבעות, אך לא תוכל להתחבר לארנק שלכם ללא הסיסמה לארנק. אותו דבר כמובן גם לגבי אופן קבלת המטבעות, אתם יכולים לתת את כתובת הארנק שלכם ואליו ישלחו אליכם את מטבעות הקריפטו. ההתחברות לארנק מתבצעת אך ורק באמצעות המפתח הפרטי – מיד נעסוק בזה.

 

2. מפתח פרטי (Seed) -

המפתח הפרטי זוהי הסיסמה של הארנק והדרך היחידה באפשרותה ניתן לגשת אליו. המפתח הפרטי מתבטא באמצעות סיסמה ארוכה באורך של 12 עד 24 מילים באנגלית, כאשר כמות המילים משתנה בין דגם ארנק אחד לארנק אחר. שימו לב שרק באמצעות המילים הללו של המפתח הפרטי מתקיימת הוכחת הבעלות על הארנק, כל מי שיזין את המילים של המפתח הפרטי באפליקציית ארנק כלשהי יקבל אוטומטית גישה לארנק ויוכל לבצע בו פעולות כגון משיכת כספים. המפתח הפרטי הוא למעשה מה שמוכיח את הבעלות שלכם על המטבעות מול רשת הביטקוין או מול רשת המטבע הרלוונטית, המפתח הפרטי הוא דבר אישי וסודי אשר אתם נדרשים לשמור עליו במקום בטוח, תדאגו שרק לכם תהיה גישה אליו. אין למסור את המפתח הפרטי לעולם לאף גורם – אנחנו מזכירים כי מי שמחזיק במפתח הפרטי מחזיק בגישה לארנק ויכול לבצע משם משיכת כספים בקלות.

 

כיצד ניתן לדעת מה הוא המפתח הפרטי של הארנק?

בעת פתיחת ארנק קריפטו אתם מקבלים את המפתח הפרטי שלו, הארנקים הם אלו שקובעים את המילים ומביאים לכם אותם בצורה אוטומטית. עליכם לרשום את המילים לפי הסדר אחד לאחד, כך שאם תרצו להתחבר לארנק בעתיד תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות המילים הללו של המפתח הפרטי ובכך לגשת לארנק הקריפטו שלכם. במידה וטעיתם במילה אחת או שהיא נרשמה בצורה לא נכונה מבחינת איות, קחו בחשבון שייתכן מאוד שלא תוכלו לגשת לארנק שלכם לעולם, עד אשר תמצאו את רצף המילים הנכון. שימו לב שבעולם הקריפטו אתם הבנק של עצמכם, אין שירות לקוחות כלשהו. במידה וקרתה תקלה בנושא האבטחה כספכם יאבד ולא תוכלו לגשת אליו.

 

נעבור להשוואה בין האפשרויות הפופולריות לאחסון מטבעות הקריפטו:

 

אפשרות ראשונה: אחסון מטבעות קריפטו באמצעות ארנקים קרים

 

מה זה ארנק קר?

 

ארנק קר זהו ארנק פיזי אשר מאחסן את מטבעות הקריפטו שלכם. הארנק דומה לדיסק און קי מבחינה חיצונית, בדרך כלל יש לו מסך קטן ושני לחצנים. תוכלו לקחת את הארנק הקר צמוד אליכם לכל מקום במידה ותרצו, הוא קטן קל ונוח לנשיאה. הארנק הקר מנותק מהרשת בדרך כלל, החיבור לרשת מתבצע כאשר תחברו אותו למחשב בכדי לבצע העברות של קריפטו ופעולות בארנק. קיימת לארנק הקר רמת אבטחה גבוהה, למפתח הפרטי של ארנקים קרים קיימות 24 מילים באנגלית בדרך כלל, באמצעות המלים הללו תוכלו להתחבר אליו ולהוכיח בעלות על המטבעות שהוא מאחסן.

 

במידה והארנק הקר נשבר או התקלקל חלילה, האם תהיה לי גישה לכסף שהפקדתי בו?

 

ככל ששמרתם את הסיסמא הראשונית בת 12-24 המילים של המפתח הפרטי שלכם אז לא אמורה להיות לכם בעיה. אתם יכולים לרכוש ארנק קר חדש ולהתחבר אל הארנק הישן בעזרת הסיסמא של המפתח הפרטי שלכם. המפתח הפרטי שלכם מוכיח את הבעלות שלכם במטבעות הקריפטו. חשוב לרשום את המילים בצורה מסודרת וברורה בכדי שאם יקרה משהו בעתיד להתקן הפיזי של הארנק אתם עדיין תוכלו לקבל גישה לארנק שלכם בקלות במקום אחר.

 

מה הם היתרונות של הארנק הקר?

 

1. נוחות וקלות -

ארנקים קרים הם פשוטים להפעלה, יש להם מערכת ממשק טובה ונוחה למשתמש. בנוסף, הם יגיעו לרוב עם הדרכה שתעזור לכם בתהליך.

 

2. אבטחה -

רמת האבטחה של הארנקים הקרים היא הגבוהה ביותר מבין אופציות אחסון מטבעות הקריפטו הקיימות כיום בשוק.

 

3. שמירת המפתח הפרטי -

בניגוד לארנק חם, בארנק הקר המפתח הפרטי נשמר באופן קבוע בתוכו. המפתח הפרטי לא נחשף להרחבות צד ג' ,לכן זה מעניק רמת אבטחה גבוהה יותר.

 

מה הם החסרונות של הארנק הקר?

 

1. מסחר -

אין גישה לביצוע פעולות מסחר ברוב הארנקים הקרים. שימו לב שבתור לקוחות אלטשולר שחם הוריזון, בכדי שיתאפשר לבצע מכירה דרכנו בעתיד, האופציה למסחר דרך הארנק אינה רלוונטית.

 

2. מחיר -

מחירו של ארנק קר איכותי מהחברות המובילות טרזור או לדג'ר הוא מאות שקלים.

 

למי הארנק הקר אידיאלי?

 

הארנק הקר הוא הפתרון האידיאלי עבור משקיעים במטבעות קריפטו לטווח הארוך, הארנק הקר דומה למונח כספת מהעולם האמיתי, מכיוון שבאמצעותו תוכלו לאחסן את מטבעות הקריפטו שלכם ברמת אבטחה גבוהה לטווח הארוך.

 

אפשרות שניה: אחסון מטבעות באמצעות שירותי משמורן

 

דרך נוספת לשמירת מטבעות דיגיטליים היא באמצעות גופים ייעודיים המשמשים לצורך שמירת מטבעות דיגיטליים עבור לקוחותיהם. בין הגופים כאמור ניתן לציין את Bitgo אשר נחשבים לאחד מהגופים הגדולים והמוכרים בתחום. המשמורן צד ג' מאפשר אחסון של מטבעות הקריפטו באמצעות ארנקים קרים מאובטחים. עם זאת חשוב לדעת שגופים אלה לרוב עובדים מול לקוחות גדולים בלבד ולא מאפשרים לכל לקוח "רגיל" לשמור את המטבעות אצלם. בניגוד לשאר החלופות לאחסון מטבעות, חלק מהמשמורנים מחזיקים בביטוח כנגד גניבות של מטבעות הקריפטו המאוחסנים אצלם, מה שעשוי להעניק הגנה כלשהי ללקוחותיו במקרה של פריצה. כך למשל, אחד המשמורנים מחזיק בביטוח כאמור אך הוא מוגבל לסכום של 100 מיליון דולר לכלל לקוחות המשמורן. יש לציין כי אנו באלטשולר שחם הוריזון התקשרנו עם אחד הגופים הגדולים בעולם בתחום שמירת המטבעות הדיגיטליים ומאפשרים במקרים מסוימים, כחלק מהשירות שלנו עבור לקוחות המעוניינים בכך, אפשרות לאחסן את המטבעות אשר נרכשו דרכנו באמצעות משמורן צד ג' מפוקח ומהמובילים בעולם בתחום זה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי המשמורן מאחסן מטבעות גם עבור לקוחות של גופים אחרים פרט להוריזון. כן יש לציין כי מדובר בשירות אופציונלי לבחירת הלקוח כאשר חברת הוריזון אינה לוקחת אחריות כלשהי לכל אירוע אצל המשמורן, וכלל תפקידה מסתכם במתן שירות תפעולי בהעברת המטבעות לארנק הייעודי אצל המשמורן עבור לקוחות החפצים בכך. שימו לב כי במידה ותחליטו לאחסן את מטבעות הקריפטו שלכם אצל משמורן, אינכם נדרשים להתעסק עם פתיחת ארנקי קריפטו, אלא המשמורן צד ג' הוא הגוף אשר מאחסן ומאבטח את מטבעות הקריפטו שלכם עבורכם. בתמורה לאחסון הנכסים על ידו גובה המשמורן עמלה אשר משתנה בין הגופים השונים.

 

מה הם הארנקים הקרים הפופולריים כיום בשוק?

 

בשנים האחרונות יש 2 חברות מובילות בתחום הארנקים הקרים – לדג'ר וטרזור. לכל חברה יש 2 דגמים מובילים, דגם אחד הוא בסיסי יותר (דגם לייט) והדגם השני מתקדם יותר (דגם פרו).

 

הסבר על הארנקים הבסיסיים (דגם לייט):

 

1. ארנק קר דגם לייט חברת טרזור – Trezor Model One

דגם טרזור וואן הוא הדגם הראשון שיצא לשוק הקריפטו. הדגם קיים משנת 2014 ונוצר על ידי חברת סאטושי לאבס. דגם Trezor Model One מאוד קל ונוח לנשיאה, הוא מגיע עם מסך קטן ושני כפתורים. יש לו את האבטחה המקסימלית של כ-24 מילים. בנוסף, אתם יכולים להוסיף קוד נוסף בכדי לאבטח את המכשיר ברמה גבוהה יותר. המכשיר בנוי בעזרת קוד פתוח. כלומר, קוד התוכנה של המכשיר משתדרג ומשתנה מעת לעת וכך האבטחה שלו מתעדכנת כאשר הוא מתחבר לרשת. דגם טרזור מודל וואן מגיע ללא סוללה, ברגע שתנתקו אותו מהמחשב לא תוכלו להשתמש בו, שימו לב שאת הארנק ניתן לנהל על ידי מחשב בלבד. הארנק תומך ביותר מ1000 מטבעות קריפטו, עם זאת חשוב להכיר שיש מטבעות מוכרים שלא נתמכים בדגם. לכן יש לבדוק באתר הרשמי של החברה האם המטבע שאתם רוצים נתמך בארנק. דגם טרזור מודל וואן תומך במטבעות ביטקוין ואתריום כמובן.

 

2. ארנק קר דגם לייט חברת לדג'ר – Ledger Nano S

 

דגם לדג'ר נאנו אס הושק לראשונה בשנת 2016, הארנק תומך ביותר מ1000 מטבעות קריפטו. הארנק מנוהל על ידי תוכנת מחשב של חברת לדג'ר, התוכנה נקראת לדג'ר לייב. דגם Ledger Nano S של החברה יכול לאחסן בין 3 ל6 אפליקציות של מטבעות שונים בו זמנית. המכשיר של לדג'ר בנוי בעזרת קוד סגור, הוא משתדרג ומתעדכן על ידי החברה בלבד. יש לשים לב כי עדכון תוכנה יש לבצע אך ורק מאתר החברה הרשמי. בתחום הקריפטו ישנן תוכנות פישינג רבות, חלקם עשויות לנסות לקבל גישה לארנק עם התחברותו לרשת האינטרנט ולעתים אף מבקשות לבצע עדכון תוכנה. במקרים כאלה זה עלול להיות עדכון תוכנה ממקור שאינו אמין, אלא ממקור שמנסה לגנוב לכם את מטבעות הקריפטו עם הורדת העדכון. לכן שימו דגש על הנושא, אם בחרתם לבצע עדכוני תוכנה, בצעו זאת אך ורק מאתר החברה הרשמי.

 

סיכום עד כאן לגבי דגמי הארנקים הקרים הבסיסיים של חברות טרזור ולדג'ר:

 

שניהם מספקים את הצרכים הדרושים למשקיעים לטווח הארוך במטבעות ביטקוין ואתריום. במידה ותרצו לאחסן בארנק גם מטבעות אחרים, חשוב לשים לב ולוודא שארנק תומך באחסונם על גביו.

 

הסבר על הארנקים המתקדמים יותר – מודל פרו:

 

דגמי הפרו הם למעשה שדרוגים של דגמי הלייט, מה שיש בדגמי הלייט קיים גם כאן, אך עם שדרוגים שכעת נרחיב עליהם.

 

1. ארנק חברת טרזור - Trezor Model T

בדגם הפרו של טרזור טי יש מסך מגע גדול וצבעוני, לכן הוא נראה שונה לגמרי מדגם הלייט. דגם טרזור T תומך במטבעות רבים אשר אינם נתמכים בארנק טרזור מודל וואן. בדגם החדש הגדילו גם את כמות הזיכרון של המכשיר וניתן להרחיב מעבר לכך גם באמצעות כרטיס SD . בדגם טרזור טי כשנרצה לשחזר חשבון נוכל להכניס את המילים דרך המכשיר עצמו ולא דרך המחשב.

 

2. ארנק חברת לדג'ר – Ledger X

דגם הפרו של לדג'ר יכול להכיל כ-100 אפליקציות שונות של מטבעות קריפטו לצורך שמירת מטבעות שונים במקביל, בניגוד לדגם הקודם שיכל להכיל רק בין 3 ל6 אפליקציות של מטבעות קריפטו בו זמנית. דגם Ledger X מגיע עם סוללה בניגוד לכל שאר דגמי הארנקים. תוכלו לקחת אותו אתכם לצורך ביצוע פעולות ללא צורך במחשב. לסוללה שלו אורך חיים משוער של כ-8 שעות. לארנק דגם Ledger X קיימת אפשרות לחיבור בלוטוס. תוכלו להתחבר לארנק Ledger X דרך אפליקציה בפלאפון שלכם, כך ניתן לנהל בקלות את מטבעות הקריפטו שלכם מכל מקום גם באמצעות הטלפון הנייד. שימו לב שכאשר קיימת אפשרות בלוטוס או עזרים שעוזרים להתחבר מרחוק אז גם המכשיר חשוף יותר, מה שיכול להפוך את הדגם לפחות בטיחותי.

 

סיכום עד כאן לגבי דגמי הארנקים הקרים המתקדמים של חברות טרזור ולדג'ר:

 

כפי שניתן לראות, דגמי הפרו הם איכותיים יותר, קיימות בהם אפשרויות נוספות שלא נמצאות בדגמים הבסיסיים ומוצעת בהם רמת נוחות גבוהה יותר עבור המשתמש. מעבר לכך דגמי הפרו תומכים בכמות מטבעות גדולה יותר שלא בהכרח נתמכים בדגם הבסיסי. שימו לב כי דגמי הפרו אינם רלוונטיים עבור כל אחד, אם אתם שומרים רק ביטקוין ואתריום לטווח הארוך בארנק, סביר להניח שתוכלו להסתפק בדגמי הלייט בלבד.

טבלת השוואה בין ארבעת המודלים המובילים של הארנקים הקרים:



אפשרות שלישית: אחסון מטבעות באמצעות ארנקים חמים

מה זה ארנק חם?

ארנק חם הוא ארנק אשר ניתן לאחסן בו את מטבעות הקריפטו שלכם. לארנק חם ניתן להתחבר דרך הרשת בלבד והוא תמיד מחובר לאינטרנט לצורך השימוש, ניתן להשתמש בו באמצעות המחשב ו/או באמצעות אפליקציה בפלאפון בצורה נוחה וקלה. כל אדם שיש לו פלאפון או מחשב יכול לפתוח ארנק חם בחינם תוך מספר דקות. מטרתו של הארנק החם היא לשמור על מטבעות הקריפטו שלכם, אך שימו לב שכמובן ארנק קר הוא ברמת אבטחה גבוהה יותר. לארנקים החמים יש לעתים מפתח פרטי באורך של 12 מילים בלבד ולא בהכרח 24 מילים.

 

מה הם יתרונותיו של הארנק החם?

 

1. מחיר -

ניתן להשתמש בארנק חם ללא עלות, אפליקציות הארנקים החמים מוצעות בחינם, ניתן ליצור ארנק חם תוך מספר דקות וללא תשלום כלשהו.

 

2. זמינות -

הארנק החם נגיש מאוד, ניתן להתחבר אליו בקלות דרך הפלאפון ולבצע פעולות.

 

3. רמת אבטחה גבוהה יותר מזירת מסחר -

ברגע שיצרתם ארנק חם והעברתם אליו את מטבעות הקריפטו שלכם אז אתם הפכתם להיות "הבנק של עצמכם" ואתם לא תלויים בגורם צד ג' כמו זירת המסחר, ממש בדומה לארנק קר. אך עם זאת רמת האבטחה בארנק החם היא פחות טובה מהארנקים הקרים.

 

מה הם חסרונותיו של הארנק החם?

 

1. רמת אבטחה נמוכה יותר מארנק קר -

ארנק חם נמצא בסיכון גבוה יותר להונאות פישינג ופריצות. כשתבצעו פעולות בארנק החם שלכם ותחברו אותו להרחבות חיצוניות הוא יחשוף את המפתח הפרטי שלכם, לכן אתם עלולים להיות חשופים להונאות וגניבות במידה ותבצעו שימוש לא נכון.

 

למי ארנק חם אידיאלי?

 

ארנק חם אידיאלי עבור מי שמעוניין לשמור סכום כסף פחות משמעותי בצורה חינמית. באמצעות ארנק חם אין צורך לרכוש ארנק קר, אך שימו לב שרמת האבטחה נמוכה יותר מארנק קר.

 

אפשרות רביעית: אחסון מטבעות בזירות המסחר

 

זירות מסחר זוהי גם דרך לאחסן מטבעות קריפטו, אך היא לא מומלצת. כאשר אתם מחזיקים מטבעות קריפטו בזירות מסחר, המטבעות שלכם לא נמצאים באמת בשליטתכם מכיוון שהמפתח הפרטי נמצא אצל זירת המסחר ולא בידיכם, המטבעות אומנם מוצגים בחשבון שלכם אך לא באמת בידיכם ובשליטתכם. כאשר המטבעות מוחזקים בזירת המסחר, זירת המסחר היא הבעלים הבלעדית שלהם מבחינת רשת הבלוקצ'יין. חשוב לדעת שניתן לפרוץ לזירות המסחר וזה דבר שמתרחש בשנים האחרונות בתדירות גבוהה, בכל רגע יכולה להיות פריצה לזירת המסחר שבה אתם מחזיקים מטבעות, לרוב המוחלט של בורסות הקריפטו אין ביטוח על הכסף שלכם ואתם לא תהיו מכוסים במקרה של גניבה. אחת מהפריצות הגדולות ביותר התרחשה בשנת 2014 , באותה עת פרצו לבורסת Mt.Gox וגנבו לה כ-850 אלף מטבעות ביטקוין. באותה תקופה זה היה שווה כ- 615 מיליון דולר אשר נגנבו מחשבונות הלקוחות, סכום אשר הבורסה לא יכלה לכסות כמובן. יש עד היום תהליכים משפטיים אשר טרם נפתרו של לקוחות החברה כנגד הבורסה.

 

עבור מי יהיה אידיאלי לאחסן מטבעות קריפטו בזירות המסחר?

 

מבחינת רמת האבטחה לאור מקרי העבר – עבור אף אחד. אך עם זאת מי שסוחר בצורה מקצועית בזירת המסחר וצריך את כספו זמין למסחר, יאלץ לאחסן בזירת המסחר את המטבעות שבאמצעותם הוא סוחר לצורך ביצוע פעולות המסחר.

 

טבלת השוואה בין אפשרויות האחסון השונות:



לחצו כאן כדי לרכוש קריפטו עם הוריזון מבית אלטשולר
תודה שנרשמת לניוזלטר של אלטשולר שחם

פרטייך נקלטו במערכת

הערות משפטיות: הסקירה היא מיום 21/02/2022 וכלל האמור בה מתייחס למצב הקיים והידוע נכון למועד זה (ייתכנו שינויים בנתונים ובמידע המפורטים בסקירה בחלוף הזמן). חברת אלטשולר שחם הוריזון בעלת אישור המשך עיסוק מספר 385838 למתן שירות בנכס פיננסי מכוח בקשה לרישיון למתן שירות בנכס פיננסי – מורחב לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. החברה ו/או מי מטעמה אינם בעלי רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי ו/או לכך שהשקעה במטבעות דיגיטליים לא תגרום להפסד. תחום המטבעות הדיגיטליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות.